változások jönnek

2018.01.15. 07:00

Az alapítása óta a legnagyobb fejlesztésre készül a Veszprémi Állatkert

Míg 2017 az előkészítés és a tervezés éve is volt, addig 2018 a fejlesztések esztendeje lesz, mert 2,5 milliárd forint értékben fejlődik a Veszprémi Állatkert.

Molnár Sándor

Török László igazgató fókákat etet. Háromszázötvenezer látogatójuk volt Fotó: Veszprémi Állatkert

Eseményekben gazdag évet tud maga mögött a Veszprémi Állatkert, amelyre az új esztendőben, az ünneplés mellett, komoly munka vár. Az idei évben megvalósuló 2,5 milliárdos fejlesztés nagy kihívás elé állítja a szakembereket.

- Előre elmondhatom, hogy meg fogunk felelni a kihívásnak, mert ez az ára annak, hogy az állatkert ezen a hatalmas fejlődésen keresztülmehessen és a jövőben még szebbek lehessünk – fogalmazott Török László állatkert-igazgató.

Az elmúlt évet értékelve elmondta, hogy a már 2016-ban megnyitott Földtörténeti kiállítás és dinoszauruszpark kibővülve, közel 50 életnagyságú dinoszauruszszoborral várta tavaly a látogatókat. Magyarország legnagyobb ilyen jellegű kiállítása a fiatalok körében, a hét és 11 évesek között az egyik legnépszerűbb látványossága volt az állatkertnek és miatta a látogatók egy-másfél órával több időt töltöttek el a parkban.

Hosszas előkészítés után új, közel kétezer négyzetméteres kifutót kaptak a Gulya-dombi területen az Axis szarvasok. Az Afrika-szavanna kifutó állománya Makoubuval, a 22 éves orrszarvú tehénnel bővült, az állat a hollandiai Beekse Bergen szafariparkból érkezett az európai fajmegőrző tenyészprogram keretében. Így Veszprémben látható az ország legnagyobb, öttagú orrszarvúcsapata.

Rajta kívül jött még számos új lakó, többek között lámák és gyűrűsfarkú makik Hollandiából, dromedárok Németországból, kétpúpú tevék Európa más országaiból, valamint alpakák, dámszarvasok, sörényes juhok és struccok is. Bővült a szibériai kőszálikecskeállomány, és érkeztek törpekecskék, sörényes juhok is. – Állatgondozóink kiváló szakmai felkészültségének köszönhetően, rövid idő alatt sikerült az új jövevényeknek beilleszkedniük. A beszoktatás és beilleszkedés után következik a második ütem, amikor megkezdődik az állatok szaporítása, amely nagyon fontos, mert a fajfenntartást szolgálja és valahol ez minden állatkert célja – hangsúlyozta az igazgató.

Az állatkertben tavaly is sok állat született. Például impalák, Bennett-kenguruk, zászlósfarkú kolobuszok, ormányos medvék, kapibarák. Ezen kívül szaporodtak az alpakák, kétpúpú tevék, Böhm-zebrák, indiai antilopok, dzseladapáviánok, kameruni törpekecskék is. Török László büszkén emelte ki, hogy a Magyarországon fokozottan védett uhu tenyészpár ismét egy egészséges fiókát nevelt fel, és évek óta megpróbálják visszavadítani a felcseperedő fiókákat, ezzel is szolgálva a természetvédelmet.

Szólt arról, hogy a Veszprémi Állatkertnek évek óta nagyon jó híre van. és elmondható, hogy jó itt dolgozni. A téli szezonban ötvenketten vannak és nyáron további tíz fővel bővül a létszám.

- Nekünk nem igazán volt munkaerő-problémánk. Talán, mert az állatkertnek egy különleges varázsa van, és mert megpróbáltunk lépést tartani a bérnívóval, illetve olyan plusz juttatásokat adni a dolgozóknak, ami megkönnyítette a döntésüket elhelyezkedésükben – nyilatkozta.

Elmondta még, hogy idén több mint 350 ezren keresték fel a Veszprémi Állatkertet, amely hatalmas szám egy hatvanezres város életében. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, táboroztatásra és az év jeles napjaira is.

- Tavaly nyáron is népszerű volt a diákoknak szervezett zoo-táborunk, ősszel pedig a kreatív tökfaragással egybekötött halloween. Sokan ellátogattak hozzánk decemberben is, hogy találkozzanak a nagyszakállú Mikulással. A hagyományainkhoz híven megrendeztük az állatok karácsonyát, ahol a tigriseket és oroszlánokat ajándékoztuk meg, valamint a gyűrűsfarkú makikat és a zászlósfarkú kolobuszokat is a Rózsa úti iskola első osztályosai segítségével – sorolta az igazgató.

Török László igazgató fókákat etet. Háromszázötvenezer látogatójuk volt Fotó: Veszprémi Állatkert

A 2017-es előkészítés és tervezés után újabb beruházás kezdődik a Veszprémi Állatkertben. Pillanatnyilag egy új operatív központ alapozása zajlik, ahol karantént, állatorvosi klinikát, takarmánykonyhát, logisztikai központot alakítanak ki, és végre a munkatársak körülményein is javíthatnak. Új szociális helyiségek, tusolók, öltözők és ebédlő épül.

Lesznek változások az állatok elhelyezésében is. Új kifutót kapnak az oroszlánok. Átkerülnek a szavannakifutó szomszédságába, mivel a cél az, hogy egy helyen mutassák be az azonos területről származó állatokat. A tigrisek megkapják az oroszlánok helyét, amelyet egybenyitnak a jelenlegi tigriskifutóval. Elkezdődik a hagyományos Fejes-völgyi terület rekonstrukciója is, amelynek első ütemében új medvekifutó készül, a jelenlegit pedig hegyi kérődző bemutatóhellyé alakítják. Megújulnak a zöldfelületek és a látogatóutak. Felépül a titokzatos Afrika-szavanna játszótere, amely a környék egyik legizgalmasabb tematikus játszótere lesz. Benne olyan szenzációs dolgokkal, mint a négyméter magasban elhelyezett repülőgép vagy az a hajó, amellyel eljátszhatják a gyerekek, hogy hogyan érkeztek az első állatok Afrikából Európába. Ezen a játszótéren a legkisebbektől a 18-20 évesekig mindenki talál majd kihívást – ígérte az állatkert-igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!