1 millió 630 ezer utas

2018.08.30. 20:00

Évente rekordok dőlnek meg a balatoni hajózásban

A kompon, illetve a személyhajókon 1 millió 630 ezer utast szállítottunk idén, ami nagyon szép eredmény, hangsúlyozta egyebek között Kollár József, a Bahart Hajózási Zrt. vezérigazgatója, akivel Tihanyban, az egymilliomodik komputas köszöntésekor beszélgettünk. A cégvezető elégedett a vitorláskikötőik kihasználtságával is.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Tavaly 14 éves rekord dőlt meg a kompközlekedésben, ugyanis 2002 óta először mentünk egymillió utas fölé, utalt a megnövekedett forgalomra a vezérigazgató. Kollár József szerint ez a Balaton általános „felfutásának”, a társaság erős marketingmunkájának, illetve annak köszönhető, hogy egész évben működnek a kompok. Ez alól kivétel, ha jeges a Balaton. Hozzátette, minden évben rekordokat döntenek meg a társaságnál.

Kollár József, a Bahart Zrt. vezérigazgatója üzleti tárgyalásai miatt gyakran kompozik, és magánemberként is szívesen használja ezt a közlekedési lehetőséget Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kifejtette, a Balatoni Hajózási Zrt. kompközlekedés szolgáltatását Szántód-rév és Tihany-rév között tavaly mintegy 1,5 millió utas vette igénybe, mely még a 2016-os kimagasló rekordévet, a több mint 1,1 milliót is túlszárnyalta. Két éve ugyanis 14 éves rekord dőlt meg, mivel 2016 előtt utoljára 2002-ben szállítottak a balatoni kompok több mint egymillió utast. A Bahart Zrt. 2018-ban ismét kiemelkedő forgalomra számít a kompközlekedésnél, melynek díjai idén változatlanok. Biztató, hogy amíg 2017-ben augusztus utolsó napján lépte át a komputasok száma az egymilliót, idén már egy héttel korábban, augusztus 23-án köszönthették a szerencsés családot. Mindez azt jelenti, hogy augusztus 23-ig 80 ezer utassal, mintegy kilenc százalékkal több utast és 29 ezerrel több gépkocsit, valamint 10 százalékkal több kerékpárt szállítottak a kompok Szántód-rév és Tihany-rév között az elmúlt év azonos időszakához képest.

- A személyhajózásban is érzékeljük a forgalomnövekedést, így már augusztus elején köszönthettük a félmilliomodik utast. Jelenleg az utasok száma már meghaladta a 630 ezret, így várhatóan idén is 700 ezer fölé emelkedhet a személyhajózásban szállított utasok száma a hajózási szezon végére – fogalmazott Kollár József vezérigazgató. Hozzáfűzte, napközben az emberek a huzamos kánikulának köszönhetően főként strandon tartózkodnak, de este szívesen hajóznak, így népszerű a buli- és a naplementenéző hajó, a gyerekeknél pedig a varázshajó. A sétahajózásnál, illetve a bulihajónál húszszázalékos növekedés érzékelhető. A révnél szállított utasokkal együtt eddig 1 millió 630 ezer utast szállítottak idén, amit nagyon szép eredménynek tartanak.

Tavaly 14 éves rekord dőlt meg a kompközlekedésben Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vezérigazgató harmadik üzletágukról, a vitorlázásról kifejtette, a kikötők kihasználtsága növekedett. Alsóörsön, amely a legújabb kikötő, 150 helyből talán húsz hely szabad, és néhány szabad hely található Szigligeten. A déli parton telt ház a jellemző.

Kollár József érdeklődésünkre elmondta, üzleti tárgyalásai miatt ő is gyakran kompozik, és magánemberként is szívesen használja ezt a közlekedési lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!