Kovács Győző meteorológust kérdeztük

2018.08.09. 14:00

A szokásosnál melegebb, de nem rendkívüli a nyár időjárása

Csapadékosabb és melegebb eddig az idei nyár a sokévi átlaghoz képest, mondta Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

Kovács Győző meteorológus Fotó: Pesthy Márton

A szakember elmondta, az év első hét hónapja közül öt melegebbnek bizonyult az átlagosnál, 2018 középhőmérséklete eddig 0,8 fokkal haladja meg az utóbbi ötven évben mért átlagos érteket. Májusban a megszokott öt nyári nap – amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 25 fokot – helyett tizenkettőt jegyzett fel Kovács Győző. Júniusban sem minimum-, sem maximum-hőmérsékleti rekord nem dőlt meg, annak ellenére, hogy Veszprémben 18 nyári nap volt.

A megyeszékhelyen öt napon meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot, a legmelegebb júniusi napon 31,1 fokot mutatott hőmérő, ami jócskán elmaradt a 2012-ben mért 35,3 fokos csúcstól. Július igazi nyári hónap volt, annak ellenére, hogy az első néhány nap hűvös volt, másodikán például tíz fok alatti értékkel megdőlt az 1971-es minimumhőmérsékleti rekord. Júliusban 25 nyári nap mellett a városban öt hőségnapot is feljegyzett a meteorológus. A hónapot hőség zárta, de rekord nem dőlt meg. Mindhárom hónap csapadékosabb volt az átlagnál: májusban 90, júniusban 112, júliusban 166 milliméter eső esett.

Kovács Győző meteorológus Fotó: Pesthy Márton

Azt, hogy augusztus mit hoz, még nem lehet megmondani, hangsúlyozta Kovács Győző. Felidézte, 1992-ben, az eddigi legmelegebb augusztusban 25,1 fok volt a havi középhőmérséklet, a hónap abszolút hőmérsékleti rekordját a 2013. augusztus 8-án mért 39,6 fok tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!