Piros alma, mogyoró

2017.11.26. 08:00

Egészséges csokoládé – Mit adjunk a gyerekeknek?

Hamarosan jön a Mikulás, és közeleg a karácsony is. Karácsonykor süteménnyel tömjük magunkat, Miklós napon csokoládéval, cukorkával a gyerekeinket. Érdemes megnézni a vásárolt édesség leírását, miből mennyit tartalmaz. Ha már csokoládé, legyen minél inkább az.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági

- Érdemes jó minőségű terméket vásárolni a gyerekeknek, hiszen az ízlésük még formálható, és ilyenkor még lehet a minőség irányába terelgetni őket- mondja Patakfalvi Andrea cukrász, egy balatonfüredi édességbolt tulajdonosa.

Fotó: Sági Ági

Mint mondja ha kissé túlzás is, de a csokoládé tényleg gyümölcs alapú. Az egyenlítői övben élnek a kakaófák, melyek gyümölcse a kakaóbab. A babok hatvanasával egy körülbelül 20 centiméteres hüvelyben teremnek. Ezeket leszedik, fermentálják, pörkölik, őrlik, préslik. Ezek az eljárások határozzák meg a préslés után visszamaradó kakaómassza ízét, mely a csokoládék alapja. Ehhez keverik vissza különböző arányban a kakaóvajat. A maradék az adalékanyag. Általánosságban tehát elmondható, hogy minél nagyobb egy csokoládé kakaótartalma, annál jobb minőségű.

- Ha például 88 százalék a kakaótartalom, akkor a maradék 12 százalék a hozzáadott anyag. Ez egy jó minőségű csokoládé esetén nem más, mint cukor, természetes vanília és lecitin. Ha bármelyik mesterséges ezek közül, már E számot kap. A legjobb csokikban nem is répacukrot, hanem nádcukrot vagy kókuszvirágcukrot használnak- teszi hozzá a szakember.

Fotó: Sági Ági

Mivel a kakaóbab és a belőle készült massza és vaj is nagyon drága, a csokigyártók úgy próbálnak árversenyben maradni, hogy az értékes kakaót másra cserélik. Ez a más lehet mogyoró, keksz, karamellszirup vagy éppen eperkrém, az előállítás költségét mindenképpen csökkenti. Ha egy csokiban 50 százalék fölötti a kakaótartalom „dark” csokoládéról beszélhetünk, a tejcsokoládék tejszármazékokat is tartalmaznak.

- A nugát egy másik kategória. A jó minőségű nugátnál a kakaóvaj egy részét cserélik mogyoróvajra, és ettől a csokoládé krémesebb állagú lesz. Az Olaszok kedvelik nagyon a nugátos édességeket. Van még fehércsokoládé is, bár ezt a szakirodalom nem is tartja igazi csokoládénak, hiszen nincs benne kakaómassza, csak kakaóvaj, amit tejszármazékokkal és más anyagokkal kevernek. Nagyon népszerű mostanában az úgynevezett szőke, vagy dolce csokoládé, ami fehér csokiból készül, de úgy, hogy a benne lévő cukrokat karamellizálják- teszi hozzá Patakfalvi Andrea.

Fotó: Sági Ági

A csokoládéfogyasztók ugyanúgy lehetnek ínyencek, mint a borrajongók. A különböző helyekről származó kakaóbabokat is úgy értékelik, mint a borokat. Vannak termőhelyi különbségek, de a kakaófajtákat szelektálják is a különböző tulajdonságokra. Számít a pörkölés, a zamat. Lehet már pörkölt, esetleg csokoládéval bevont kakaóbabot venni is. Ez a garantáltan egészséges csokoládé, tele antioxidánsokkal, hozzáadott cukrok nélkül, alacsony kalóriatartalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!