Darnai és Takáts atyával beszélgettünk

2018.03.03. 11:30

Nem csak nevelőként kell jelen lenni a fiatalok közt

Ha egy fiatal számára hiteles a lelki vezető, mert el tudja hinni róla, hogy segíthet neki, akkor igaz, hogy sötétben, de biztonságban haladhat addig, amíg el nem kezd derengeni az irány - véli Darnai János atya, akit Takáts István atyával együtt arról kérdeztünk, mi egy lelki igazgató feladata egy mai kollégiumban.

Leitner Vera

A Davidikumot Zsolnai Dávid püspök építtette

Minden nap Isten ajándéka

Kora reggel rövid imával indul a nap a Davidikum kápolnájában, elhangzik néhány bátorító szó, esetleg ének, aztán reggeli az ebédlőben, majd mindenki indul az iskolába: Padányiba, Vetésibe, Lovassyba, Ipariba, ki hol tanul. – Reggelente szoktam a kollégistáinknak mondani – biztatva kissé magamat is -, hogy neki lehet úgy futni ennek a napnak, hogy az ember csupán a nehézségeket látja benne: „jaj, fel kell kelni, kint sötét van, hideg van, dolgozat lesz…” Ha így indulunk neki, akkor ez valóban a jajok napja lesz! Viszont úgy is nekifuthatunk, hogy ezt a napot az Isten szeretete készítette elő számunkra, tehát minden, ami benne történik, azzal az Isten ajándékként adni akar valamit nekem, a feladataimon, a találkozásaimon keresztül – mondja Takáts István atya, érseki kancellár, a Davidikum és a Padányi iskola korábbi lelki igazgatója.

Takáts István atya 10 éven át tartó lelki igazgatósága alatt sok gyerek nőtt fel

Egy világi és egy lelki igazgató

- Délután, iskola után kezdődnek a stúdiumidők, amikor a tanuláshoz biztosítjuk a csendes környezetet, a védett időt. Ezután van szabadidő, majd vacsora, esti ima, aztán aki tanul, az még visszavonul, aki akar, az tévézik, csocsózik, pingpongozik, udvarol, zajlik az élet, 10-kor takarodó – sorolja Takáts István atya, aki 2006-tól 2016-ig töltötte be a két intézmény lelki igazgatói szerepét. – 2006-ban történt meg a Davidikum Kollégiumban és a Padányi iskolában az a változás, miszerint az addigi piarista szerzetes helyett – aki egy személyben igazgatta a két intézményt – lett egy világi igazgató és egy lelki igazgató. Szentmisék, imák, lelki vezetés szerepel a feladatok közt, valamint az, hogy folyamatosan a fiatalok, tanárok, szülők, hozzátartozók rendelkezésére álljunk. Ha valaki szeretne megkeresztelkedni, elsőáldozó lenni, bérmálkozni, akkor az arra történő felkészítés ugyancsak a lelki igazgató feladata és felelőssége. A leglényegesebb pedig, hogy megtalálható és megszólítható legyen.

Értéket kínálnak fel

Takáts István atya 10 éven át tartó lelki igazgatósága alatt sok gyerek nőtt fel. – Több fészekalj kirepült az iskolából és a kollégiumból is – mondja nevetve az atya, aki úgy véli, érdekes, felelősségteljes és örömteli munka ez. – A diákok közül az, akinek korábban nem volt ilyen tapasztalata, hogy útmutatásért, beszélgetésért felkeressen, megszólítson egy atyát, eleinte csak figyelt, aztán lassan feloldódott az idegenkedő, távolságtartó hozzáállás. Persze ehhez az is kell, hogy ne csak hivatalos tekintéllyel, nevelő jelleggel legyünk köztük. Felkínálunk értékeket: a hitet, egy olyan élet- és világlátást, ami nem zárul be ebbe a valóságba, s amiben az örömök, de a fájdalmak és a bánatok is más arcukat mutatják. Mi a világban, de nem a világba bezárva élünk. Lelki vezetőként tudjuk jól, hogy a Jóistennel szövetségben tesszük a dolgunkat, majd ő tudja, hogy a mi tanúságtételünkből mikor és mi fog beérni a ránk bízottak életében.

A Davidikumot Zsolnai Dávid püspök építtette

A lelki vezetés szerepe

A két intézmény lelki igazgatói feladatait most Darnai János atya látja el, s mint mondja, munkájában Dobosné Burján Adrienn, a kollégium igazgatója és valamennyi kolléga nagy segítséget jelent. A Davidikumban jelenleg 95 középiskolás diák kapott szállást.

- Megérkeznek a kollégiumba úgy, hogy nem tudják, felnőttként mik legyenek. Ezt a közösség előtt kimondani nem trendi. A fiatalok azt adják elő magukról, hogy mindenki határozottan tudja, merre tanul majd tovább. Slágeriskolák, slágerszakok, és aki nem ezekre jelentkezik, vagy nem tudja, hogy mit szeretne még, az nem menő. Ilyenkor kell felhívni a figyelmüket, előbb azt derítsék ki, milyen értékek vannak bennük, és ezeket az értékeket hogyan lehetne alkalmazni az életben. Az az igazság, hogy ami bennem van, csak azzal tudok élni, és ha mégis valami olyan dologból akarok megélni, amihez kevés, vagy semmi közöm, akkor kudarcra vagyok ítélve – véli János atya. – A lelki vezetés a kiválasztott úton való elinduláshoz szükséges löketet adja meg. A feltárt problémáknak, kérdéseknek a pályaválasztás csak egy szelete, akárcsak az emberi kapcsolatok; baj van a szobában, baj van az iskolában, ha furcsa a kapcsolatom a családommal, ez mind egy-egy szelet. A sok szeletből áll össze az egész, és ha én egy-egy szeletre adnék választ, akkor legfeljebb jó pszichológus lehetnék, ám nekem abban kell segítenem, hogy a fiatal ennek a kiindulási pontját, origóját találja meg.

A két intézmény lelki igazgatói feladatait most Darnai János atya látja el Fotó: Nagy Lajos

Mindenki előtt nyitva van az ajtó

- Nem tanítok nekik olyat, amit én magam ne tapasztaltam volna meg, s az az igazság, én is úgy indultam el az életbe, hogy menni kellett a vaksötétbe, és nagyon jó dolog volt az, hogy volt mellettem egy spirituális személy. Ez lennék itt én, akit hívhatunk lelki vezetőnek, lelki igazgatónak. Ha ő ott van, és a fiatal számára hiteles, elhiszi róla, hogy segíthet. Nem állítom, hogy mind a 95 diák hozzám jár, de mind a 95 előtt nyitva van az ajtó, és időnként azok kopognak be, akikre nem is gondoltam volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!