egyelőre küszöb alatt

2018.01.19. 07:00

Figyelem: közeleg az influenzajárvány!

A megyében is egyre több az influenzás, a megbetegedések száma azonban még nem érte el a járványküszöböt.

Marton Attila

Steinhof Gábor háziorvos elmondta, influenzaszerű megbetegedés esetén nem hat az antibiotikum Fotó: Penovác Károly

A háziorvosi figyelőszolgálat adatai szerint az év második hetében három megye kivételével valamennyi területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma, közölte az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Osztálya. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az idei év első hetében közel tízezren, míg a múlt héten már 28 százalékkal többen, csaknem 13 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel országszerte. Veszprém megyében megközelítette a négyszázat az influenzás betegek száma a közzétett adatok szerint.

Steinhof Gábor háziorvos elmondta, influenzaszerű megbetegedés esetén nem hat az antibiotikum Fotó: Penovác Károly

Emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Steinhof Gábor veszprémi háziorvos tapasztalata szerint is. – Az utóbbi napokban közel kétszer annyi beteg fordult meg egy-egy rendelés alatt, mint az év többi részében szokott – emelte ki a szakember.

A páciensek egy része náthával és felső légúti betegséggel érkezett a rendelőbe, sokan azonban ízületi fájdalmakra, magas lázra, fáradékonyságra és levertségre panaszkodtak. Ezek a tünetek egyértelműen az influenzára utalnak, mondja a háziorvos.

Steinhof Gábor elmondta, influenzaszerű megbetegedés esetén nem hat az antibiotikum, így tüneti kezelésre van szükség, ami leggyakrabban láz- és fájdalomcsillapítást jelent, emellett sok folyadékot kell fogyasztania a betegnek, és nagy gondot kell fordítani a vitaminpótlásra, valamint szükség esetén nyákoldó készítményt ír fel a szakember. A betegség jellemzően három-négy nap alatt múlik el, de előfordul, hogy egy hétig is elhúzódik.

A háziorvos arról is beszélt, még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, a védettség ugyanis másfél, két hét alatt kialakul. A szakember elmondta, a betegséget legnagyobb eséllyel egészséges életmóddal kerülhetjük fel: a rendszeres testmozgás és a vitamindús étkezés erősíti az immunrendszert, márpedig szervezetünk védekezőrendszerének megfelelő állapotban tartása a legjobb mód a megelőzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!