Segítenek a tanulásban

2017.10.27. 17:30

Hátrányos helyzetű diákokat támogat a Ducife-tanoda

A korábbi évek során nagy sikerrel működtette a Dunántúli Cigányság Felemelkedésért Közhasznú Egyesület (Ducife) a hátrányos helyzetű általános iskolás diákok támogatására irányuló lovászpatonai tanodáját, ami egy sikeres pályázatnak és a széles körű összefogásnak köszönhetően továbbra is segíti a rászorulókat.

Polgár Tibor

Kovács Zoltán (a kép jobb szélén) gratulált a tanoda működtetőinek, és az általuk végzett tevékenység társadalmi fontosságát, jelentőségét hangsúlyozta

A Ducife 2009-ben alakult meg, az egyesület működése során kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, az idősekre és a támogatásra szorulókra. Több alkalommal szerveztek már életmód- és hagyományőrző tábort, valamint kulturális és sportrendezvényt. A számos egyéb programjuk mellett 2013-ban létrehoztak Lovászpatonán egy tanodát, melynek keretében hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek főleg a tanulás területén. Egy újabb sikeres pályázat nyomán 2017. július elsején a Ducife-tanoda újabb évada indult el, ami 2018. október 31-ig tart. Az aktuális projektről a lovászpatonai önkormányzat épületében részletes ismertetőt tartottak az abban résztvevők, illetve meghívott vendégek számára.

Kovács Zoltán (a kép jobb szélén) gratulált a tanoda működtetőinek, és az általuk végzett tevékenység társadalmi fontosságát, jelentőségét hangsúlyozta

– Tanodánk célja, hogy a kedvezőtlen szociokulturális helyzetükből fakadó, hátránnyal küzdő gyermekeket és családjaikat támogassuk. A fiatalok beilleszkedésének segítését is kiemelt feladatként kezeljük. Ennek érdekében 35 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulót karoltunk fel. Tanodásaink fele cigány származású. Az első évfolyamból egy, a másodikból hat, a harmadikból hét, a negyedikből nyolc, az ötödikből két, a hatodikból négy, a hetedikből három, míg a nyolcadikból négy tanulót vontunk be a programba – közölte Bödey-Szabó Zsuzsanna pedagógus, a Lovászpatonai Ducife Tanoda mentora és családi kapcsolattartója.

Megtudtuk tőle: a tanoda minden hétköznap nyitva van, a foglalkozások 14 órakor kezdődnek. Három pedagógus foglalkozik a gyermekekkel. Az alsó tagozatosok vannak többen, őket ketten tanítják, a felső tagozatosoknak pedig egy tanár segít. – Elsősorban a tantárgyi felzárkóztatás, a korrepetálás a célunk. Szeretnénk javítani a gyermekek tanulmányi eredményein, nem utolsó sorban pedig a sikeres továbbtanulás elősegítésén is dolgozunk. A nyár folyamán tanszercsomagokat vásároltunk a tanodásoknak, hogy füzetet, ceruzát, alapvető tanszereket biztosítsunk számukra. Köszönettel tartozunk Egyházi Andreának, a Pápai Tankerületi Központ igazgatójának, hogy támogatja tanodánkat, és helyiségeket biztosít nekünk a lovászpatonai iskolában. Ugyancsak hálásak vagyunk Némethné Tibold Szilviának, a helyi iskola intézményvezetőjének a segítségéért – jegyezte meg mosolyogva Bödey-Szabó Zsuzsanna.

A mentor és családi kapcsolattartó elmondta, a projekt ideje alatt két táboroztatást és négy kirándulást szerveznek. Hozzáfűzte: izgalmas időszak vár rájuk november végéig, ugyanis ekkor történik meg az úgynevezett bemeneti mérések elvégzése. Ennek során egy internetes kérdőíven keresztül a gyermekek tanulási motivációját, tanulási módszertanát kutatják, valamint matematikai és olvasásos teszteket kell kitölteniük a tanulóknak. A felmérések eredményei alapján egyéni fejlesztési tervet készítenek a diákoknak. A projekt végén hasonló kimeneti mérést végeznek, a két méréseredmény összehasonlításával pedig a tanoda munkája is értékelhető. Bödey-Szabó Zsuzsanna hangsúlyozta, tanodájuk nyitott, tehát a foglalkozásokra a nem tanodások ugyancsak jöhetnek, és tapasztalataik szerint ezzel a lehetőséggel többen élnek is.

A Ducife-tanodát bemutató rendezvényen a tanodás gyermekek mellett felléptek a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai Fotó: Polgár Tibor

Orsós Tamás, a Ducife elnöke egyesületük működése kapcsán megemlítette, hogy adományok gyűjtésével és osztásával is foglalkoznak, továbbá népszerűsítik az önkéntességet és az egészséges életmód fontosságát. Számos intézménnyel, civil szervezettel megállapodást kötöttek és jó kapcsolatot alakítottak ki. Az egyesületi elnök aláhúzta, valamennyi pályázatukat sikeresen megvalósították.

Molnár Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa kiemelte, a kormányzat fontos kezdeményezésnek tartja a tanodákat, amiből 2016 és 2018 között több mint 200 működik az országban. Mint mondta, a jó tanoda olyan hely, ahová a gyerekek és a szülők szívesen jönnek, ahol a közösség hasznos tagjának érzik magukat, és pozitív élményeket szerezve kibontakoztathatják a tehetségüket.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő gratulált a tanoda működtetőinek, és az általuk végzett tevékenység társadalmi fontosságát, jelentőségét hangsúlyozta. Rámutatott, a felzárkóztatást elősegítő programok sikerélményt nyújtanak a diákoknak. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, egy gyermek mindig jónak születik, a pedagógusnak pedig ezt a jót kell megtalálni és kibontakoztatni.

A Ducife-tanodát bemutató rendezvényen a tanodás gyermekek mellett felléptek a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai. A tanodának együttműködő partnere a zeneiskola, melynek lovászpatonai növendékei is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!