Máshol kicsi az esélyük

2018.01.16. 20:04

Hajléktalanoknak kínálnak munkalehetőséget

A közfoglalkoztatotti bért kapják, mi vagyunk a munkáltatók, és mivel jól ismerjük őket, sokkal nagyobb a tolerancia az irányukban – mondta el Kökény Irén a hajléktalanok foglalkoztatásáról.

Molnár Sándor

Szentpéteri Lajos korszerű gépekkel mossa saját és társai ruháit a Befogadás Házában

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Háza és intézményei több éve működtetnek egy hajléktalan-közfoglalkoztatási programot, amelyben azoknak próbálnak munkát adni, akiknek nagyon kicsi az esélye, hogy állást találjanak a szabad munkaerőpiacon. Ennek a közfoglalkoztatási modellprogramnak három fő eleme van.

Szentpéteri Lajos korszerű gépekkel mossa saját és társai ruháit a Befogadás Házában

Az egyik a mosodai program, amelyben több telephelyen is mosodát üzemeltetnek. Az itt dolgozó hajléktalan emberek az ellátóintézményekben felhasznált ruhaneműket, ágyneműket mossák rendszeresen.

- A tavalyi évben ezt olyan szintre fejlesztettük, hogy már nem kell igénybe venni külső szolgáltatót az intézményi textíliák mosatásához – mondta el Szaller Péter, a Befogadás Háza intézményvezetője. A program második elemeként van egy kertészetük a Házgyári úton, ahol tavasztól zöldségeket termelnek. A program harmadik elemeként a hajléktalanok a Jutasi és Haszkovó úti lakótelepen vesznek részt a közterületek tisztán tartásában. Egy szociális munkás koordinálása mellett kint vannak a közterületeken és takarítanak, összegyűjtik a leveleket és a szemetet a lakóházak környékén.

Szőke Ferenc a Jutasi úton, a házak között a parkban takarítja össze a szemetet Fotó: Molnár Sándor

A programban fontos szerep jut Kökény Irén mentálhigiénés munkatársnak, aki szerint a munkáltatók az esetek többségében nem bíznak a hajléktalan emberek munkavégző képességében. Sajnos ennek alapja is van, mert legtöbbször az elvárásoknak nem tudnak tartósan megfelelni. Mivel hiányoznak a képességeik is, főleg betanított munka jöhet szóba az esetükben. – A mi pályázatunk direkt rájuk épült. A közfoglalkoztatotti bért kapják, mi vagyunk a munkáltatók, és mivel jól ismerjük őket, sokkal nagyobb a tolerancia az irányukban. Alkalmazkodunk a képességeikhez és a ritmusukhoz – fogalmazott.

Jelenleg 16 fő dolgozik a megyeszékhelyen a hajléktalan-közfoglalkoztatási programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!