Itt még létezik faluközösség

2018.03.25. 11:30

Sok a beköltöző családos fiatal Gyepükajánban

Több ingatlan cserélt gazdát az elmúlt években Gyepükajánban, jelenleg egy ház áll üresen, vevőre várva. Az ok nem az alacsony ingatlanár, Gyepükajánban ugyanis a térség áraihoz viszonyítva drágábban lehet ingatlanhoz jutni.

Tisler Anna

Trejer Gabriella polgármester

Az teszi vonzóvá a települést, hogy kedvező a fekvése, a házakhoz nagy udvar, valamint állattartásra, gazdálkodásra alkalmas földterület tartozik.

A templom épülete, háttérben az óvodával

Itt még létezik faluközösség

Trejer Gabriella első ciklusát töltő polgármester, aki több területen is dolgozott a településért, volt önkormányzati képviselő és falugondnok is, elmondta, hogy öt fiatal család telepedett le náluk. Korábban nem volt gyepükajáni kötődésük, de megtetszett nekik a könnyen megközelíthető, élhető, nyugodt falu. A tervezés időszakában azt is megtudták, itt még nemcsak falubeliek az emberek, hanem létezik a faluközösség. A kulturális programokon nagy az érdeklődés, a szomszédok beszélgetnek egymással. Az új beköltözők hamar beilleszkednek, vannak, akik vállalkozást indítanak, ha tehetik, támogatják a községet. Egyik család állatokat tart, a másik lovakkal foglalkozik, lovagoltat is. Az is az összefogást jelképezi, hogy aki szeretne megtanulni lovagolni, hozzájuk megy, nem vidéki lovardát keres fel.

Trejer Gabriella polgármester

Nem tartozik az elöregedő falvak közé

Egy állattartó vállalkozás, amelyik a község határában legelteti az állatait, nagyobb összegű támogatást nyújtott az óvodának. Az intézménybe jelenleg 13 gyerek jár. A születések számának ismeretében látható, hogy a következő néhány évben is biztosítva lesz a gyereklétszám. Gyepükaján nem tartozik az elöregedő falvak közé, a 318 lakosból 66 a 14 éven aluli. A nagyobbak a két szomszédos településre, Káptalanfára vagy Csabrendekre járnak iskolába.

Nagy az érdeklődés a kulturális programokon

Kalmár Viktória könyvtáros már a húsvéti alkotó délutánra készül

Kalmár Viktória könyvtáros minden ünnep előtt szervez foglalkozást. Most a húsvétra készülnek. Fából vágtak ki nyúlformát, amelyet kifestenek, majd kiteszik az utcára, hogy jelezze, ünnep közeledik. Karácsony előtt ugyancsak készítenek díszeket, felállítják az adventi koszorút. Ősszel a tök jó napon töklámpást faragnak, amiket kitesznek az autóbuszváró tetejére és más forgalmas helyre, hogy vigyen derűt a borús őszi napokba. Tavaly az egyik buszváró fehér falait is kifestették. Buszra váró vidám gyerekek, állatok, virágok teszik szebbé azt. Kalmár Viktória nemrég látta, hogy a tél végi fagyok néhány helyen ártottak az alkotásoknak. Hamarosan összegyűlnek, hogy kijavítsák azt. Lesz még egy jó alkalom az együttlétre, a közös munkára. A szerepléshez, színjátszáshoz kedvet érző felnőttek az idősek napjára színdarabot tanultak be. Hatalmas tapsot kaptak a népes közönségtől. Elhatározták, hogy június 16-án, a falunapon ismét bemutatják azt. Majd újabb darab tanulásával folytatják a közös munkát.

A polgármesteri hivatal és a művelődési ház nyílászáróit pályázati pénzből cserélik ki

Pályázati pénzből szépülhetnek

A polgármestertől megtudtuk, hogy létrehozzák a Gyepükajánért Egyesületet, amely az önkormányzat munkáját és a község fejlődését segíti. Ahhoz, hogy szépülhessenek, pályázati pénzre van szükség. Vásároltak néhány ingatlant, amelyeket fel-újítást követően pályázat útján adnak bérbe. A letelepedők lakásvásárlási vagy fel-újítási támogatást is kaphatnak. Jelenleg folyik a polgármesteri hivatal és a művelődési ház nyílászáróinak a cseréje. A tervek között szerepel az épület gázkonvektorainak gazdaságosabb fűtési rendszerre való cserélése. Az egykori posta épületének ifjúsági klubbá történő átalakítására nyertek pénzt, a kőművesmunkákat saját erőből végzik el. A sportparkra beadott pályázatuk is nyert. A játszótér mellett alakítják ki a több eszközből álló parkot. Amíg a gyerekek hintáznak vagy másznak, a szülők is tudnak mozogni a szabad levegőn úgy, hogy közben a gyerekeket is szemmel tarthatják.

Forgács Sándor munka közben Fotó: Tisler Anna/Napló

Őrzik a hitüket

A község már a római korban is lakott volt, amit a régészek által fellelt sírkőmaradványokat bizonyítanak. A település római katolikus temploma 1901-ben épült. A gyepükajániak többsége ma is római katolikus. Nemrég érkezett egy fiatal pap, Pál Ede, aki a kistérség négy településén, Bodorfán, Káptalanfán, Nemeshanyban és Gyepükajánban szolgál. A templom tetőszerkezetét nemrég újították fel, ha lesz lehetőség pályázni, a külső, majd a belső állagmegóvó munkák következnek. A templom tornyában 3 harang van, a két nagyobbat Seltenhofer Frigyes harangöntő készítette Sopronban 1925-ben, a kicsit Böhler, az ausztriai Kapfenbergben. A másik nevezetesség a külterületen álló Csonka-torony, ahova gyakran kirándulnak a helybeliek. Az idén padokat helyeznek ki és szalonnasütő helyet jelölnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!