internet pró és kontra

2017.09.28. 07:00

Előnyök és kockázatok – nemzetközi konferencia kezdődött a médiáról

Az internet a 21. század legnagyobb jótéteménye a vele járó kockázatok ellenére is, hangsúlyozta előadásában Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszteri biztos az egyik helyi szállodában tartott médiakonferencián.

Marton Attila

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kilencedszer szervezte meg a szerdán kezdődött háromnapos rendezvényt, amelynek előadói a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatását vitatják meg.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke bevezetőjében elmondta, ahogy megtanítjuk a gyerekeket a közlekedési szabályokra, ugyanígy kellene tenni az internet- és médiahasználat esetében is. Vass Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja megnyitójában elmondta, intézményük a gyermekek médiahasználata terén több eredményt is elért az utóbbi években. A médiatörvény új korhatári kategóriát – hat éven aluliaknak nem ajánlott – vezetett be, közszolgálati mesecsatorna indult, valamint Budapesten és Debrecenben médiaértés-központokat hoztak létre.

Deutsch Tamás miniszteri biztos elmondta, a Digitális Jólét Program alapja, hogy az állam mindent megtesz azért, hogy polgárai a digitalizáció változásaira fel legyenek készülve

 

Deutsch Tamás miniszteri biztos előadásában hangsúlyozta, az internetről és a digitalizációról szóló nemzeti konzultáció és széles körű szakmai egyeztetés után fogalmazódott meg a Digitális Jólét Program, amelynek alapja, hogy az állam mindent megtesz azért, hogy polgárai a digitalizáció változásaira és veszélyeire fel legyenek készülve. A program egyik eleme a digitális gyermekvédelmi stratégia, amelynek céljai, hogy tudatosabb legyen a gyermekek médiahasználata, valamint, hogy a fiatalok védelmét szolgáló eszközöket vezessenek be itthon. A miniszteri biztos elmondta, példaként szolgál hazánkban az Egyesült Királyságban már bevezetett szabályozás: az internetszolgáltatók az állammal kötött megállapodás után hálózati szűrést vezettek be, amely korlátozza a gyermekek számára veszélyes tartalmakat. Deutsch Tamás ki-emelte, a Digitális Oktatási Stratégia keretében digitális fejlesztést hajtanak végre, amely az infrastrukturális korszerűsítés mellett a digitális tananyagkínálat bővülését is magával hozza.

Kósa Éva, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára egy friss kutatás kapcsán elmondta, a fiatalok internethasználata az utóbbi években óvatosabb lett, és a közhiedelemmel ellentétben a társas kapcsolatok fontosságát nem változtatja meg a digitalizáció. Megjegyezte, a szülők többsége továbbra sem vesz részt a gyermek tudatos mé-diahasználati szokásainak kialakításában, viszont az oktatásban erről egyre többet hallanak a diákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!