nem lubickolunk a boldogságban

2018.08.18. 15:30

Egy legendás fürdő, amely 50 éve hiányzik a veszprémieknek: a Csomay-strand

A Veszprém-Almádi-Alsóörs vasútvonal és a vidámpark mellett a közkedvelt városi fürdő, a Csomay-strand bezárása volt az a trauma, amelyre a mai napig keserű szájízzel emlékeznek vissza a veszprémiek.

Sövényházi János

Egy város, ahonnan hiányoztak a „nyári fürdőzés áldásai”

Ha a belvárosban, a vásárcsarnokban akad dolgunk, álljunk meg egy pillanatra és jusson eszünkbe, hogy a '30-as években nagyjából ezen a helyen állt id. Csomay Kálmán háza, azé az építőmesteré, akinek Veszprém a strandot köszönhette.

Akkoriban már „évtizedes panasza volt a városnak, hogy csak igen nagy fáradsággal és költséggel részesülhetett a nyári fürdőzés testre, lélekre egyaránt frissítő áldásaiban” – írta Héjj Gyula a Veszprémi Hírlapban. A '30-as években a Kopácsy-major (a mai Völgyikút Ház körüli rész) kihasználatlan terület volt, „az eredetileg elhanyagolt, városi szemétlerakodónak és kavicstermelő bányának használt vad és barátságtalan területen az építész szeme felismerte a ... festői szépségeket és kibányászta, felszínre hozta azokat”.

Benne volt a filmhíradóban

A munkálatokat 1932-ben kezdte el Csomay Kálmán és fia; az akkori nevén Völgyikút fürdő átadására úszóversennyel egybekötve 1933. július 9-én, vasárnap került sor. A korabeli filmhíradó így számolt be az örvendetes eseményről (katt a képre):

A kis filmrészleten is látszik, hogy Csomay Kálmán ragyogó érzékkel „találta meg azt a területet, mely a város minden részéről könnyen megközelíthető távolságnyira, romantikusan festői keretbe foglalja a por- és zajmentes fürdőt” – ahogy Héjj Gyula írta.

„Innen van a városra a legszebb kilátás.” A fürdőmedence közepén a sziget a gombával, hátul a parton az öltözőkabinok sorakoznak

 

A kilátás ugyanolyan festői, mint 85 évvel ezelőtt – a strandnak viszont hűlt helye Fotó: Sövényházi János/veol

Hasznosították a napenergiát

A fürdő vizét a Völgyi-kút és hat kisebb forrás szolgáltatta (ezek nagyjából a mai Köd utca alatt eredtek, kettő közülük ma is megvan). A források vizét összegyűjtötték és egy zsilipen keresztül a 300 köbméteres előmelegítő medencébe vezették. A körülbelül 13-14 fokos forrásvíznek több napra volt szüksége ahhoz, hogy elérje a fürdőzésre alkalmas 23-24 fokos hőmérsékletet.

Innen a víz föld alatti vascsőben folyt tovább a medencékbe.

A medencéket körülfogó, a napsütés által felhevített vascső kerítésben is cirkulált a víz, ettől még jobban felmelegedett.

A három medence a terület lejtésének köszönhetően különböző síkokban helyezkedett el. A második egy versenyzésre is alkalmas, 33,3x18 méteres, két méter mély úszómedence volt, a harmadik pedig egy 40x18 méteres fürdőmedence, 0,6-1,5 méteres vízmélységgel, ahol a gyerekek és az úszni nem tudók is strandolhattak.

A korabeli képeslapon jól látszanak a vascső korlátok, amelyekben tovább melegedett a víz. Érdemes megfigyelni a szintkülönbséget is a medencék fekvésében

A strand területén három üzlethelyiség, két nagyobb öltöző, 145 kabin és pénztár működött, a kis szigeten pedig cukrászda várta az édesszájúakat – később ennek a helyén „nőtt ki” a gomba, előbb egy kicsi, majd egy nagyobb, amely alá kiülhettek, beszélgethettek a strandolók. A medencék körül homokkal beszórt tágas területen lehetett napozni, társasági életet élni.

A „veszprémi terméskőből, mély hézagolással falazott terrasz-támfalakban apró barlangokként benyíló, hűs pihenők” még ma is láthatók

 

Fotó: Sövényházi János/veol

NB I-es vízilabdacsapat, tánc a medencében

Már a nyitás előtt úgy tervezték, hogy a fürdő sportcélokat is szolgál majd, megalakult a VKÚE (Veszprémi Királykúti Úszóegyesület), amelynek 1934-ben már NB I-es, az ország legjobbjai közé tartozó vízilabdacsapata volt.

A strand szinte egész nyáron telt házzal üzemelt, a veszprémi szülők szívesebben engedték le ide a gyerekeket, mint a drágának számító Balaton-partra, mert itt szem előtt voltak, vigyáztak rájuk.

A fürdő fontos közösségi tér, a társasági élet egyik központja volt, majálisokat, bálokat rendeztek itt a város fiataljai, előfordult, hogy leeresztették a nagy medence vizét, hogy ott is lehessen táncolni.

A háború után a strandot államosították, állaga fokozatosan romlani kezdett. Az 50-es évek végén, a 60-as évek elején már egyre több panasz érkezett, miszerint hideg a fürdő vize, a tisztítási problémák miatt egészségügyi gondok is felmerültek. Mégis megmaradt a népszerűsége, főleg a kevésbé tehetős családok gyermekei töltötték itt a nyarat évről évre. Végül aztán már annyira leromlott az állapota, hogy 1968-ban bezárták.

Tervek és kifogások

A medencék lassan megteltek szeméttel, és bár a 70-es években még volt terv a strand felújítására, a város akkori vezetése nem szorgalmazta ezek megvalósítását, mondván, ennyire közel a Balatonhoz nem célszerű strandot építeni (egyébként is körvonalazódtak már a fűzfői uszoda tervei), illetve mivel technikailag is eljárt felette az idő, túlságosan nagy beruházást igényelt volna a fürdő felújítása.

Aztán a 70-es évek elején jött a kegyelemdöfés: megszüntették a Veszprém-Almádi vasútvonalat is, ezzel megfosztották a veszprémieket a lehetőségtől, hogy gyorsan és olcsón lejuthassanak a Balaton-partra.

A megyeszékhely ismét ott tartott, ahol a 30-as évek elején: „panasza volt a városnak, hogy csak igen nagy fáradsággal és költséggel részesülhetett a nyári fürdőzés testre, lélekre egyaránt frissítő áldásaiban”.

Időről időre felmerültek még ötletek a strand területének hasznosítására, a 80-as évek elején például szabadtéri színpadot építettek volna ide, de ezek a tervek ilyen-olyan oknál fogva mind a papírkosárban végezték.

A mai napig hiányzik

A 2000-es évek elején lebontották a régi strand területén, a Kopácsi utcában található megroggyant épületeket, majd 2006-ban elkezdték beépíteni. Ma a Völgyikút Ház áll az egykori fürdő helyén, amelyet Csomay Zsófia, ifj. Csomay Kálmán lánya tervezett. Megmaradt és ma is látható még a régi pénztárépülettől levezető erdei út és a terméskő támfal a benyílókkal, a parkban létesített kis tavat pedig a megmaradt két forrás táplálja.

A parkban létesített kis tavat a megmaradt két forrás táplálja Fotó: Sövényházi János/veol

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, az ország egyik legszebb fekvésű városi strandfürdője lett az enyészeté 1968-ban. Most, ötven évvel később ígéret van rá, hogy felépül egy uszoda a város határában, de lássuk be: az uszoda az csak uszoda, nem pótolhatja a strandot – a legendás fürdőhely és egyúttal közösségi tér, a Csomay-strand a mai napig hiányzik a veszprémieknek.

(Forrás: Cserhát, Veszprémi Kaleidoszkóp 1. 2013. A korabeli képeslapokért és az értékes információkért köszönet Csiszár Miklós könyvtáros, vegyészmérnök, helytörténésznek.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!