virágos magyarországért

2017.11.17. 20:00

Több megyei települést is díjaztak a környezetszépítő versenyen

Balatonfüred és Veszprém is fődíjat nyert a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, amelynek díjátadóját a Hangvillában tartották pénteken.

Marton Attila

A megmérettetésre idén több mint háromszáz település nevezett, a pénteki díjátadón az öt fődíj mellett számos kategóriában mintegy száz elismerést osztottak ki. Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, Veszprém a mozgalomban annak megalapítása óta részt vesz. Hozzátette, a zöldterületek megújítását a városfejlesztés és a közösségépítés részének tekintik. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója megnyitójában arról beszélt, az országos verseny összehozza az embereket a településeken. Hozzátette, a környezetszépítés a turizmus alapeleme is, ugyanis a rendezett és gondozott települések a hazai és külföldi turisták számára a vendégszeretet mutatják, azt, hogy visszavárják őket.

A versenyben a település lakosságszámának megfelelően öt kategóriában osztottak ki fődíjat. Az ötvenezer fő alatti települések között Balatonfüred, míg az ennél több lakossal rendelkező városok között Veszprém végzett az első helyen. A megyeszékhely az elmúlt évek fejlesztéseivel, míg a tóparti város a 2017-es zöldterületi felújításokkal érdemelte ki a díjat. Az elismeréseket Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere és Porga Gyula, Veszprém polgármestere vették át. Budapest kerületeinek versenyét Kispest nyerte, a 2000 fő alatti települések között a Tolna megyei Szálka község, míg a kétezernél nagyobb települések között a Fejér megyei Lajoskomárom végzett az első helyen.

Idén Tihany és Kaposvár képviselte az országot az Entente Florale nevű nemzetközi megmérettetésben. A versenyben Tihany arany minősítést nyerte el, az elismerést Tósoki Imre polgármester vette át. A jövő évi Entente Floralén Veszprém és Lajoskomárom képviselheti hazánkat.

Az átadón több Veszprém megyei települést is díjjal tüntettek ki. A közép-dunántúli régió Év települése címet nyerte el Csetény, míg a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját kapta Herend és Paloznak. Az EMMI a környezettudatos szemléletformálásért több oktatási intézmény mellett a badacsonytomaji Pipitér Óvodát is kitüntette. A Magyar Kertépítők Országos Szövetségének egyik díját Alsóörs érdemelte ki, míg a Balaton Szövetség kitüntette Balatonudvarit a település idei virágosításáért.

A rendezvényen közreműködött a Veszprém-Bakony Táncegyüttes Kádár Ignác és Nagypál Anett vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!