szabálytalan átkelés

2018.07.19. 14:00

Fegyelmezetlenek a gyalogosok a veszprémi belvárosban?

Veszélyes, szabálytalan gyalogos közlekedés alakult ki az építési munkálatoknál, Veszprém belvárosában, közölte Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens. A sajtós a rendőrség képviseletében a biztonság érdekében figyelmesebb közlekedésre kérte a gyalogosokat.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprém belvárosi kettős körforgalom építése miatt a Mindszenty József utca és a Mártírok útja kereszteződésében kiépített jelzőlámpás kijelölt gyalogos átkelőhely 2018. június 11-től megszűnt. Ehelyett a Brusznyai Árpád utca és a Mártírok útja kereszteződésében lévő kijelölt átkelőhelyet, valamint a Budapest út és a Jutasi út kereszteződésében, a körforgalomnál lévő aluljárót használhatják a gyalogosok.

Illusztráció: Balogh Ákos/Napló

Aradi Virág rámutatott, a Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) munkatársainak az a tapasztalata (ezzel kapcsolatban több jelzés is érkezett a rendőrségre), hogy a megszűnt átkelési lehetőséget a gyalogosok közül többen úgy pótolják, hogy a Mindszenty József utcán lévő hotel előtti úttesten tömegesen kelnek, illetve futnak át egyedül, csoportosan vagy családosan. Ez a szabálytalan átkelés nagyon balesetveszélyes.

- A kifogásolt magatartás a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt szabálysértésnek minősül – hangsúlyozta a rendőrségi sajtós. Kiemelte, a gyalogosokra ugyanúgy vonatkoznak KRESZ-szabályok, mint a kerékpárral vagy gépjárművel közlekedőkre. Eszerint a gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos átkelőhelyen kelhet át. Csak akkor mehet át az úttesten, ha látható távolságon belül nincs kijelölt gyalogos átkelőhely, és ekkor is a legrövidebb utat kell választani. Gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött a veszélytelenségről. Tilos többek között úttestre lépnie olyan helyen, ahol járművekkel szemben elsőbbsége nincs, és nem lehet kilépni nagyobb jármű közelében sem. Nem szabad kinyitni a lánc- és csőkorlátot, sorompót, vagy ezeken átmászni, átbújni, illetőleg azokat megkerülve elzárt területre lépni. Tilos az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van.

- A kijelölt gyalogos átkelőhely önmagában nem garantálja a balesetmentes közlekedést, itt is óvatosan kell közlekedniük a gyalogosoknak. Kérjük, a biztonság érdekében közlekedjenek körültekintően és jogkövetően – hangsúlyozta Aradi Virág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!