első a biztonság

2017.11.17. 11:30

Életveszélyes lehet a villanyvezetékhez érő fa

Több olvasónk jelezte, tönkreteszik, félbevágják a fákat a villanyvezetékek miatt. Az energiaszolgáltató cég szerint a gallyazás szabályozás alapján történik, első a biztonság, melyre az ingatlantulajdonosoknak is figyelni kell.

Kovács Erika

Varga Ivett, az E.ON sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, fontos, hogy az ingatlantulajdonosok ne felejtsék el fáik rendszeres gallyazását. – A viharos, szeles időjárás egyre gyakoribb, a védőtávolságon belülre nőtt faágakat a szél hozzácsapja a villamos vezetékekhez, nagyobb ágak szakadnak le, fákat csavar ki tövestől a szél, mely sok családnál okoz súlyos károkat, az áramszolgáltatásban pedig üzemzavarokat – fogalmazott a szóvivő.

Varga Ivett kiemelte, a faágak eltávolítására főként a lakók biztonságának megóvása miatt van szükség. Ha a fák ágai elérik a vezetéket, akkor a fák érintése, illetve környezetükben való tartózkodás is rendkívüli kockázatos, életveszélyes lehet. Az életvédelem mellett az ellátás biztonsága miatt is szükség van intézkedésre akkor, ha a fák a vezetékek biztonsági övezetében vannak, mert az ágak a vezetékekhez csapódva komoly áramkimaradásokat okozhatnak. Így Veszprémben is beavatkozásra van szükség számos utcában.

Varga Ivett aláhúzta, a biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak, mint a növényzet tulajdonosának kell rendszeresen gondoznia. Ha ez nem történik meg, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött, közbeszerzési szabályok szerint kiválasztott vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság feltételeinek megteremtése mindannyiunk közös érdeke.

A szóvivő beszélt arról is, hogy az ütemezett, előre tervezett gallyazásokról az önkormányzatot értesítik, vállalkozójuk pedig az adott napi ütemtervet is megosztja a várossal. A gallyazást úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve a biztonsági övezet a következő gallyazáskor még minimálisan az előírt méretű legyen. A gallyazás célja, hogy a növényzet a villamos hálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, veszélyes helyzet ne alakuljon ki. A fák gallyazása ennek megfelelően zajlott például Veszprémben, a József Attila utcában. A közterületen lévő fák gallyazása is előírt szabályozás alapján történik. Célja, hogy a biztonsági övezetben eltávolítsák az ágakat, ami a gallyazás után minimálisan kétméteres távolságot jelent oldalt, illetve alulról a vezetékhez képest. Esztétikai szempontokat csak ez után lehet figyelembe venni. A József Attila utcában egy lakó jelzett kérést egy fa kapcsán, melynek a munkát végző vállalkozó eleget is tett.

- Arra kérünk minden kerttulajdonost – ahogy a szabályozás is előírja –, a vezeték biztonsági övezetébe ne telepítsenek olyan fát, mely megnőve, kifejlett állapotában az elektromos vezetéket és így az üzembiztonságot veszélyezteti, és balesetveszélyes helyzetet teremt – hangsúlyozta Varga Ivett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!