beszélgetés buvári tamással

2018.09.22. 15:00

Fiatalok és a hit – „Magdi ezt a jézusi utat tudta követni, ezt az üzenetet adta át”

Bódi Mária Magdolna az életével mutatott példát nekünk, mondta Buvári Tamás, a Magdolna című játékfilm rendezője.

Balla Emőke

Fotó: L. G. Salome

Az április sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy egy nyári és egy téli forgatást terveznek, az előbbit nemrég fejezték be.

- A sajtótájékoztató után előkészítettük az augusztusi, szeptemberi forgatást. A film egy jelentős részét, Magdi gyerekkorát nyáron szerettük volna felvenni. A Káli-medencében forgattunk, szép környezetben, többek között a töttöskáli templomromnál, a szentbékálli kőtengerben, a salföldi templomban, azon a vidéken, ahol Magdi élt tizenhárom éves koráig. Jó élmény volt a gyerekszereplőknek a tapolcai iskolamúzeumban, az eredeti századelős tanteremben forgatni.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Legutóbb azt mondta, Magdit ketten játsszák a filmben: egyikük a gyerekkori, másikuk a felnőtt Magdit. Megtalálták a szereplőket?

- Fontos kérdés volt, hogy kit találunk a gyerekkori Bódi Magdi szerepére. Meg kellett hozni a döntést, a legkisebb lányom, a tizenkét éves Villő játssza Magdit. Nem állítom, hogy nem volt kockázatos döntés; mindig rejt kockázatot, ha egy gyerek főszerepet alakít, hiába a próbafelvétel, a tapasztalat, a forgatási szituáció az más.

Játszott már filmben?

- Igen, ez a harmadik játékfilmje. Ónodi Eszter gyerekkori szerepét alakította Fekete Ibolya filmjében, és játszott a Szeretföldben is, de ezek epizódszerepek voltak. Egy főszerephez különös képességek kellenek, hogy teljesíteni tudja annak minden elvárását, bírja annak súlyát. Minden téren meg kell felelni. Fizikailag: tíz forgatási napon naponta 12 órát forgattunk, ez nagyon megterhelő. Lelkileg is fel kell tudni dolgozni, hogy egy játékfilmben főszerepet alakít. Nyilván sok múlik rajtam, a rendezőn, ezt a súlyt nekem is cipelni kell a hátamon. Itt két főszerepről beszélhetünk, nagyjából a film fele jut a gyerekkori Magdira, fele a felnőttkori Magdira.

Volt válogatás? Más szereplők is szóba jöttek?

- Gondolkodtam rajta, megismertem néhány kislányt, de éreztem, hogy ezt a súlyt talán csak Villő bírja el, és a tapasztalat jót tesz. Leginkább az számít, hogy a nyomást hogyan bírja idegileg elviselni. Sokszor szembesítjük a szereplőt, hogy nem jó, amit csinál, másként kell játszani, negatív visszajelzést kap. Gondolom, ezt egy gyereknek még nehezebb megélni. A harmadik, negyedik napon nyugodtam meg, mikor láttam, hogy mindennel képes megbirkózni, és szépen működik, átjön a kisugárzása. Örülök ennek a helyzetnek, hogy így alakult.

Foglalkozott a lányával otthon is?

- Igen, sokat beszélgettünk Magdi szellemiségéről, életútjáról. Forgatás előtt bejártuk az összes helyszínt, hogy ne csak a felvételnél lássa azokat. Egy most megismert gyerekkel is végig lehetett volna mindezt csinálni, de sokkal nehezebb, nagy áldozatot követel a család részéről.

Buvári Villő a gyerekkori Magdolna szerepében
Fotó: L. G. Salome

A Káli-medencében forgattak. Könnyen megszerezte a települések engedélyeit?

- A Magdolna játékfilm az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém pályázattal együttműködésben készül, ahol együtt pályázik Veszprém és a Balaton-felvidék régió. Az érintett önkormányzatok és intézmények nagyon készségesek voltak, támogatták a forgatást anyagilag, engedéllyel. Volt ugyan nehézség, nem minden támogatás érkezett meg, de ezt igyekeztünk Magdihoz méltó módon fogadni és továbblépni. Se lelki, se fizikai probléma nem volt, mindenki megúszta karcolás nélkül. Akadtak nehéz szituációk, de mintha Magdi segített volna minket.

A stáb ugyanaz, akivel a Szeretföld című filmben is dolgozott?

- Az az alapja, kiegészülve egy-két budapesti kollégával Budapestről, Tóth Zsolt operatőr barátommal ez a nyolcadik közös filmünk, fél szavakból értjük egymást. Ugyanaz a hangmérnök, a vágó és zeneszerző, mint a Szeretföld esetében. Sikerült azt a hangulatot megőrizni, ami a Szeretföldet is jellemezte. A színészek közül a veszprémiek jól ismerik Máté P. Gábort és Egyed Brigittát. A téli etapban pedig lesznek országos ismertségű színészek is.

Gyerekszereplőket is kerestek.

- Sok lelkes gyerekszereplő jelentkezett, az iskolai osztály jelenetben 15-20 gyerekkel forgattunk, nagyszerűek voltak. Az egyik napon nagyobb létszámú felnőtt statisztériát kértünk és arra is sokan jelentkeztek, még Csongrádból is jöttek. Magdi volt a hívószó, vannak rajongói, kultuszának számontartói.

A felnőttkori Magdi alakítója is megvan?

- Igen, de még nem szerződtünk vele. Szakmabeli, budapesti, már játszott főszerepet játékfilmben. Fiatal lányt kerestünk, Magdi 23 éves volt.

A nyári forgatással elégedett?

- Mindenképpen. A fő kérdés a gyerekszereplő volt. A stáb remekül dolgozott, a körülmények jók voltak, az időjárás remek, a lovak szelídek, a felvételek jól sikerültek. Hálásak vagyunk Szakács Péter atyának Tapolcáról, a Bakonyi Háznak, a Káli Art Innek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.

Télen folytatják a munkát.

- Az eredeti terv szerint február, márciusban forgatunk, a felnőttkori Magdi életét, halálát. Financiálisan még forrásokat kell találnunk, nagyjából a film 70 százalékának van fedezete. A filmet a SzeretFilm Stúdió Egyesület gyártja, de továbbra is keresek befektetőt, koprodukciós partnert, aki beszállna.

Buvári Tamás rendező, Bóna Viktor fókuszpuller, Tóth Zsolt operatőr
Fotó: Csongrádi Fanni

Önnek miért fontos Magdi története?

- Most, hogy elkezdtük forgatni a filmet, és életre kel, megelevenedik Magdi, még jobban elmélyültem és átgondoltam a történetet. Minél inkább benne vagyok a filmben, a témában, annál inkább közel érzem magamhoz Magdit. Magdi a helyi kultúra része, de igaz kereszténysége és az áldozathozatal fontos a számomra. Egy fiatal lányról szól a film, felmerül a kérdés, ma a fiataloknak milyen a kapcsolatuk a kereszténységgel, a hittel. Nekem négy gyerekem van, s ha körülnézek osztálytársaikon, barátaikon, látom, hogy elég nehéz helyzetben vannak. Nem érzem, hogy lenne fogódzó a keresztény élet hétköznapi megéléséhez, nem látom, hogy kapnának használható mintákat, példákat. Magdi példája kiváló lehet nekik, hogy lássák, egy fiatalember mire lehet képes embertársaiért, milyen volt a kapcsolata Istennel. Assisi Szent Ferenc példájával mutatott utat, hozzá látok hasonlóságot. Bódi Magdi számunkra egy Assisi Szent Ferenc vagy Szent Klára, aki az életével hat ránk. Ő sem kritizált, nem mondott semmi rosszat senkinek, csak élte az életét és csendben mutatta a példát. Én is ezt választom: a legjobb pedagógiai módszer, hogy az ember megmutatja a pozitív példát. A film célja egyrészt megismertetni a fiatalokkal Magdi történetét, másrészt úgy foglalni állást a kereszténység aktuális kérdéseiben, hogy egy olyan fiatalemberről készítünk filmet, akinek nem a hatalom, pénz vagy anyagi javak számítanak, hanem rászoruló embertársai, akiken segít. Magdi ezt a jézusi utat tudta követni, ezt az üzenetet adta át. Manapság ennek már nagyon nehéz megfelelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!