transzplantáció

2018.08.02. 20:00

Életmentő szervszállítás Veszprémből: hány gyermeket mentettek meg?

Szervátültetéshez donorszerveket vitt egy helikopter kedden este a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházból, erősítette meg értesülésünket Dávid Gyula, az intézmény főigazgatója.

Kovács Erika

Civil helikopter szállt le kedden késő éjszaka a veszprémi egészségügyi intézmény helikopterleszállójára.

 

Érdeklődésünkre Dávid Gyula főigazgató elmondta, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) által szervezett szervszállítás történt. A szokatlan időpont magyarázata, hogy a donorszerveket – ilyenek a tüdő, máj, hasnyálmirigy, szív és vese – a szervátültetésre váró betegeket ellátó intézményekbe mihamarabb el kell juttatni. A mostani szállítással remélhetőleg több gyermek életét lehet megmenteni.

Magyarországon az OVSZ Szervdonációs Iroda adatai szerint 2017-ben összesen 410 szervátültetés történt. Hazánk az Eurotransplant hálózatán keresztül nemzetközi együttműködésben is részt vesz, ami nagyban hozzájárul, hogy a rendelkezésre álló szerveket a leghatékonyabban tudja az ellátórendszer elosztani a rászoruló betegek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!