Mit okoz a meleg?

2018.01.13. 14:30

Az enyhe tél nem befolyásolja a Veszprém megyei munkálatokat

A tavaszi rügyfakadást a mérsékelt égövi növényeknél a kényszernyugalmi és a mélynyugalmi állapot előzi meg. Ha a hirtelen felmelegedés a növényt kényszernyugalmi állapotban éri, akkor hajtani kezd.

Sági Ági

- A mélynyugalmi állapot időtartama genetikailag meghatározott fajra és fajtára jellemző tulajdonság, ami óraszámban megadható. Bonyolult hormonális szabályozása van, és egy fajon belül is jelentős eltérések lehetnek. A természetes lombhullást követően kezdődik – mondta el lapunknak Lakics Dávid kertészmérnök, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. munkatársa.

A legrövidebb mélynyugalmi állapotban töltött idő a mandulánál figyelhető meg, tavasszal ez virágzik először. Ha egy növény a fajra jellemző óraszámot mélynyugalmi állapotban töltötte, de még mindig tart a tél, akkor kényszernyugalmi állapotba kerül. Ilyenkor a felmelegedés hatására beindul a vegetáció.

- A korán virágzó fajok mélynyugalmi állapota általában január végén, február elején véget ér, így ha akkor jön egy rövid ideig tartó felmelegedés, majd lehűlés, az komoly fagykárt tud okozni. Most még ezzel valószínűleg nem kell számolni, hiszen a gyümölcsfák egyelőre mélynyugalmi állapotban vannak – tette hozzá a szakember.

Hogy a növény mélynyugalmi vagy kényszernyugalmi állapotban van-e, könnyen ellenőrizhető a kiskertekben is. A gyümölcsfáról egy ágat levágva a szobában vízbe téve, ha egy napon belül kivirágzik, akkor a fa már csak kényszernyugalmi állapotban van. A felmelegedő időjárás a gyümölcsösök téli munkáit nem befolyásolja. A Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. 75 hektárnyi meggyültetvényén is folyamatos a metszés.

Fotó: Sági Ági

- Ekkora területet nem lehet rövid idő alatt megmetszeni, egész télen megy a munka. Állandó dolgozóink egy részét az ültetvényeken foglalkoztatjuk, mások a betakarított alma válogatásában, a még mindig tartó árusításában vesznek részt. A legtöbb gyümölcsfajnál egyébként is a tél az ideális metszési időszak. Kivétel ez alól a kajszi és a cseresznye. A kajszit rügypattanáskor, virágzás előtt célszerű metszeni, a cseresznyét pedig még augusztusban, zölden kell metszeni – mondta Lakics Dávid. Azt is hozzátette: bár ilyenkor mindig napirendre kerül a kártevőkérdés, az őshonos rovarfauna túlélésének nem kedveznek a hirtelen felmelegedéssel járó időszakok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!