ételdobozzal segítenek

2018.04.15. 11:30

Bízik a melegszívű emberekben az ajkai családanya

Másokon segíteni az egyik legnemesebb emberi cselekedet. Ennek egyik megnyilvánulása az ételdobozok kihelyezése, ahová főleg tartós élelmiszerek kerülnek, amivel a rászorulók, kispénzűek mindennapi megélhetését támogatjuk.

Mátételki András

A belvárosi ételdobozba rendszeresen rak valamilyen élelmiszert a helybeli Hollenczer Péter Fotó: Mátételki András

Ajka belvárosában egy évvel ezelőtt adták át az ételdobozt, ami rendkívül népszerű lett, hiszen ebben a városban is vannak elegen, akiknek minden segítség jól jön.

„Nem ezért csinálom...”

A huszonkilencezres lélekszámú településen lakó Adorjánné Németh Viktória kezdeményezte ezt a fajta másokról való gondoskodást. A rendkívül szerény, kétgyerekes családanya csak többszöri rábeszélésre vállalta a beszélgetést, de a fotózást határozottan elhárította. Nem ezért csinálom, ismételte.

A belvárosi ételdobozba rendszeresen rak valamilyen élelmiszert a helybeli Hollenczer Péter Fotó: Mátételki András

A civilek tartják fenn az ételtárolót

- Ha jól emlékszem, az egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy Sopronban van egy Facebook-csoport, ők tartják kézben az ételek adományozását, a doboz tisztán tartását. Az már az elején kiderült, hogy ezt a segítségnyújtást egyesületi vagy intézményi keretek között nem érdemes csinálni, mert az sok adminisztrációval, különböző szabályok betartásával jár. Éppen ezért mi civilek tartjuk fent az ételtárolót, a mi felelősségünk, hogy ott mindig rend, tisztaság legyen, romlandó étel ne maradjon bent. Tavaly év elején minden támogatást megadott az önkormányzat és a családsegítő központ, így márciusban felavathattuk a dobozt a belvárosban.

A többpolcos tárolót Szita Róbert vállalkozó készítette, aki megígérte, hogy meghibásodás esetén – volt már rá példa – megjavítja.

Jövet-menet tisztítja

A férjével három műszakba járó családanya elmondta, a Facebook-csoportjukban 109-en vannak, akik támogatják a kezdeményezést. Ezen belül nyolcan vállalták, hogy rendszeresen kitakarítják a dobozt. Időnként van ezzel csak teendőjük, ugyanis Viktória a munkahelyére jövet-menet a nála lévő fertőtlenítő kendőkkel letisztítja a polcokat. Természetesen az otthon feleslegessé vált ételeket ő is ide hozza.

Bevonnák az iskolákat is

- Ezeknél a tárolóknál alapkövetelmény, hogy csak tartós élelmiszereket szabad bennük elhelyezni. Mint például száraztésztát, lisztet, olajat, konzerveket, pékárut. Azért jó lenne, ha minél több zöldség, gyümölcs kerülne oda. Amikor nagyon hideg volt, meghirdettük a csoportban, hogy kivételesen tehetnek ide az adományozók főtt ételt is. Örülök, hogy a környező pékségekből, üzletekből is érkeznek adományok. A szórólapokat a belvárosi nyomtatványboltban fél áron gyártotta le a vállalkozó, mondván, az erre szánt költség másik feléből vásároljak élelmiszert a rászorulóknak. A tájékoztató felhívást elvittem az iskolák pedagógusainak, mert abban bízom, hogy a diákok a megmaradt szendvicsüket nem a kukába dobják, hanem hazafelé a tárolónkba teszik. A budapesti Re-Formáló Egyesülettől vettem az ötletet, hogy a későbbiekben ismét felkeressem az oktatási intézményeket azzal, hogy egy-egy osztály fogadjon örökbe egy napot: akkor ők töltenék fel a polcokat. Bízom abban is, hogy a segítségnyújtás témája lesz az osztályfőnöki óráknak is. Fontosnak tartom ebben az önző világunkban, hogy ne feledkezzünk meg azokról, akik máról holnapra élnek közöttünk.

Nagyon nyitottak mások felé

A 42 éves Viktória elmesélte, hogy ez a segítőkészség nem új dolog az életében, ebben a világban nőtt fel. Ahogy visszaemlékezik, a nagyszülei és a szülei is nagyon nyitottak mások felé. Kezdeményezését kezdetektől támogatta férje, Zsolt, valamint a 17 és a 20 éves fiai, akikben minden bizonnyal elültette azt a bizonyos magot. Megjegyezte, a bátyja is hasonlóan gondolkodik, mint ő.

Rokkantnyugdíjas asszonytól is kapnak segítséget

- Mélyen megdöbbentett, amikor arról értesültem, hogy a városban utcára dobtak több száz zsemlét. Hogy miért nem lehetett azokat nálunk leadni vagy elvinni valamelyik hajléktalanszállóra, nem tudom. Télen a kabátgyűjtés sikere is arra ösztönzött, hogy tovább folytassam ezt a munkát, mert bízhatok a melegszívű emberekben. Csak néhány adományozóról tudunk valamit, leginkább szájhagyomány útján. Egy rokkantnyugdíjas asszony havonta ad egy-két ezer forintot a nővérének, hogy töltse fel a polcainkat. Az egyik kocsma tulajdonosa márciusban teát főzött a rászorulóknak, kollégáival pedig kókuszgolyókat készített nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!