látni és látszani

2017.11.16. 14:00

Ha figyelmes az autós és a gyalogos: elkerülhető a gázolás!

Odafigyeléssel, körültekintő közlekedéssel elkerülhetőek a gyalogos gázolások, mondta el Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens.

Kovács Erika

A sajtós a szerdai gázolás kapcsán javasolta a jó tanácsokat, ugyanis Veszprémben, a zebrán ütöttek el egy idős férfit, aki súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

Aradi Virág kiemelte, télen a közúti közlekedést érintő időjárási, látási és útviszonyok kedvezőtlenek. A gyalogos és kerékpáros balesetekhez jelentősen hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észrevenni őket, mint más évszakokban. -Rövidebb ideig van világos, gyakran felhős az ég, és a téli csapadékok is megnehezítik a járműből való kilátást. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezítik a gyalogosok és a kerékpárosok észlelését, fogalmazott Aradi Virág. Kiemelte, a balesetek megelőzése érdekében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy mindenki vezessen körültekintőbben, óvatosabban, lassabban! Tartsák tisztán a jármű fényszóróit, világító eszközeit és szélvédőit, cseréljék le az elöregedett ablaktörlő lapátot. Balesetveszélyes a párás, jeges szélvédő és a nem megfelelő a kilátás, ezért elindulás előtt a párát, a jeget el kell távolítani. Számoljanak azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok miatt akár jelentős mértékben is megnőhet.

Korlátozott látási viszonyok mellett növelheti a gyalogosok biztonságát a világos öltözet, esetleg fényvisszaverő csíkok használata. A rendőrség képviselője aláhúzta, a gépjárművezetők fokozott figyelemmel és körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket, mert a gyalogosok – időjárástól függően – esernyővel, kapucnival közlekednek, ami akadályozza őket a kilátásban. Az autósok szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkából, iskolából hazainduló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőkre. -A gyalogosok az úttestre csak akkor lépjenek, ha meggyőződtek a biztonságról. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az úttesten kötelező a láthatósági mellény vagy láthatósági ruházat viselése, de lakott területen belül is sokkal hamarabb észre lehet venni azt, aki jól látható mellényt visel, hangsúlyozta Aradi Virág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!