Minden forint segít

2017.12.12. 11:30

December 20-ig még segíthetnek: tegyük szebbé együtt a rászoruló családok ünnepét!

A 14 éves Nikolett, a 15 esztendős Dániel és Martin, illetve a hamaro-san 8 éves Hunor nem kér mást a karácsonyfa alá, csak egy jobb, könnyebb életet.

Polgár Bettina

Berkes Dániel, Horváth Martin, Király Nikolett, Sándor Hunor és édesapja, Sándor Endre. Megérdemlik a támogatást Fotó: Polgár Tibor

 

Ahhoz, hogy ebben segíthessünk nekik, most olvasóinkhoz fordulunk: az önök támogatását kérjük. Négy család, négy különböző történet, melynek szálai egy ponton mégis összeérnek: Nikolett, Dániel, Martin és Hunor szülei küzdelmes éveket tudhatnak maguk mögött.

Martinról három hónapos korában derült ki, hogy Down-szindrómás. A most 15 éves fiút édesanyja, Horváth Józsefné gondozza otthon, míg az asszony férje dolgozik. Martin csak kísérővel hagyhatja el a lakást, és előfordul, hogy megrémül az idegen emberektől, helyzetektől. Mindemellett ügyesen eszik és öltözködik egyedül, ám a gombokkal, cipzárakkal és cipőfűzőkkel nem tud segítség nélkül megbirkózni. A fiatal fiú bőre nagyon érzékeny, ekcémás, illetve a kamaszkorba lépve már a pattanásokkal is meggyűlik a baja, ezért különféle krémekre lenne szüksége.

Martin gyakran küzd gyomorpanaszokkal, sokszor kínozza hasfájás. A fiúnak magas a lábfeje, ezért jól jönne számára egy gyógypapucs is, akárcsak a megfelelő fogorvosi ellátás. – Martin hiába érte el a kamaszkort, úgy kell foglalkozni vele, akár egy 2-3 éves kisgyermekkel. De minden gondunk ellenére a családunk legnagyobb kincse Martinka – mondta el az édes-anyja.

Hunor 70 dekagrammal született és súlyos agyvérzést kapott, egyhetes korában pedig két műtéttel állították helyre a bélrendszerét az orvosok. Lézerrel operálták meg a gyermek szemét, aki jelenleg csőlátó.

- Az orvosi szakvélemény szerint Hunor agyvérzése a legerősebb szintű volt, ami miatt körülbelül az agyának a negyede hiányzik, tehát isteni csoda, hogy életben van. Nem tud menni, nem beszél, nem iszik és nem eszik önállóan, nem szobatiszta. Mindent megért, de közben vannak dührohamai is. A pszichiáter véleménye szerint Hunor súlyosan értelmi fogyatékos, mozgássérült, agresszív viselkedési tünettel. Melléktünetként súlyosan autista és enyhén skizofrén – magyarázta Sándor Endre, Hunor édesapja.

Mint mondta, legfőképp a családi házuk akadálymentesítésére lenne szükség. Mindehhez ki kellene bővíteni a házat, hogy legyen hely az akadálymentes zuhanyzónak, WC-nek és lépcsőfeljárónak.

- Hunor 8 éves lesz, de agyilag egyéves szinten van. A feleségem gondozza, aki emellett nem tud munkát vállalni. Így alig több mint 50 ezer forint ápolási díjat kap, a lakáshitelünk és a lakástakarék összege azonban csaknem 80 ezer forintos kiadást jelent havonta – emelte ki az édes-apa. A család számára minden forint jól jön, emellett a műanyag kupakokat is gyűjtik, mert a pénzt, amit ezek leadásából kapnak, ugyancsak az akadálymentesítésre fordítanák.

Martin, Dániel és Nikolett családja is küzdelmes éveket tudhat maga mögött

- Van egy másik gyermekünk is, aki enyhén fogyatékos, autisztikus tünetekkel, bipoláris zavarral és súlyos figyelemzavarral. Ő 18 éves, jelenleg speciális iskolába jár. A feleségem pedig egy orvosi hiba folytán trombózist, majd embóliát kapott szülés után, ebből kifolyólag pánikbetegség alakult ki nála – tette hozzá Sándor Endre.

Nikolett születésétől fogva teljesen egészséges gyermekként élt, és édesanyja már az óvodai beíratást tervezte. Egy olyan intézményre esett a választás, ahol a kislány balettozni tanult volna. Azonban 2007-ben autóbalesetet szenvedett a gyermek, ez mindent megváltoztatott. Király Istvánné, Nikolett édesanyja elmondta, gyermeke a tragédia folytán agyi ödémát kapott, így testének jobb fele teljesen lebénult.

Hunor esetében a család otthonának akadálymentessé tételéhez nyújtanának anyagi hozzájárulást az adományokból

- A baleset után az orvosok lemondtak róla. Később tolókocsit akartak adni neki, de megfogadtam: újra meg- tanítom járni – emlékezett vissza. Egy évtized telt el a baleset óta, és Nikolett már nagyon ügyesen jár, mindent megért, a beszédközpontja azonban megsérült. A gyermeknek sok kezelésre van szüksége, de nagy eredmény, hogy az állkapocsrögzítőt már nem kell folyamatosan hordania, és a jobb kezét is sikerült fejleszteni. Az édesanya azonban Nikolett gondozása miatt nem tud munkát vállalni. A gyermeknek párásító készülékre és gyógypapucsra lenne szüksége.

Berkes Dániel, Horváth Martin, Király Nikolett, Sándor Hunor és édesapja, Sándor Endre. Megérdemlik a támogatást Fotók: Polgár Tibor, Polgár Bettina

Dániel születésekor oxigénhiány lépett fel, emiatt a gyermek középsúlyosan értelmi sérült, nem tud egyedül közlekedni, és folyamatos felügyeletet igényel. A fiatal fiút otthon édesanyja, Berkes Ferencné gondozza, amíg férje dolgozik. Az édesanya elmondta, családjuknak minden segítség jól jön, mivel több gyermeket is nevelnek. Dániel gyógyszert szed, emiatt szintén szükségük lenne a támogatásra.

Az említett családoknak a Napló jótékonysági gyűjtése révén, az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítványon keresztül lehet segítséget nyújtani egészen december 20-áig. Az alapítvány részére megnyitott jótékonysági bankszámla száma: 17600042-00358372- 00600002, a számlavezető bank pedig a Sopron Bank Zrt. Lényeges, hogy a közlemény rovatban szerepeljen: Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítvány részére.

Az alapítvány a jótékonysági gyűjtéssel is növelt bevételéből az említett négy fiatalon kívül további öt szociálisan rászoruló, maradandó egészségkárosodással, illetve fogyatékossággal élő gyermeket támogatna. Gyógyszerrel, gyógyhatású készítményekkel, gyógyászati segédeszközökkel segítenék a családokat, továbbá Hunor esetében a család otthonának akadálymentessé tételéhez nyújtanának anyagi hozzájárulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!