Konty vagy nem konty?

2018.01.11. 13:45

Hajköltemények az oltárnál – Az esküvői készülődés fontos pontja a frizura

Az ünnepi időszakban halomra kérték meg a férfiak párjaik kezét, telis-tele volt gyűrűt fotózó nőkkel a közösségi média. De mi történik most?

Horváth Virág

A hírfolyamban felbukkanó eljegyzési dömping után jön a csend. Egyrészt sokan még most is az új év kezdetét próbálják kipihenni, másrészt jön a dilemma: eljegyeztek, rendben van, de mikor lesz az esküvő?

Az esküvői szezon áprilistól szeptember elejéig tart, ha valaki későn kapcsol már biztosan nem lesz megfelelő időpontja a nagy naphoz. Ezért már év elején érdemes elkezdeni a szervezést. Azt hihetnénk, hogy a frizuránk megtervezése már igazán ráér az utolsó pillanatban is, pedig sokkal jobban járunk, ha jó előre kitaláljuk, hiszen nem elég, hogy szép és divatos, de egyeztetni kell az arcunk formájával, a ruhánk kinézetével, a saját stílusunkkal, az esküvőnk stílusával, és jobb esetben a fodrászunkkal is.

Az esküvői kontykészítés és tervezés praktikáiról Hud Janka veszprémi fodrásszal beszélgettünk.

  • Meddig tart egy esküvői konty elkészítése?
  • Körülbelül 2 órát szokott igénybe venni az elkészítés, plusz-mínusz fél óra.

  • A menyasszony saját tervvel érkezik, vagy többnyire te álmodod meg a frizurát?
  • Mindig kérek képet az elképzelésről, ritka, hogy valakinek semmi ötlete nincsen azzal kapcsolatban, hogyan szeretne kinézni. Olyan van, hogy amit talál az ő hajából nem megvalósítható (rövidebb, kevesebb, más típusú), ilyenkor szoktam javasolni hasonló megoldást, vagy megbeszéljük mi az, ami kivitelezhető és neki is tetszik.

  • A ruhához, az archoz igazítod a kontyot, sablonok alapján dolgozol, vagy a menyasszony stílusa, személyisége határozza meg, hogy milyen kontyot kap?
  • Szoktam kérni fotót a ruháról igen, ez fontos a stílus miatt, és hogy kicsit jobban lássam a menyasszony személyiségét, valamint az esküvő hangulatát. Sablon nincsen, sőt én olyan vagyok, hogy az elején nem is tudom igazából hogyan fog kinézni a frizura. Ettől függetlenül nem nagyon ért még senkit csalódás.

  • Mi az első kérdésed, amikor valaki esküvői kontyot szeretne tőled?
  • Fel szeretné-e tűzetni, félkontyot szeretne vagy kibontott hajat. (Ez elég ritka, mert nehezen bírja ki az estét. Nagyon hosszú, erős, vagy hullámos hajaknál szokott előfordulni inkább ez a kérés.)

  • A menyasszonyok általában tényleg sokat kötözködnek, vagy te nem ezt tapasztaltad? Volt már olyan, hogy valakinek teljesen új kontyot kellett készíteni?
  • Vannak nagyon laza menyasszonyok, akiket annyira nem is érdekel, hogyan néznek ki, vagy milyen a hajuk. Jól akarják érezni magukat. És vannak olyanok, akik tényleg úgy érzik ez életük napja és a legszebbek szeretnének lenni (néha saját korlátaikat is meghaladva). Ilyenkor előfordul, hogy olyan elvárásokat állítanak a szakemberek elé, ami már-már kivitelezhetetlen. Minderre nekünk a legnagyobb kedvességgel és megértéssel kell reagálnunk. Nem könnyű pillanatok ezek, de végül mindig sikerül a megelégedettséget és önelfogadást kicsikarnunk a kedves leendő arából. Teljesen új kontyot még nem készítettem esküvő napján. Általában nem is lenne erre idő, ezért nagyon igyekszünk ezt a helyzetet elkerülni.

  • Az esküvő előtt készül próbakonty?
  • 80%-ban igen, és javaslom is. Nekem is könnyebb és a menyasszony is megnyugszik, hogy valószínűleg jó lesz a haja. De van, hogy mégsincs erre lehetőség. Akkor igyekszem minél bővebben egyeztetni előtte arról, hogy mire készüljek és mi az elvárás. Általában a lazább menyasszonyok választják ezt a megoldást, vagy elég sok aki nem helyi, így megoldani is nehezen tudnánk a próbát.

  • Miért kezdtél el éppen esküvői kontyokat készíteni? Mi fogott meg bennük?
  • 10 év szalonmunka után szerettem volna mással foglalkozni. Emberekkel, tanítással, nyelvekkel. De a kreatív része még mindig érdekel a szakmának, így maradtak meg az esküvői kontyok és a hajvágások ismerősi körben. Nagyon érdekes mindemellett belelátni valaki életének egy ilyen fontos és meghatározó pontjába. No meg az esküvőkön mindig jó a hangulat. Persze amíg minden elkészül vannak trükkös pillanatok, amikor a pszichológiai képességeimet is elő kell vegyem, hogy lenyugtassam a kedélyeket (meg magamat is), hogy tovább tudjunk haladni a munkában. Az esküvő egy menyasszony számára mindig megterhelő, de amikor elkészül a haj, felkerül a ruha, végül mindenki megnyugszik.

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!