bővítik a bölcsődét is

2018.04.15. 15:30

Épül az alapellátás új helye Sümegen

A tervezett ütemben halad a kórház területén az egészségügyi alapellátás épületének a kivitelezése.

Tóth B. Zsuzsa

A tervek szerint készül az alapellátás épülete, júniusban beköltözhetnek a rendelőkbe az orvosok Fotó: Tóth B: Zsuzsa

Az épületen már tető van, semmi akadálya a tervek szerinti május végi átadásnak – tudtuk meg Végh László polgármestertől. – Belül már elkezdték a kőművesek az épület vakolását, június elején minden bizonnyal beköltözhetnek a rendelőkbe az orvosok.

A tervek szerint készül az alapellátás épülete, júniusban beköltözhetnek a rendelőkbe az orvosok Fotó: Tóth B: Zsuzsa

Több projekt fut párhuzamosan

- Amellett elkezdődött egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően a városközpontban, a leendő körforgalom közelében a csapadékvíz-elvezetést célzó projekt kivitelezése első lépése, az árkok kiszélesítése az Árpád utcában. Az árkok egy részének lefedése, még több parkolóhely kialakítása is szerepel ugyanis a projektben, amely összekapcsolódik a belvárosi körforgalom kiépítését célzó terveinkkel. Mint arról korábban már beszámoltunk, utóbbiak ugyancsak pályázati támogatást nyertek, így a két kivitelezést összehangoljuk. Utóbbi esetében azonban a közművek kiváltása, az engedélyek beszerzése hosszú időt vesz igénybe, emiatt az eredeti tervekkel szemben nem biztos, hogy már idén szeptember végére elkészül a körforgalom kiépítése. A napokban kaptuk meg az értesítést arról, hogy sikerrel pályáztunk a bölcsődei férőhelyek bővítésére. Az óvoda épülete mellett helyezkedik el majd az új bölcsőde, amely a mostaninál több férőhelyet biztosít a jövőben.

Napelemek az energiahatékonyságért

Több mint nyolcvanmillió forint támogatást kap az épület és a napozóterasz kialakításához a város. Egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan megkezdődik az óvoda átalakítása, az energetikai fejlesztés kivitelezése – mondta a polgármester. A mintegy 130 millió forintos pályázati összegből nem csak az óvoda, hanem az idősotthon, a gimnázium, a Ramassetter iskola energetikai korszerűsítése is elkészül majd. Az intézmények napelemeket, új nyílászárókat kapnak. Az óvodánál 21 kilowatt teljesítményű napelemet építenek be, hogy az energiahatékonyságot szolgálja. A Ramassetter iskola tetejére 45 kilowatt teljesítményű napelemet helyeznek el. A gimnázium épületére közel 50 kilowatt teljesítményű napelem kerül, így mindhárom épület esetében a szükséges energia közel száz százalékát a napelemek állítják elő.

Az intézmények esetében nevelő célzatú eleme is van a projektnek, amely az energia hatékonyságának kihasználására, a zöldenergia felhasználására tanítja a gyerekeket, felnőtteket.

Május közepén nyit a kemping

Megtudtuk továbbá, hogy a Kovakő kemping a tervek szerint május közepén nyitja meg kapuit. Az önkormányzat felvett egy gondnokot a létesítménybe, és a nyitásig még a szükséges kisebb munkálatokat is elvégzik.

Közben azon is dolgoznak a turisztikai desztinációs menedzsment iroda (TDM) szakemberei, hogy az iskolai időszakban diákcsoportok érkezzenek tanulmányi kirándulásra a kempingbe, a nyári időszakban pedig minél több táborozót fogadhasson majd a létesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!