Szelektíven gyűjtjük

2018.01.25. 07:00

Egyre nagyobb mennyiségű hulladékot tudnak újrahasznosítani

A lakossághoz kihelyezett edények hatására 30 százalékkal nőtt az összegyűjtött szelektív hulladék mennyisége. Tavaly a gyűjtőszigetekről és a házhoz menő szolgáltatás során 2590 tonna szelektív hulladékot gyűjtöttek be 27 településről.

Polgár Bettina, Molnár Sándor

Papírbálák a veszprémi hulladékudvarban

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékgazdálkodási hierarchia harmadik lépcsőfoka. Az első az, hogy előzzük meg, hogy ne legyen hulladék. A második az újrahasználat, a harmadik az újrahasznosítás, a negyedig lépcső a termikus hasznosítás, míg az ötödik lépcsőfok a lerakás – tájékoztat Horváth Zoltán, a VHK Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. A VHK Kft. az észak-balatoni hulladékgazdálkodási rendszer részeként dolgozik, Ajka, Tapolca, Pápa, Balatonfüred, Balatonalmádi és Veszprém központtal hat cég végzi a szelektív hulladék begyűjtését. A VHK 27 településről gyűjti be szigetes és házhoz menő formában a szelektív hulladékot. Szolgáltatási területén 240 hulladékgyűjtő sziget működik sárga, kék és zöld edényekkel, ebből Veszprémben 130 sziget található.

Újrahasznosítható PET-palackok a veszprémi hulladékudvarban. Mind többen élnek a lehetőséggel és gyűjtik szelektíven a hulladékot Fotó: Penovác Károly

Emellett bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, amely szintén egy elkülönített együtt gyűjtés. 11 ezer edény van a szolgáltatási területen, melyeket havonta egy alkalommal ürítenek ki. Az így begyűjtött hulladék szétválogatása nehezebb feladat, mint a szigetekről beérkezőé, mert a házhoz menő gyűjtés során csak egy edény áll a lakosság rendelkezésére, és az ebbe kerülő papír vagy műanyag csomagolóanyagokat, sörösdobozokat még szét kell válogatni. Jelenleg egy szalagon történik a szigetes és a házhoz menő hulladék szétválogatása, ezért ezen a területen fejlesztés várható.

Papírbálák a veszprémi hulladékudvarban

Természetesen problémák is előfordulnak a gyűjtés során. – Sokan azt gondolják, hogy minden, ami műanyag, az mehet a kukába, pedig csak azt tudjuk újrahasznosítani, amire van technológia. Előszeretettel dobálják be a műanyag redőnyöket is az edényekbe. Beledarabolják a kerti ülőgarnitúrát, vagy beleteszik a műanyag porszívót. Azt kérjük a lakosságtól, hogy csak azt rakják a szelektív edénybe, ami az oldalán lévő matricán szerepel, mert azok újrahasznosíthatók. Ezek a műanyag csomagolási anyagok, PET-palackok, italoskartonok, samponosflakonok, illetve fémben a sörösdobozok. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy ez az edény arra is lehetőség, hogy a kommunális szeméttől megszabaduljanak. Tapasztaljuk, hogy a szelektívbe füvet, hamut tesznek. Ezeket nem hozzuk el. Ilyenkor hagyunk ott egy levelet, hogy ha nem arra használják, amire kell, akkor beszedjük az ingyen adott edényeket – hangsúlyozta Horváth Zoltán ügyvezető.

Elmondta még, hogy a szigetek átcsoportosítására is lehet majd számítani. A családi házas területeken, ahol jól működik a házhoz menő szolgáltatás, ott a szigeteket csökkentik majd és átcsoportosítják olyan területekre, ahol hiány van belőlük, például a tömblakásoknál.

Horváth Zoltán, a VHK Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a házhoz menő gyűjtés során egy edénybe kerülnek a különféle hulladékok

Emellett tovább bővülhet a házhoz menő szolgáltatás, mert nagyon sok háztartásban még nem élnek ezzel a lehetőséggel. A VHK területén a 27 településen 120, illetve 240 literes edény ingyen kérhető és átvehető a veszprémi ügyfélszolgálaton a Haszkovó utcában. Jó hír az is, hogy a hulladékválogatás terén technológiai fejlesztés várható, és tervezik egy újabb veszprémi és egy zirci hulladékudvar nyitását is.

Pápán több hulladékgyűjtő sziget is található, ahol az üveget, a papírt és a műanyagot gyűjtheti különválogatva a lakosság, emellett pedig nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

Mészáros Csabától, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az utóbbi években több mint ötven szelektív hulladékgyűjtő sziget működött városszerte, azonban ebből elég sokat átcsoportosítottak. Azaz a gyűjtőszigetek száma a felére csökkent, ezek jelenleg leginkább a lakótelepek környékén találhatók, a kihelyezett edénymennyiség viszont ösz-szességében nem változott.

Fotó: Polgár Bettina

Az ügyvezető igazgató kifejtette, a helyi önkormányzattal együttműködve döntöttek arról, hogy a családi házas övezetekben megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek egy részét, és a város ezen pontjain inkább a házhoz menő gyűjtést helyezik előtérbe. Az átszervezés részeként önkormányzati beruházás révén biztonsági kamerákat helyeztek el néhány nagyobb hulladékgyűjtő szigetnél, hogy ilyen módon is visszaszorítsák az illegális szemétlerakást, mely korábban komoly gondot okozott. Megtudtuk, az edények átcsoportosításánál az is szempont volt, hogy elsősorban azok a szigetek szűnjenek meg, melyek környékén a legnagyobb mértékben volt jelen illegálisan lerakott hulladék. – A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés 2016 májusában indult. Míg a 2016-os év végén az igénybe vevő háztartások száma 1200 körül mozgott, 2017 végére csaknem elérte a 2300-at. Ezzel a lehetőséggel bárki térítésmentesen élhet, aki rendszeresen befizette a közszolgáltatás díját. A helyiek 120 és 240 literes gyűjtőedény közül választhatnak, amit havonta egyszer ürítünk – tájékoztatott az ügyvezető igazgató. Az ömlesztve gyűjtött hulladékot a Közszolg Non-profit Kft. telephelyén válogatják szét. Nagyon fontos kitétel, hogy ezekbe a gyűjtőedényekbe nem szabad üveget dobni. Az üveghulladék gyűjtésére továbbra is a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken van lehetőség.

Aki pedig nagyobb mennyiségű papírhulladékot, üveget vagy műanyagot szeretne leadni, ami már nem fér bele a kihelyezett konténerekbe, az Pápán a Szabó Dezső utcában található hulladékudvarba viheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!