méltán büszke rá Veszprém városa

2018.10.04. 20:00

Átadták a felújított érseki palotát

Tiszteljük a múltat, nyitottan, bizakodóan nézünk a jövőbe, mondta Semjén Zsolt a veszprémi érseki palota átadási ünnepségén.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Jelentős kormányzati támogatásnak köszönhetően befejeződött a veszprémi érseki palota teljes külső és részleges belső felújítása. A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszter a történelmi eseményeket felidéző beszédében kiemelte: a veszprémi egyike az elsők között alapított egyházmegyéknek. A mindenkori veszprémi főpásztor otthona az ország egyik legszebb barokk épülete. A török hódoltság idején Magyarországon sok épület elpusztult, utána mindent újjá kellett építeni. A barokk emlékeink között számtalan olyan van, melyek fenntartása nem várható el pusztán a hívektől, hangsúlyozta Semjén Zsolt. Ezek az épületek nemzeti emlékek, az Európai Unióban a magyar kormány fordítja a legtöbb pénzt az egyháztámogatásra, mondta. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: Márfi Gyula érsek személye a garancia arra, hogy a palotát valódi magyar és keresztény élet tölti be.

 

A veszprémi érsek megköszönte a kormánynak a nagylelkű támogatást. Márfi Gyula arról beszélt, hogy Magyarországon az állam és az egyház kapcsolata jó: elkerültük az állam és az egyház teljes egybeolvadásának és teljes szétválásának kettős csapdáját; az állam és az egyház megőrzi autonomitását, ugyanakkor korrekten együttműködnek. A főpásztor közölte: támogatja az államot az erkölcsileg indokolt törekvéseiben, egyetért a magyar kormány migránspolitikájával. Fél hazánk iszlamizálódásától, elkereszténytelenedésétől, nem szeretné, ha székesegyház újra romhalmazzá válna, ha Európa megszűnne sokféle faj, nemzet közössége lenni. Eszményünk az Istentől adott természetes egység a sokféleségben, nem mesterséges egység az egyformaságban. Felelősek vagyunk az utánunk jövőkért.

A megújult palota – mely Koller Ignác püspök idején, 1765 és 1776 között épült – által egy örökséget is kaptunk, mondta Takáts István érseki kancellár. A 20. században a falak tanúi voltak Mindszenty József bátorságának, üldöztetésének, szenvedésének. Az egyházi épület mindenki számára nyitott, megújulása közügy, méltán büszke rá Veszprém városa és Magyarország. A palota 1,2 milliárd forintból újult meg: új tetőt, héjazatokat kapott, megújult a födémzet, a falak, a kapuk, a terasz vasszerkezete. Az épület tetőszerkezetének, fedésének és homlokzatának helyreállítása 2017. augusztusában kezdődött. A fa födém helyrehozatalát követően a tetőszerkezet felújítása kezdődhetett meg, több száz köbméternyi – jellemzően vörösfenyő – faanyagot cserélték ki a tetőtérben. A homlokzat csaknem eredeti állapotában maradt meg. Az ablakok külső rétegét újra cserélték, a kőelemeket natúr felületűre tisztították, a vakolt részeket fehérre meszelték.

A palota újra várja látogatóit több mint 60 ezer példányszámú egyházi könyvtárával és gazdag levéltári anyagával, országos védettségű metszettermével, püspöki hagyatékokkal, Habsburg-kori gyűjteményével, püspöki arcképcsarnokával, állandó kiállításával.

A csütörtöki átadóünnepségen közreműködtek a Padányi Katolikus Iskola diákjai és a Veszprémi Légierő Zenekara. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Michael August Blume, Magyarország új apostoli nunciusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!