telekom veszprém

2018.10.03. 17:30

Gulyás István szeretné átsegíteni a csapatot ezen az időszakon

Hatalmas meglepetésként érte Gulyás Istvánt a felkérés, hogy vezesse a Telekom Veszprém férfi kézilabda-együttesét Ljubomir Vranjes menesztése után. Most viszont – bár csak erre az egy hétre tervez – szeretné kiélvezni minden percét és a lehető legtöbbet kihozni ebből a lehetőségből, vagyis hazahozni a két pontot Bresztből.

B. Virág Rita

Fotó: Penovác Károly/Napló

A korábbi veszprémi klasszis irányító számára nem új keletű a felnőttekkel való munka, még ha évek óta a klub utánpótlásában is dolgozik.

Gulyás István Ausztriában, Kuvaitban is dolgozott, majd a Dunaújvárosi Kohász, a Váci NKSE, ezt követően pedig a Gyöngyös gárdáját irányította. A tavalyi szezonban, 2017-ben tért vissza Veszprémbe, ahol a Telekom utánpótlás-akadémiáján vállalt munkát az U21-es csapatnál.

– Segítőmmel, Carlos Perezzel úgy készülünk, ezen a héten segítünk kilábalni a csapatnak az edzőmenesztés és eredménytelenség után kialakult helyzetből. Nyilván, ha jövő héten változik a helyzet, az más felállást jelent, és akkor tiszta vizet kell önteni a pohárba, merre induljunk el. Nekünk most egyébként is annyi dolgunk van az utánpótlásban, hogy sosem fogy el – vázolta a helyzetet az egykori 84-szeres válogatott.

Gulyás István kifejtette, még csak két nap telt el, de kezd visszazökkenni abba a kommunikációba, amit egy felnőtt együttes megkíván.

– Több időbe telt, amíg a gyerekekkel való diskurzusra ráéreztem, mert lehet, hogy ami nekem evidencia, az egy 18 évesnek egyáltalán nem az. Ezt tolerálni kell, sokkal türelmesebben kell viselkedni, ezzel szemben a felnőtteknél gyakorta elég egy utasítás vagy egy kifejező mozdulat, a testbeszédből is értenek – magyarázta.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Gulyás István kihangsúlyozta, igyekszik kihasználni a felkínált lehetőség minden percét. Úgy fogalmazott, ezekre a napokra kitörölt mindent, amivel eddig foglalkozott, és csak erre a hétre fókuszál.

– A cél az, hogy a srácokat átsegítsük ezen az időszakon, és kizökkentsük abból az állapotból, amit egy edzőváltás bizonytalansága okozni tud – mondta.

Hozzátette, profi játékosokról beszélünk, akik mindig, minden körülmények között, neki vagy bármelyik másik edzőnek is a száz százalékot próbálják nyújtani.

– Az más kérdés, hogy én itt élek, itt voltam játékos, vagyis pontosan tisztában vagyok vele, mi a helyzet az egyik és a másik oldalon is. Ez talán könnyebbség a srácoknak is – mondta.

Gulyás István kitért rá, igyekeztek másfajta edzésmunkát végezni, mint ami eddig volt. Az első három edzés után pedig az volt a benyomása, ez jó hatással volt a fiúkra.

A szombati Breszt előtti Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt a héten kettővel több edzést iktattak be, mint korábban, vagyis hat alkalommal találkozik a gárda: hétfőn egyet, kedden kettőt tréningeztek, szerdán és csütörtökön pedig egyszer gyakorolnak. Pénteken már utaznak, de ott szintén lesz lehetőség a tréningezésre.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e valami változás a csapat eddigi taktikájában, Gulyás István azt válaszolta, ilyen rövid idő alatt részéről az lenne a legnagyobb blődség, ha a taktikát mélységében boncolgatná. Inkább leszűkítik, leegyszerűsítik a repertoárt, hogy tudja mindenki, mikor, mi a pontos, egyértelmű feladata – ami ösztönösen, zsigerből működik, amikor valaki pályára lép. Olyan dolgokhoz nyúltak vissza, amit két-három éve már játszott a társaság, és szerencsére emlékeztek ezekre.

– Tisztában vagyok vele, hogy ennek a hétnek nem az a feladata, hogy én most önmagamat megvalósítsam, sokkal inkább az, hogy felhívjam a figyelmet az evidenciákra, amik eddig elmaradtak, illetve begyakorlunk egy olyan taktikai elemet, amit, ha esetleg megakadnánk Bresztben, elő tudunk venni és újra lendületbe jöhetünk. Hiszen ahogy emelkedik a kedvük, úgy nő a sikeréhsége a fiúknak – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!