kell-e harcolni az olvasókért?

2018.09.12. 07:00

A könyvtárak ma is a művelődés bástyái

Az elmúlt időszakban átalakultak az olvasói szokások az okostelefonok és az internet használata miatt is, amelyek mára a mindennapjaink részévé váltak. Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy könyvtárnak mindezekkel összefüggésben? Kell-e manapság harcolni az olvasókért?

Juhász-Léhi István

Pálmann Judit és Kovács Gabriella szerint egy nagy kampányba kellene kezdeni a könyvtárakért és a kultúráért

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Úgy gondolom, hogy most is természetes, hogy eljönnek a könyvtárba az olvasók. A könyvtár egy olyan hely, olyan közösségi tér, amely biztosítja a kultúrához való egyetemes hozzáférést. Tehát egyenlő eséllyel ide bárki bejöhet, aki elfogadja a szabályainkat, amiket törvényben, illetve használati szabályzatban rögzítettek – fogalmazott Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója.

Szerinte a szabadidő felhasználása, illetve az igény esetleg megváltozhatott. Ez egyfajta lehetőség is a könyvtárak számára, hiszen megjelentek ezekben az intézményekben is az okos eszközök, az olvasók szabadon használhatják saját eszközeiket a könyvtárban.

– Egy tévedést viszont érdemes eloszlatni. Az nem igaz, hogy minden fönt van az interneten, és hogy ezért nem lesz szükség könyvtárakra – mondta az intézményvezető. – A könyvtárak a művelődés őrzői, a könyvtárosok pedig segítik és szolgálják ezt a fontos célt. A mi beszerzési politikánk adott a gyűjtőköri szabályzat szerint, amit folyamatosan felül kell vizsgálni.

Pálmann Judit és Kovács Gabriella szerint egy nagy kampányba kellene kezdeni a könyvtárakért és a kultúráért Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Tehát nálunk is már nem csak nyomtatott dokumentumok, hanem elektronikus és különböző adathordozókon megjelent dokumentumok is vannak. Az, hogy a magyar szerzői jog még nem segíti az e-book-kölcsönzéseket, nehézséget okoz a közkönyvtárnak. Ezen a téren még nem tudjuk szolgálni az olvasóközönséget, de 24 órás tartalomszolgáltatásaink vannak, a helyismereti gyűjteményünk unikális országos szinten is – mondta Pálmann Judit. Hozzátette, hogy a könyvtárban nem- csak dokumentumszolgáltatás történik, hanem számtalan kulturális, közösségi programot szerveznek, helyszínt biztosítanak kisebb-nagyobb közösségeknek. Ez egyfajta átalakulás a könyvtárak működésében. Több éve működtetnek olvasókertet, olvasóligetet a színházkertben. Ez azért jó, mert helybe viszik azt a szolgáltatást, amit egyéb- ként csak a könyvtár falai között tudnak igénybe venni az olvasók.

– Nagy probléma, hogy a könyvtári marketingre nincs forrásunk. Ennek hiányában nehezen tudunk eljutni azokhoz, akik nem is ismerik a könyvtárat, vagy valamilyen oknál fogva lemorzsolódtak. Hirdetéseket nem tudunk forrás hiányában megjelentetni – vélte Pálmann Judit, aki szerint egy nagy kampányba kellene kezdeni nemcsak a könyvtárakért, hanem magáért a kultúráért. Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik, és ha a második fordulón is túljut év végén, akkor tájékoztatni kell a lakosságot minél szélesebb körben ezekről a dolgokról. A könyvtár is az egyik kulturális szereplő ebben a városban.

Kovács Gabriella kölcsönzési csoportvezető is az olvasókertről beszélt, ami a színházkertben működik immár ötödik éve. Augusztusban, amikor jó idő van, akkor lehetőség nyílik arra, hogy a fűben pokrócokat leterítve játékokat, könyveket, asztalokat, székeket, napernyőt kivigyenek, és kellemes környezetet biztosítsanak az olvasóknak.

Kiderült: vannak visszatérő vendégeik, akik kifejezetten emiatt jönnek. Gyerekeknek kézműves foglalkozást tartanak, színeznek, könyvjelzőt készítenek.

Pálmann Judit igazgató jelezte azt is, hogy aki belép hozzájuk, azt a jogszabály szerint regisztrálják. Most körülbelül 12 ezer fő a könyvtári tagok száma a statisztika szerint. Nyilván a könyvtári tagoknak is különböző jogosultságaik vannak, amit a rendszerük nagyon jól tud kezelni. Van, aki csak a helyben használatra kéri a tagságát, tehát nem fizet beiratkozási díjat. De egyébként a tagsági díjak nem magasak. És van, aki kölcsönzési joggal is rendelkezik, ami olyan 70 százalékos arány, és kifejezetten jónak tekinthető.

– Lehet, hogy az igények is változtak, vagy már nem okoz olyan nagy gondot kifizetni a könyvtári tagsági díjat. Egyébként tíz éve is annyiba került a könyvtári tagság, mint most – tette hozzá.

A könyvtári szolgáltatásokat nézve szó esett arról is, hogy csak itt, a könyvtárban elérhető adatbázisaik vannak, amit a 3. emeleten az olvasóteremben tudnak elérni az olvasók.

A helyismereti gyűjteményben megvannak a régebbi, Veszprém megyei napilapok, amiből nagyon sokan kérnek fénymásolatot születésnapra, jeles alkalmakra. Sokféle programjuk van: most kezdődnek a nyelvi programok, kiállításokat szerveznek. Országos könyvtári napok lesznek október első hetében, a Könyves vasárnapot is sokan várják. Azon a napon 10 órától 18 óráig lesznek nyitva, és aki személyesen betér hozzájuk, térítésmentesen beiratkozhat a megyei könyvtárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!