Ki mond igazat?

2018.01.13. 11:30

Állatsimogató kérdőjelekkel – Állatkínzás és ellentétek övezik a történetet

Állatsimogatót szeretne létrehozni egy férfi Lesencefaluban. Története leginkább egy gordiuszi csomóhoz hasonlít.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos

A férfi állítása szerint állatait irigyei megmérgezik, megölik. A polgármester cáfolta mindezt, a falubeliek vegyesen ítélik meg a férfi életét, elképzeléseit. Minél mélyebbre ástuk magunkat az ügyben, annál inkább zavaros a történet.

Sniezek Tibor azzal keresett meg, hogy állítása szerint embertelen dolgokat követnek el gyermekek és állatok ellen egy Tapolca melletti településen. Jelezte, életüket tették fel arra, hogy sérült vagy enyhe fogyatékkal élő gyermekeknek egy állatparkot hozzanak létre. Utalt rá, hogy rengeteg felajánlást kapnak, és naponta, folyamatosan érkezik állat vagy építőanyag hozzájuk. – Érkeznek sérült állatok is, rossz vagy embertelen körülmények között tartottak, amiket ezek a kisgyermekek gondoznak, gondoznának. Saját költségen etetjük, gondozzuk az állatokat. De vannak emberek, akik mindenáron el akarják venni ezektől a gyerekektől a lehetőséget, hogy gondozni tudják az állatokat, és folyamatosan megkárosítják őket. Fejbe rúgják, fejbe lövik, ellopkodják, de legrosszabb esetben fagyállóba áztatott eledellel etetik őket, ami a gyerekekre is hatalmas veszélyt jelent – fogalmazott a férfi.

Hozzátette, szétverték az állatok szállításához használt teherautót, összetörték a személyautót, valamint kivágták a kerekeket, és volt, hogy befordították az autót az árokba. – Anyagilag ezt mi már nem bírjuk, nem tudunk ilyen emberekkel szembeszállni, nem bírjuk a gépjárműveket sem megjavítani. Elfogyott minden anyagi lehetőségünk. A rendőrség is tud az esetről, de hónapok óta nem történik semmi. A rongálásokat, állatkínzásokat pedig folytatják ezek az emberek. Sokszor, mint legutóbb is, gyermekek szeme láttára viszik mindezt véghez, állította Tibor.

Felkerestük Sniezek Tibort, aki párjával és négy gyermekkel él Lesencefaluban. Elmondta, az állatsimogatót több olyan családdal együtt szeretnék létrehozni, akik hozzájuk hasonlóan fogyatékkal élő gyermeket nevelnek. Kertészetet is működtetnének, és megtanítanák a gyerekeknek a zöldségtermesztést is, illetve megtermelnének mindent, önellátóak lennének, beszélt terveiről Tibor, aki utalt rá, végzettségére nézve kereskedő és hentes. Tervét állítása szerint mindig keresztülhúzzák a rosszindulatú, meg irigy emberek a faluban, akik megmérgezik, megölik állatait – most végső elkeseredésében fordult a médiához.

- Három házunk is van a faluban, a környéken pedig tíz hektár föld. Ebből két házat és a földet a párom örökölte. Egy házat pedig részletfizetéssel vettünk meg a gyerekeknek, ahol létrehozzuk majd az állatsimogatót – utalt elképzeléseire a férfi az erdő melletti területen, ahol egy ólszerűségnél két nagy, kikötött, jó kondíciójú kutyáját mutatta. Közölte, nemrég tejet itatott ezekkel a kutyákkal, úgy mentette meg az életüket, mert megmérgezték az állatokat. Arról is beszélt, hogy házuknál a többi kutyáját elzárva, kennelben tartja, gondosan eteti őket. – Egy komondort szintén megmérgeztek, azért van most rosszabb állapotban – tette hozzá.

Néhány hónapja még díszbaromfikat, kecskéket is nevelt, melyeket ellopkodtak, megmérgeztek. – A kecskék közül volt olyan állat, amit fejbe rúgtak, illetve fejbe lőttek – mutatta egy elhunyt, véres állat képét telefonján. Állítása szerint a történtek után maradék állatait ismerőseinél helyezte el. Tibor szemétkupacot is mutatott az erdőszélen, amit szerinte szintén az ő bosszantására visznek oda rendszeresen – de ő azt mindig összeszedi.

- Szóltunk már a polgármesternek is ezekről, meg arról is, hogy kiszórják a szegeket az utcára. Emiatt nagyon sok autógumit vettünk, meg bicikligumit A polgármester ígértet adott arra, hogy véget vet ennek. Mind-emellett az autóim rongálás miatt használhatatlanok, egyiknek az ablakát ütötték ki, mutatta a járművön a ponyvával letakart sérülést.

Baradlayné Mészáros Julianna, egy közelben lakó asszony megerősítette, hogy történt mérgezés, és régebben előfordult az is, hogy egy kutyának, aki hozzájuk került, valaki levágta az egyik lábát. Azt mondta, közösségi oldalon már állatmentőket is keresett a mérgezések miatt.

Egy másik asszony neve mellőzésével kijelentette, ne higgyünk a férfinak, sok kutyája van, a tyúkok a lakásban élnek a gyerekkel együtt, az állatok pedig csontsoványak. – Befolyásoltság alatt is láttam az illetőt – tette hozzá.

Papp Andrea szerint a férfi az állatokat éhezteti, a kutyákat elzártan tartja, arra pedig nincsenek szavak, hogy a komondor hogy néz ki. A nő látta, hogy a férfi egy vajas- dobozban visz naponta a harminc tyúknak takarmányt.

Oravecz Attila, Lesence-falu polgármestere a felve- tésekre közölte, tudomása alapján Sniezek Tibor állatait nem bántalmazták és nem is ölték le. A falu elöljárója szerint az állatok nem kaptak megfelelő ellátást, és alultápláltság miatt pusztulhattak el. Mindezt annak alapján állítja, hogy az önkormányzathoz érkezett bejelentés az állatok kifogásolható tartási körülményeiről, ezután pedig ő kihívta az illetékes állatorvost, amikor is mindez beigazolódott. A helyszínen akkor hatósági tanúként az önkormányzattól is jártak kinn kollégái, és ők is súlyos problémákról számoltak be.

- Természetesen jómagam is tájékozódtam a helyzetről – szögezte le Oravecz Attila. Aláhúzta, a körülmények

kaotikusak, állatsimogatónak egyáltalán nem felelnek meg a feltételek. Úgy tudja, megfelelő takarmány sem áll rendelkezésre. Többször kérte már a férfit arra, hogy a közterületen levő autóját, amely már roncs, vitesse el, de ez idáig nem történt semmi. A polgármester is tud arról, hogy az egyik jármű szélvédőjét betörték. Megjegyezte ugyanakkor, Tibor hirtelen természetű, kötekedő adott esetben. A falu vezetője a férfi viselkedése alapján arról is meggyőződött már, hogy valamilyen befolyásoltság alatt állhatott. Oravecz Attila azt nem tudja, hogy Tibornak honnan, miből van több autója, és ki vagy kik támogatják a családot, amelyről neki is többször tett már említést a férfi, de nem nevezte meg segítőit.

Fotó: Balogh Ákos

A polgármester úgy véli, a hulladékot, amit Tibor szerint valakik kutyái szomszédságában szándékosan helyeznek el, hogy őt bosszantsák, éppen a férfi teszi oda. Mégpedig azért, hogy olyan helyzetet teremtsen, amellyel hergeli a lakókat, illetve sajnáltatja magát. Az elöljáró megjegyezte, nemcsak a körülményekkel, hanem az egyik gyerek kapcsán is komoly probléma merült fel, ezért az önkormányzat kezdeményezte, hogy bentlakásos iskolában tanuljon, ami meg is történt. A település vezetője úgy tudja, a férfi és élettársa alkalmi munkát végez, egy közös gyermekük van, a többiek az asszony előző párjától valók, és most velük élnek, miután édesapjuk meghalt.

Megkerestük a rendőrséget is, hogy volt-e intézkedés a Sniezek Tibornál történtek kapcsán, mire azt a választ kaptuk, rongálás vétség elkövetése miatt indult büntetőeljárás a Tapolcai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán ismeretlen tettes ellen. A rendőrségen az állatkínzás miatt feljelentéskiegészítés van folyamatban, melynek során azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!