természet a vásznon

2018.03.29. 17:30

Helyi arcok: Karácsony Julianna, a Balaton festője

Karácsony Julianna 1956-ban született egy kis alföldi városban, Derecskén.

Szauer Annamária

Gyermekkorában szüleivel Balatonakarattyára költöztek. Itt kezdődött a belsőséges kapcsolata a Balatonnal. Azóta számtalan festményen megörökítette a tájat, a színvilága különösen fontos számára. A helyi arcok sorozatunkban most őt kérdeztük.

Mikor és miért kezdett festeni?

Több mint harminc éve festek. Korán közel kerültem a témához, már gyerekkoromban is szerettem rajzolgatni.

Milyen technikával dolgozik?

Általában olajjal festek, de más technikát is szívesen alkalmazok, mint például a pasztell, az akril vagy a vízfesték.

A szél hírnöke

Az egyik legtöbbször megfestett témája a Balaton

Mit jelent Önnek a tó és mi fogta meg benne?

Ami engem igazából megfogott az a Balaton színvilága, ezer színbe és fénybe borulva. Képeim a Balaton iránt érzett szeretetem, fantáziával és művészi identitással ötvözve. A Balaton festőjének gondolom magam, mivel egész pályafutásom alatt ez kísért el. Itt élek és ezért úgy gondolom, hogy ezt a szépséget kell átadnom azoknak akik szintén szeretik a Balatont.

Almádi móló

Hol látja legszívesebben a képeit? Kiállító termekben vagy lakások, családi házak falain?

Azon még nem gondolkodtam, hogy hol látnám szívesen a festményeimet. Örülök annak, hogy a világ sok országába vittek az alkotásaimból. Legszívesebben olyan helyen szeretném látni az alkotásaimat, ahol szeretik a stílusomat és minden nap szívesen tekintenek rá, legyen az egy kiállítás vagy akár egy lakás.

Vitorlás öböl

Van kedvenc festője? Ha igen, mi fogta meg a képeiben?

Szerintem minden művészetet kedvelőnek van kedvenc alkotója, nekem több is van. A legkedvesebb festőim Mone, Renoir, Paál László, Szinyei Merse Pál, és Munkácsy Mihály. Monet és Renoir képeiben csodás színei azok, melyek megfogtak. Közel állnak a szívemhez Páal László szép fái, Szinyei Mersel Pál merész újító képei és Munkácsy Mihály csodás életképei, alkotásai.

Várható a közeljövőben kiállítása? Hol nézhetjük meg legközelebb a képeit?

Több helyről is kaptam felkérést. Ami számomra fontos lenne az Balatonakarattya, mivel itt éltem és itt voltam gyerek.

2017-ben megkapta a Balatonfűzfő Kultúrájáért elismerést

Mit jelentett Önnek ez a díj?

Váratlanul ért, nagyon megtisztelőnek érzem, hogy megkaphattam ezt a kitüntetésnek. Ez egy elismerés a város vezetés és a polgárok részéről. 2014-ben egy festőtársammal, Osváth Andrással közösen készítettünk, egy majd három méter hosszú Balatoni nagy festményt, melynek címe: Fűzfő a Balaton kapuja. Ezt most a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtárban lehet megtekinteni.

Mit szeret legjobban Veszprém megyében? Van kedvenc helye, települése?

Kedvenc településem Balatonakarattya, gyermekkorom vadregényes és kalandos tája és természetesen Balatonfűzfő, az otthonom. Szeretem télen nyugodt, nyáron zsongásszerű lüktetését, békés miközben egyszerre izgalmas. Veszprém városa is közel áll a szívemhez. Szívesen sétálok Veszprémben is, a vár magával ragad. A múlt és a jelen találkozása megihlet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!