„Őrangyalok” oltalma alatt

2018.04.05. 14:00

Cserediákokat befogadó családok jelentkezését várják Pápán

Az AFS nemzetközi cserediákprogram pápai csoportjának áprilisi körzettalálkozóján jártunk.

Laskovics Márió

Az AFS pápai csoportjának áprilisi körzettalálkozóján részt vett önkéntes diákok. Középen Dabóczy Orsolya körzetvezető, mellette a Pápán tartózkodó két cserediák

Új lendületet kapott a pápai csoport

Az AFS a világ legrégebben működő és legnagyobb nonprofit diákcsere-szervezete. Magyarország 1990-ben csatlakozott hozzá, azóta több mint 1700 magyar diák töltött egy évet külföldön, közel 3000 család és 400 középiskola részvételével. Az AFS hazai irodája Budapesten működik, ám országosan lefedett hálózattal rendelkezik. A nagy múltú pápai csoport egy éve új lendületet kapott. Jelenleg két cserediák – egy thai lány és egy indonéz fiú – tartózkodik a körzetben, tudtuk meg Dabóczy Orsolya körzetvezetőtől.

Az AFS pápai csoportjának áprilisi körzettalálkozóján részt vett önkéntes diákok. Középen Dabóczy Orsolya körzetvezető, mellette a Pápán tartózkodó két cserediák

Minden ide érkező diáknak van egy „őrangyala”

– Tíz aktív önkéntesünk az első pillanattól segíti a cserediákok beilleszkedését. Minden ide érkező diáknak van egy „őrangyala”, aki a felmerülő konfliktusok elsimításában segédkezik. Illetve részt vehetünk a cserediákoknak pár havonta országosan szervezett táborokban is. A havi körzettalálkozókon megbeszéljük, hogy milyen eseményeken képviseljük az AFS-t, valamint építjük a kapcsolatainkat, gyakoroljuk az angol tudásunkat, és persze jól érezzük magunkat – mondta el a tevékenységükről.

Megjegyezte, hogy a program alatt fogadó családoknál helyezik el a fiatalokat. Habár fogadással és kiküldéssel is foglalkoznak, kissé megtévesztő lehet a cserediákprogram megnevezés, ugyanis teljesen elkülönül a két folyamat, s így sokkal több utazási lehetőség adódik. Kiemelte, hogy most is várják fogadó családok jelentkezését.

Hazánkat különösen sok thai, olasz és török fiatal választja

Dabóczy Orsolya elárulta, a program 3, 6 vagy 11 hónapig terjedő tanulást és tartózkodást tesz lehetővé, s a diákok a fogadó család választotta iskolába járnak. Nem jellemző azonban, hogy ott tanórákon tanulnák a magyar nyelvet. A program díjából keresnek számukra tanárt, aki a kezdeti hónapokban angolul tanítja a magyart, különóra keretében, a megszerzett alapokkal pedig már elboldogulhatnak az anyanyelvi környezetben. Hazánkat különösen sok thai, olasz és török diák választja.

Dabóczy Orsolya körzetvezető és az indonéz cserediák, Sahrul Gunawan Fotó: Laskovics Márió

Kakaós csiga és gulyás

Sahrul Gunawan, az indonéz cserediák elmondta, három országot kellett megjelölnie, s a kiválasztás során Svájc és Svédország limitált helyeiről lemaradva végül Magyarországon kötött ki, melyről előzetesen a paprikát és az Országház épületét ismerte. Azért választotta, mert egy olcsóbb ország Európában, valamint mert szereti a csípős ízeket. Nem bánta meg, ugyanis nagyon megszerette az itteni ételeket, például a kakaós csigát és a gulyást. Több nagyvárosunkban is járt fogadó családjával, valamint a Türr István Gimnázium kirándulásai során. Legkedvesebb emlékként a kultúrát és azt a számára idegen szokást említette, hogy a fiúk illedelmesen maguk elé engedik a lányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!