A szigorú diéta a gyógyír

2018.02.08. 10:30

Egyre több embert érint a gluténérzékenység

Napjainkra sajnos divatdiétává nőtte ki magát a gluténmentes étrend. Alapos szakorvosi kivizsgálás nélkül azonban nem lenne szabad belevágni ebbe, mivel a meggondolatlanul alkalmazott diéta növeli a szív-, érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Borsos Renáta, Polgár Bettina

Zsámbékiné Kárpát Adrien a gluténmentes tésztákat mutatja. Ma már nagy a választék, de nem olcsók ezek a termékek Fotó: Borsos Renáta

Ezt hangsúlyozta Mihali Lilla élelmezésvezető-dietetikus, aki a Farkasgyepűi Egészségfejlesztési Irodában végzett munkájához kapcsolódóan egy élelmiszer-allergiákról, illetve intoleranciákról szóló kiadványt is összeállított.

Mihali Lilla, a pápai Gróf Esterházy Kórház élelmezésvezető-dietetikusa

Mihali Lilla, a pápai Gróf Esterházy Kórház élelmezésvezető-dietetikusa elmondta, ma Magyarországon a gluténérzékenyek becsült száma 1-2 százalék között mozog. – A szakemberek azt feltételezik, hogy a külső környezeti tényezők hatása és a genetika is szerepet játszhat ennek a betegségnek a kialakulásában – magyarázta. A szakember kifejtette, a lisztérzékenységet a vékonybél nyálkahártyájának károsodása és felszívódási zavar jellemzi. Ezt az arra fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt glutén nevű fehérje váltja ki. A lisztérzékenység tehát az immunrendszer tartós érzékenysége a gluténnel szemben. Ez felszívódási zavart okoz hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel.

Mihali Lilla ismertette, a glutén a gabonafélékben található meg. – A gluténmentes diéta alapelve a glutén kiiktatása az étrendből. Ennek hatására a panaszok fokozatosan csökkennek. A diéta során azonban minden olyan élelmiszerről le kell mondani, amely glutént tartalmazhat – hangsúlyozta Mihali Lilla. Hozzáfűzte: fontos, hogy a gluténmentes étrend kialakítása előtt szakorvossal, elsősorban gasztroenterológussal vizsgáltassuk ki magunkat. Aki ugyanis felelőtlenül, orvosi vizsgálatok nélkül vág neki ennek a diétának, számos, a szervezet számára fontos tápanyagtól fosztja meg magát, illetve később akár szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is számolhat. Manapság pedig ezek a megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek Magyarországon. Mihali Lilla rámutatott, a gluténérzékenyek számára tilos a búza, a rozs, az árpa, a zab és az ezekből készült élelmiszerek, ételek fogyasztása. – Ezek helyettesítésére a kukorica, a rizs, a sárgaborsó, a szójaliszt, a köles és a burgonyakeményítő javasolt. Emellett napjainkban már lehetőség nyílik gluténmentes kenyerek, péksütemények vásárlására, de otthon is használhatunk gluténmentes kenyér-, illetve süteményporokat – fejtette ki.

A pápai Gróf Esterházy Kórházban gluténmentes étkeztetést is biztosítanak a betegeknek Fotó: Polgár Bettina

Mint mondta, a tőkehúsok is gluténmentesek. Hal, sovány baromfi- és sertéshúsok, vadhúsok zsírszegény ételkészítési technológiával elkészítve – grill, alufólia, sütőzacskó, római tál – fogyaszthatók. A húsipari készítmények azonban állományjavítóként glutént tartalmazhatnak, így biztonságosan a termék címkéjéről, illetve a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankjánál tájékozódhatunk.

- Az ásványvizek, a teák, rostos és szénsavas üdítők, a babkávéból készült kávé, a valódi kakaó nem tartalmaz glutént. Az ízesítés nélküli tej, a túró és a juhtúró is gond nélkül fogyasztható, a tejdesszert, a kefír, a natúr és ízesített joghurt pedig akkor, ha jelölten gluténmentes. A tojás, a zöldségek és a gyümölcsök sem tartalmaznak glutént, bár ez alól kivételt képez az import zöldalma és a gyorsfagyasztott burgonya – mondta. Hozzátette, a zsiradékok és a fűszerek gluténmentesek, a kényelmi termékek többsége azonban glutént tartalmazhat, ezért fontos a vásárlás során a megfelelő tájékozódás. A jelölés lehet egy áthúzott búzakalász, vagy a gluténmentes, gliadinmentes, illetve lisztérzékenyek is fogyaszthatják megjelölés. Azon termékek, melyeken viszont az szerepel, hogy nyomokban glutént tartalmazhat, nem fogyaszthatók. – Lényeges még, hogy a konyhában is biztosítani kell a gluténmentességet. Külön edényben, külön légtérben kell elkészíteni ezeket az ételeket, hiszen akár a levegőben szálló búzalisztszemcsék is gondot okozhatnak az arra érzékenyeknél – mutatott rá. Mihali Lilla megjegyezte, a táplálkozási szokások kialakításánál nehézséget jelent, hogy hatalmas az interneten fellelhető információhalmaz, és sokan nem tudnak eligazodni ebben, illetve orvos helyett előbb a világhálón keresnek megoldást. – Bízom benne, hogy a folyamatos tájékoztatás hatására ez változik majd, és egyre többen fordulnak szakemberhez a meggondolatlan diéták helyett – zárta a dietetikus.

Zsámbékiné Kárpát Adrien a gluténmentes tésztákat mutatja. Ma már nagy a választék, de nem olcsók ezek a termékek Fotó: Borsos Renáta

Tapolca egyik gyógynövény-szaküzletének alkalmazottja, Zsámbékiné Kárpát Adrien szerint az utóbbi néhány évben megnőtt a kereslet a gluténmentes élelmiszerek iránt. Egyre többen vannak, akik ezt a speciális étrendet tartják, így a termékkínálat is fokozatosan bővül. A gluténmentes áruknak lényegesen magasabb az ára. Általános probléma, hogy ezek a termékek nem támogatottak, így sok esetben anyagilag megterhelő a speciális étrendnek megfelelően táplálkozni. Mégis muszáj, hiszen az egyetlen gyógymód, ha szigorúan kerülnek mindent, amiben glutén van. A gluténérzékeny vásárlók rendszeresen választanak tésztaféléket, az előre csomagolt kenyeret kevésbé keresik, mert hamar megromlik a felbontás után. Helyette inkább megveszik a speciális lisztkeverékeket és maguk sütik a pékárut. Amiről nehezen mondanak le, az az édesség, így jelentős a kereslet a gluténmentes müzliszeletek, csokoládék és kekszek iránt. Szinte minden ételt el lehet készíteni gluténmenetesen, csak ki kell tapasztalni.

Lapunknak egy gluténérzékeny vásárló, Adrienn elmondta, hogy nála 2009-ben állapították meg az érzékenységet, s viszonylag könnyen átállt erre az étrendre. A nehézséget inkább az jelenti számára, hogy egy étteremben már nem biztos, hogy tud olyan ételt rendelni, ami száz százalékban gluténmentes. Az elején minden edényt és fakanalat le kellett cserélni otthon, mert még nyomokban sem tartalmazhattak glutént, s a vásárlásnál is körültekintően kell eljárni, olvasni kell a feliratokat – tanácsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!