Hatalmas összeg

2018.02.28. 07:00

Füredi fejlesztések: Kastélyfelújítás, látvány-horgászkikötő, látogatóközpont a Lóczy-barlangban

Idén sem marad fejlesztések nélkül a város. A polgármester az I. évadnyitó Turizmus konferencián beszélt a településen várható változásokról.

Sági Ági

Bóka István polgármester a Balatonfüreden várható fejlesztésekről számolt be Fotó: Sági Ági

- Az önkormányzat oldaláról nézve nagyon nehéz év lesz a 2018-as. A hazai és uniós pályázati források kapcsán az önkormányzatnak több mint 10 milliárd forint értékű pályázati támogatást kell lebonyolítania – mondta el Bóka István a konferencián.

Optimális akkor lett volna a pénzlehívás, ha 2014 és 20 között arányosan oszlik el ez az összeg, de a pályázatok összecsúsztak, szinte egyszerre bírálták el őket, így a megvalósításnak is szinte egyidőben kell nekilátni. További nehézséget jelenthet majd, hogy a pályázatok megírása óta az építőipari kivitelezési árak nagyon megemelkedtek.

A polgármester a megvalósítás előtt álló projekteket ismertette. Egymilliárd forintot nyert a város gyógyhely-fejlesztésre. Ebből három helyszínen valósulhatnak meg beruházások. A Zákonyi utcai mélygarázs fölötti területen a tervek szerint divatbemutató-helyszín, galéria és üzlethelyiségek létesülhetnek. Az üzletek bérlőit még keresik. Ebből a forrásból újítják fel a Balaton Szabadidőközpontban a szabadtéri színpadot, mely fedést is kap, és korszerű hang- és fénytechnikai eszközökkel látják el. Hosszú távon bérli az önkormányzat a horgásztanya és a Brázay strand területének jelentős részét, itt egy közel egyhektáros zöldterületet alakítanak ki közvetlenül a Balaton mellett, és ajándékbolt, étterem, nyilvános WC létesül. Ezzel párhuzamosan horgászklubház épül, ami turisztikai célokat is szolgál majd. Negyven férőhelyes látvány-horgászkikötő kialakítását is tervezik, ahol egyforma csónakok szolgálnák a helyi és vendéghorgászokat.

Egy konzorciumi pályázatban is nyert támogatást a város, melyből a Füredre eső rész több mint 800 millió forint. Ebből az összegből az Esterházy-kastély felújítása valósulhat meg. Itt egy, a város múltját bemutató látogatóközpontot alakítanak ki.

- Megépülhet a Lóczy-barlang látogatóközpont, erre 400 millió forint áll rendelkezésre. A fejlesztés gazdája a nemzeti park, az önkormányzatnak az infrastrukturális fejlesztést kell biztosítania. A Széchenyi strand fejlesztésére 170 millió forintot nyertünk. A kemping strandján ebből az összegből zöldfelület-megújítás, csúszdafelújítás, mederkotrás valósulhat meg – mondta el a polgármester.

Másfél milliárd forintot nyert a Vitorlás Szövetség és a Kajak-kenu Szövetség, amiből 140 férőhelyes kikötő létesülhet. Ez Bóka István szerint Balatonfüredet a sport- turizmus, a sportversenyek rendezése és más vízi turisztikai célok megvalósításában hosszú távon megkerülhetetlenné teszi.

Bóka István polgármester a Balatonfüreden várható fejlesztésekről számolt be Fotó: Sági Ági

A polgármester a tervezett beruházásokról és más pályázati lehetőségekről is beszélt. Ezek között kiemelkedő a Forrás Sport Park fejlesztési terve. Itt egy nagyobb csarnok kialakítását tervezik, amely teremsportoknak biztosíthat egész éves játék- és versenylehetőséget. A park felsőbb részein is sportpályákat alakítanának ki. Ehhez a pénz társaságiadó-forrásból rendelkezésre áll, a döntés a fejlesztés elindításáról még nem született meg. Tervezik Veszprém és Zala megye összekötését kerékpáros erdei utakon a Balaton-felvidéken keresztül, kerékpáros megállókkal, pihenőkkel. A kormány Balaton-programjában szereplő témapark megvalósítására is szívesen pályázna a város, ehhez keresik a vállalkozó partnert. A településképpel kapcsolatos beruházások a polgármester szerint kiemelten fontosak, így a légkábelek földbe helyezése, a felhagyott temetők, zöldterületek rendbetétele. Pályázat készül a Papsoka rendbetételére a zsidó temetőtől a balatonszőlősi útig. Bóka István fontos célként említette a külterületi szőlők megőrzését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!