az örök túlélő falu

2018.04.15. 08:00

Betyárok emlékét őrzi a koplalói csárda Bodorfán

Régi épület, az egykori koplalói csárda látványa fogadja a Nemeshanyból Bodorfa felé bekanyarodókat a főút mellett. A helybeliek jól ismerik a több száz éves ingatlan történetét, amelyről már az 1720-as évekből fennmaradt leírás is megemlékezik.

Tisler Anna

A koplalói csárda egykori épülete ma hétvégi ház

Kik koplaltak a csárdában?

A helyi legenda szerint a valaha vendégfogadóként működő épületet rendszeresen látogatták betyárok, a pincehelyiségébe a pandúrok egy alkalommal a határban elfogott betyárokat be is zárták, és a vármegye börtönébe történő továbbszállításukig itt tartották fogva őket néhány napig. Fogvatartásuk alatt csak vizet kaptak, innen ered a koplaló elnevezés. Az épületet napjainkra lakóházzá alakították, jelenleg üresen áll, tulajdonosa hétvégi háznak használja.

A koplalói csárda egykori épülete ma hétvégi ház

Több ezer éve jelen van itt az ember

- Bodorfa az örök túlélő falu. Nyolcezer éves neolit cserépdarabokat rejtett a föld, amelyek közül jelentősebb darab egy néhány évvel ezelőtt előkerült idoltöredék volt, amit múzeumba vittek a régészek. Találtak római kori pénzeket, temetkezési emlékeket, majd középkori sírokat tártak fel a településen, amely bizonyítéka annak, hogy az ember közel tízezer éve jelen van ezen a helyen – tudtuk meg Kardos Róbert polgármestertől.

Kardos Róbert polgármester

Megőrzik az utókornak értékeiket

Kardos Róbert gyermekkorát is a községben töltötte, 2010 óta polgármester. Ismeri a község múltját, és a lakossággal együtt azon dolgozik, hogy a jövőben is jó legyen Bodorfán élni. Mint megtudtuk, a község korábbi polgármestere, Freili Béla is kutatta a településtörténetet, és ő is folytatja ezt a munkát. A levéltári adatok hiányosak, így a régmúltból sok információ elveszett. A szorgos kutatásnak köszönhetően viszont mindig kerülnek elő újabb értékek. Legutóbb az egykori bodorfai molnár, Egyed Kálmán Ödön verseivel sikerült kibővíteni a helytörténeti anyagok gyűjteményét. Az unokák már távol élnek, de szívesen nyújtottak segítséget abban, hogy ezeket a helytörténeti szempontból értékes verseket megismerhesse és szerzőjük emléke előtt tiszteleghessen a falu. Már a malom épülete is az enyészeté lett, az idősebbek viszont még emlékeznek rá, tudják, hol állt. A versek a helyi értéktár részei. Ugyancsak az értéktár tartja számon a bodorfai fafaragást is. A polgármesteri hivatalban őrzik az utolsó bodorfai gólya kitömött testét. Az állat másfél évtizede pusztult el, a község úgy döntött, mivel sokáig köztük élt, amíg lehet, megőrzik az utókornak.

A falu kemencéje, amelyet igény esetén az önkormányzat munkatársai befűtenek

Pihenőpark és falukemence viszi a hírüket

A 109 fős község hírét napjainkban leginkább a pihenőpark és a falukemence viszi. A polgármesteri hivatal mögötti területen pihenőparkot alakítottak ki, és építettek egy kemencét, amelyet az önkormányzat munkatársai, ha igény van rá, befűtenek. A területet az önkormányzat gondozza. A pihenőparkot nem csak helyiek veszik igénybe. Gyakran elkérik a helyszínt vidékiek is, például munkahelyi közösségek családi napra, de tartottak már ott esküvőt, születésnapot, legénybúcsút, osztálybúcsúztatót.

Biztonságban élhetnek

A zsákfaluban nyugodt az élet, nem dübörögnek az utakon a teherautók, nincs zaj, por, és a közbiztonság is megnyugtató, hosszú évek óta nem történt bűncselekmény a településen.

A községet körülvevő földek gazdálkodásra is alkalmasak, három család mezőgazdasági termelést folytat, egy pedig állatokat tart. Az önkormányzat a közfoglalkoztatás keretében birkákat nevel és mezőgazdasági termelést folytat. Bolt, háziorvosi rendelés és könyvtár működik Bodorfán, óvodába és iskolába pedig utaznak a gyerekek. A buszközlekedés minden napszakban jó.

Bodor Imre egykori helyi földbirtokos szobra a faluközpontban

Hangsúly a fejlesztéseken

Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésekre is. Jelentős hosszúságú járdaszakaszt sikerült ismét felújítani egy pályázat segítségével, a beruházás 2 millió 950 ezer forintba került. Az önkormányzati épület nyílászáróinak cseréjére 750 ezer forintot nyertek, a beruházás a nyáron elkészül. A fűnyíró traktort 894 ezer forintért sikerült beszerezni, szintén pályázat segítségével. A járdafelújítás munkálataival párhuzamosan a templom elé szilárd burkolatú parkolót építettek. Ma már ismét hetente van szentmise a községben, ahova főként az idősebb korosztály tagjai járnak. A faluközpontban Bodor Imre egykori bodorfai földbirtokos nemes szobra áll.

A templom előtt megépült a szilárd burkolatú parkoló Fotó: Tisler Anna

Hazalátogatnak az elszármazottak

A lakosságot és az elszármazottakat minden évben meghívja az önkormányzat egy kirándulásra. Az önkormányzatiság kezdete óta megszervezett programra mindig van elég jelentkező. Úti célnak olyan helyeket választanak, amelyek fontos szerepet töltöttek be az ország történelmében. A nyári falunapra is hazalátogatnak az elszármazottak, még azok is, akiknek ma már nem él rokonuk Bodorfán, de jó megnézni az egykori lakóházukat, végigsétálni az utcán és beszélgetni az ismerősökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!