öt év eredményei alapján

2018.10.08. 12:50

A Lovassy gimnázium az ország legjobb középiskolája

A Lovassy László Gimnázium az ország legjobb középiskolája a legjobbiskola.hu által közzétett középiskolai ranglista szerint.

Balla Emőke

Fotó: Penovác Károly/Napló

A legjobbiskola.hu a sorrend kialakításánál az Oktatási Hivatal által közzétett legfrissebb kompetenciaméréseket és érettségi eredményeket vette figyelembe. A lista készítői arra voltak kíváncsiak, hogy az érettségin indult diákok milyen sikerességgel végeztek a választott tantárgyból és hányan választották az iskola sikeres érettségi tantárgyait. Számoltak az iskola eredményeinek stabilitásával is, így nem csak egy év eredményei alapján rangsoroltak. A rangsor összeállításánál a más listáknál szokásos egy év helyett öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagolták, így egy-egy jó vagy rossz év nem torzítja az eredményeket, hanem egységes képet kaphatunk az egyes középiskolák teljesítményéről.

Noha a legjobbiskola.hu oldal úgy jelzi, hogy „hagyományaihoz, szokásaihoz híven” készült a rangsor, a veszprémi középiskola vezetőjének és pedagógusainak a lista teljesen új. Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója elmondta, az elmúlt években a HVG által készített középiskolai rangsorban az intézmény mindig az első tíz között volt: hol a harmadik, negyedik, hol a nyolcadik helyen szerepelt. A mostani rangsor abban különbözik a korábbiaktól, hogy nem csak egy, az utolsó év eredményeit veszi figyelembe, hanem hosszabb időtartamot; több évre visszamenőleg nézték, többféle szempontból vizsgálták az eredményeket. Lényeges a stabilitás, hiszen a diákok is stabilan jó eredményeket szeretnének elérni.

Schultz Zoltán nagy örömmel fogadta az intézményről szóló hírt. A Lovassy László Gimnázium évek óta jó helyezést ér el az országos rangsorokban, tartósan jól teljesít, hangsúlyozta. Ez a legfontosabb és az, hogy a diákok jól érzik magukat az iskolában, szeretnek oda járni.

A hagyományos, négy évfolyamos gimnáziumokat tekintve az első két helyezett az összetett listát is vezető Lovassy László Gimnázium, illetve a Deák Téri Evangélikus Gimnázium lett. A harmadik helyen a fővárosi V. kerületi Eötvös József Gimnázium végzett. A szakközépiskolák rangsorát a Győri Szolgáltatási Centrum Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája vezeti. A második helyen a Szombathelyi Szolgáltatási Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzett, míg a harmadik ebben a kategóriában a Győri Műszaki Szolgáltatási Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!