Ötven éve magasodik a város fölé

2018.03.22. 07:00

Hétvégén látogatókat is fogad a pápai víztorony

A város víztornya 1967-68 között, alig kilenc hónap alatt épült fel. Idén ünnepli elkészültének ötvenéves jubileumát a létesítmény, melynek kialakítására már jóval korábban megfogalmazódott az igény.

Polgár Bettina

A víz világnapjához kötődően pénteken és szombaton ellátogathatnak az érdeklődők a pápai víztoronyba Fotó: Polgár Bettina

A víz világnapjához kötődően március 23-án, pénteken 14 órától, illetve március 24-én, szombaton 10 órától több turnusban látogathatnak el az érdeklődők a pápai víztorony épületébe. De előtte pillantsunk bele a különleges építmény történetébe!

A Pápai Hírlap 1933. október 14-ei olvasói levele

A Pápai Hírlap 1933. október 14-ei számában egy olvasó a következő észrevétellel fordult a lap szerkesztőségéhez: „...a Bakonyban járván Pápán is megháltam néhány ízben, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy a reggeli mosakodásnál sem a szobában levő vízvezeték, sem a mellékhelyiség vízvezetéke nem működött, illetve csak időközönként szolgáltatott vizet. Érdeklődésemre azt a felvilágosítást kaptam, hogy ez Pápán sokszor előfordul, mert a Tapolca természetes eséssel táplálja a vízvezetéket. Legyen szabad a tekintetes szerkesztőséget megkérnem arra, hogy idegenforgalmi, de városi közegészségügyi szempontból is méltóztassék ezt a lehetetlen állapotot napirenden tartani, mert nagyon rossz propagandája ez a Bakonynak és különösen Pápa város idegenforgalmának” – állt az olvasói levélben.

A megvalósítás 1967-ig váratott magára, akkor azonban alig kilenc hónap alatt épült fel a víztorony, amely 8,7 méter széles és 5 méter vastag betonalapon nyugszik. Ennek megépítéséhez 2900 köbméter földet kellett kitermelni. A kivitelezés összköltsége meghaladta a hatmillió forintot Fotó: Pápai Vízmű Zrt.

 

Ezzel a szerkesztőség is azonos álláspontra helyezkedett: „Az bizonyos, hogy a mind jobban szaporodó bajokon csak víztorony építésével lehet segíteni. Szükség van a víztoronyra annál is inkább, mert a még jelenleg vízvezeték nélkül szűkölködő utcákat és városrészeket is feltétlenül bele kell kapcsolni a vízszolgáltatásba. Az új városrészek mélyebb fekvésűek lévén fokozottabban gondoskodni kell a magasabban fekvő régi részekről. Ezt a kérdést pedig kizárólag víztorony építésével oldhatjuk meg.”

A Pápai Hírlap 1934. március 31-ei száma ugyancsak kitért a problémára: „Nyáron bizony félő, hogy könnyen beállhat az a vízhiány, amelytől mindaddig rettegnünk kell, amíg vízvezetékünket tovább nem fejlesztjük. Szerencsére nem természeti, csak technikai oka lehet annak, ha nálunk vízhiány állna elő. A tapolcafői források, melyek számát néhány évvel ezelőtt újabb foglalással szerencsésen szaporítottuk, hála Isten, bőven adják az éltető nedvet. Képesek volnának másfélszer annyi embert is üde ivóvízzel ellátni, mint amennyi jelenleg Pápán él. (...) A víznek a folyton terjeszkedő város minden részében, s főképp a magasabban fekvő helyekre való eljuttatása természetes nyomással biztosítottnak már régen nem nevezhető. Jó néhány évvel ezelőtt egy kiváló szakértő víztorony építését javasolta. A javaslat elvileg tetszéssel találkozott, de a nagy költség miatt a megvalósítás komoly stádiumába a terv nem léphetett.”

Fotó: Pápai Vízmű Zrt.

A megvalósítás 1967-ig váratott magára, akkor azonban igen gyorsan, alig kilenc hónap alatt épült fel több ezer tonna vasbetonból a víztorony – tudtuk meg a Pápai Vízmű Zrt. által készített tablókról, melyeket az építményben tekinthetnek meg a látogatók.

Egy visszaemlékezés szerint összeszedetten, balesetmentesen végezték a 41,5 méter magas építmény kivitelezését Keskeny István, a megyei Magasépítő Vállalat építésvezetője közreműködésével, Darabos József művezető, Klein Jenő vállalati főtechnológus, valamint a Banai Károly vezette ácsbrigád munkája révén.

Biztonságos a látogatók számára

A víztorony egyszerre 1500 köbméter víz tárolására alkalmas, és nemcsak Pápát látja el ivóvízzel, hanem a tapolcafői vízbázis négy termelő kútjával – melyek felváltva működnek – a kistérség további 15 települését is szolgálja. Mindegyik kút rendelkezik ásványvíz-minősítéssel is. A torony 8,7 méter széles és 5 méter vastag betonalapon nyugszik. Ennek megépítéséhez 2900 köbméter földet kellett kitermelni. Az 1967 júliusában készített tervezet szerint a kivitelezés összköltsége meghaladta a hatmillió forintot, a munkálatok befejezését pedig 1968. augusztus 15-ében határozták meg.

A Pápai Vízmű Zrt. tablói szerint a kutak folyamatosan termelnek, ha pedig egy bizonyos szint alá esik a víz a toronyban, egy automata kapcsolórendszer aktiválja magát, és már érkezik is a friss, tiszta víz. A toronyban 2014-ben átalakításokat végeztek, hogy biztonságosabb legyen a látogatók számára.

A víz világnapjához kötődően pénteken és szombaton ellátogathatnak az érdeklődők a pápai víztoronyba Fotó: Polgár Bettina

A víztorony hétvégi meglátogatása előzetes regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékot március 23-án 12 óráig lehet jelezni a vízmű honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!