116-123

2017.12.22. 10:30

Figyeljünk magunkra, és másokra is – Bátran hívjuk a lelkisegélyt, ha baj van!

Karácsony környékén, és az ünnepek elmúltával ismét érdemes gondolni a telefonos lelki elsősegély-szolgálatra.

Laskovics Márió

Az év végi ünnepek táján az emberek talán hajlamosabbak a depresszióra. A karácsonyra való készülődés, az ajándékok beszerzése, a várakozás, a minél meghittebb, flottabb, a családdal, a rokonokkal együtt töltött idő előképe nagy stressz és elvárás. A magány, az elszigeteltség, az egyedülléttől való szorongás mellett az ünnepek utáni esetleges csalódottság is motiválhatja a hívásokat – kezdjük a a beszélgetést Pápán a telefonos lelki elsősegély-szolgálatot működtető Pax Animae Mentalhygienés Egyesület vezetőjével, Balázsné Márton Máriával.

Mint ahogy egész évben, karácsonykor is várják a hívásokat az anonim és ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámon, mely napi 24 órában bármely telefonról elérhető.

Ez a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének egységes segélyhívószáma, az ország bármely területéről, illetve külföldről is hívható. Valaki mindig felveszi a telefont, s a beszélgetés – szigorú etikai normák alapján – a hívó és a hívást fogadó ügyelő között marad. A telefonos lelki elsősegély elsősorban az öngyilkosság megelőzésére jött létre. A krízis, vagyis a megoldhatatlannak tűnő problémával jelentkező hívások karácsony környékén megszaporodhatnak.

Balázsné Márton Mária felhívta a figyelmet, ne csak mástól várjunk megoldást! Fontos a másik emberre is figyelni, ahhoz, hogy életünket szebbé, jobbá tehessük. Ebben segíthet, ha megismerkedünk az öt szeretetnyelv fogalmával. Mit is takarhat ez a kifejezés? Azt, hogy nem minden ember életében töltenek be ugyanolyan fontos szerepet az egyes gesztusok: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek, illetve a testi érintés. Más-más fontosságú minden embernél!

Ezekre jó volna egész évben nagyobb figyelmet fordítanunk. Az apró felebaráti gesztusokkal, egy mosollyal, kedves szóval megsimogathatjuk a másik lelkét. Nem biztos, hogy a drága ajándék, vagy a felesleges használati tárgy fontos a másiknak. Gyermekünket az újabb „kütyü” helyett inkább valamilyen élmény, társasjáték, kézműves alkotás, a minőségi együtt töltött idő teheti boldoggá. Vagy ha egy főzés, egy séta közben az együttlétre koncentrálunk, odafigyelünk egymásra. Szívességből megkímélhetünk másokat attól, amit ők nem szívesen tesznek meg. A testi érintés is fontos szerepet tölt be boldogságunkban, egyes vélemények szerint naponta 10-15 ilyen gesztus lenne ideális. És ne felejtsük el a jó dolgokat sem szavakba foglalni.

Balázsné Márton Mária, a telefonos lelki elsősegély-szolgálatot működtető Pax Animae Mentalhygienés Egyesület vezetője osztott meg lelki jó tanácsokat a karácsonyi időszak kapcsán Fotó: Laskovics Márió

Végezetül szóba került az is, hogy csaknem minden betegség mögött lelki eredetű probléma rejtőzik. Érdemes önvizsgálatot tartanunk, számba vennünk, hogy eddig mi tett minket boldoggá, rendbe tennünk a kapcsolatainkat, megtalálni a mindennapi örömöket. A magányos idősek számára is hasznos lehet a közösségi szolgálat, például akár kórházi beteglátogatás, vagy bármely olyan tevékenység, amely nyit mások felé. Nézzük azt, hogy mi mit adhatunk másoknak. Ha másokon segítünk, igazából önmagunkon is segítünk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!