gálaműsorral ünnepelnek

2018.09.13. 20:00

A versek szeretete tartja életben a hatvanéves irodalmi színpadot

Hatvan év a világot jelentő deszkákon rendkívüli teljesítmény. Különösen akkor, ha műkedvelő előadókról van szó. A veszprémi TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad évtizedek óta ajándékozza meg közönségét színvonalas irodalmi élményekkel. Az évfordulóra különös figyelemmel – mint azt tőlük megszoktuk, egyáltalán nem műkedvelő fokon – készülnek.

G. Takács Mária

Sz. Csordás Éva

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Veszprém nagy múltú irodalmi színpadát 1958-ban Pintér Tibor előadóművész és népművelő alapította Fuchs Pál vegyésszel és Borbély Lászlóval, a televízió egykor rendkívül népszerű tehetségkutató versenyének (Ki mit tud?) győztes versmondójával. A Veszprémi Vegyipari Egyetemmel való jó kapcsolat révén fiatal, lelkes versmondó csapat csatlakozott a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Veszprém megyei tagozatához, hogy szélesebb körben terjeszthesse a költészet szeretetét.

Sz. Csordás Éva
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az 1970-ben elhunyt költő tiszteletére 1971-ben felvették Váci Mihály nevét. Pintér Tibor negyven éven keresztül irányította nagy sikerrel az irodalmi színpadot, szervezte, szerkesztette és rendezte a műsorokat, amatőr fiatalokból kiváló versmondókat nevelt. Az évtizedek alatt országosan elismert, Veszprém megye városait, falvait rendszeresen látogató, színvonalas versmondó csoportot kovácsolt össze. Az irodalmi színpad tagjai a mai napig valódi közösséget alkotnak, a műsorok sikerén generációk munkálkodnak együtt a középiskolás és egyetemista fiataloktól a nyugdíjasokig.

Pintér Tibor tehetséges tanítványának, Sz. Csordás Éva előadóművésznek 1998-ban adta át az irodalmi színpad vezetését, ő immár húsz esztendeje irányítja a versmondás fáklyahordozóinak – ha nem is túl népes, de annál lelkesebb – csapatát Veszprémben.

Sz. Csordás Éva szakmai munkáját nagyban segíti Felföldi Gábor, aki színházi tanulmányainak köszönhetően mind szerkesztésben, mind rendezésben új szemléletmódot képvisel, a hagyományok lerombolása nélkül.

Az irodalmi színpadnak évtizedek óta a veszprémi Városi Művelődési Központ ad otthont. A Veszprémi Irodalmi Pódium sorozat kereteiben egy évadban négy-hat új bemutató születik, leginkább költői évfordulókhoz kötődően. Az irodalmi színpad gyakran vállal alkalmi fellépéseket előzetes megbeszélés, felkérés alapján, tagjai állandó szereplői a városi megemlékezéseknek, különböző ünnepi alkalmaknak. Ápolják az alapító Pintér Tibor emlékét a róla elnevezett országos versmondó versennyel. Részesei, szervezői a Veszprémi Versbarátok Találkozójának, a rendezvénnyel Borbély László emlékének tisztelegnek. Szakmai tudásukkal aktívan segítik a fiatalabb korosztály irodalmi, kommunikációs nevelését a Pannon Egyetem Nyári Drámajáték és Versmondó Táborában. Az együttes 1996-tól tagja a Magyar Versmondók Egyesületének.

Sz. Csordás Évától, a színpad vezetőjétől megtudtuk, a hat évtizedes évfordulóra a jelenleg 10-15 tagú társulat rendkívüli figyelemmel, több meglepetéssel készül.

Felföldi Gábor
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Jelmondatunk: „1958 óta a versmondás és az irodalom szolgálatában!” Ami igazán fontos és csodálatos, hogy hatvan éve folyamatosan működik a színpadunk, soha nem szűnt meg! Amatőr csoport vagyunk, bár többen közülünk előadóművészi minősítést szereztek, néhányan a színészi pályán teljesítenek sikeresen. Tagjaink sorában diákok, dolgozók, nyugdíjas korúak voltak, vannak. Irodalom- és versszeretetüknek köszönhetően tartották életben ennyi évtizeden át a Váci Mihály Irodalmi Színpadot – köszönet nekik érte! A 60. évfordulón két részből álló gálaműsorral állunk színpadra. Szeptember 15-én, szombaton 17 órakor, az Agóra – VMK – színháztermében rendezzük meg az ünnepi műsort, amelyre a belépés ingyenes. Szeretettel várjuk a vers- és irodalomkedvelőket a közös ünneplésre. Mert, mint ahogyan ez eddig is volt, számunkra a legnagyobb öröm és az egyetlen igazi tiszteletdíj a közönség érdeklődése, elismerése és szeretete – mondta Sz. Csordás Éva.

Elismerések

Munkájuk elismeréseként 1964-ben és 1968-ban Kiváló Együttes, 1998-ban Pro Comitatu – Veszprém Megyéért – kitüntetést, 2003-ban a Magyar Versmondó Egyesület „Ki viszi át a szerelmet” díját, 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium Elismerő Oklevelét, 2013-ban pedig Veszprém város Gizella-díját is megkapták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!