a '70-es években kezdte

2017.12.17. 08:00

Hogy csinálja? Ma is aktív Tóth József, a 63 esztendős DJ

A Bakony Művek pinceklubjától a legmenőbb balatoni diszkókig jutott. Átélte a hőskorszakot, sok helyen zenélt, sok mindent látott az éjszakában.

Horváth Gábor

A szakma sokat változott, de Tóth József megmaradt klasszikus DJ-nek Fotó: archív

A 63 éves, veszprémi DJ ma is aktív.

DJ, azaz disc jockey, magyarul lemezlovas. A fogalom mást jelent ma, mint akkor, amikor Tóth József elkezdte a szakmát. A veszprémi diszkós a ’70-es évek közepén állt először zenepult mögé, átélte a nosztalgiával emlegetett igazi diszkókorszakot, és, ha nem is főállásban, de ma is aktív.

A már középiskolásként zeneimádó Tóth József DJ-pályafutása érdekes helyen, érdekes körülmények között indult. – A ’70-es évek közepén kezdődött minden. A Bakony Művek pinceklubjában a Rulett együttes lépett volna fel, de betegség miatt elmaradt a koncert. Valakinek helyettesíteni kellett őket, ez pedig én voltam. Tök jól reagált a közönség.

Az egyébként a Bakony Műveknél dolgozó Tóth József ott is ragadt a zenepultnál és a mikrofonnál, lett saját műsora, kezdett befutni. A katonaság sem törte meg a lendületet, stúdiós volt, utána pedig várta a Balaton-part. Akkor már úgy érezte, muszáj folytatnia a zenélést.

A DJ-pályát választóknak akkoriban vizsgát kellett tenniük. Veszprém megyéből 1979-ben 43-an utaztak Budapestre, s ebből csak hárman kaptak bizonyítványt. Közülük Tóth József lett a legjobb. A tanulóknak angol nyelvismeretből, valamint műszaki, technikai tudásukból is számot kellett adniuk. – Ennek köszönhetően kaptam helyet a balatonfüredi Pepsi diszkó-ban. Kemény volt. Minden nap nyitva voltunk, este 10 órakor kezdtünk, akkor már sor állt a szórakozóhely előtt. Mindenhonnan jöttek az emberek, Pestről is. Ott megtanultam, mi az éjszaka. A fiatalok akkoriban is nagyon tudtak buliz-ni, de azért visszafogottabbak voltak. Telt házzal működtünk, de nem volt zsúfoltság, és a tulajdonosok megválogatták, hogy kit engednek be.

A Pepsi két és fél évig ment, a lemezlovas ezután át-igazolt egy másik legendás füredi helyre, a Vitorlás diszkóba. Tóth József eközben zeneboltot is üzemeltetett, a veszprémi üzlet a harmadik ilyen hely volt az országban. A lemezek és kazetták mellett újságokat, posztereket is lehetett kapni.

A szakma sokat változott, de Tóth József megmaradt klasszikus DJ-nek Fotó: archív

- Nagyon szerettem a Vitorlást, négy évig zenéltem ott, majd a veszprémi várban megnyíló Kuplungban folytattam. Életem egyik legjobb időszaka volt. A hely klubszinten működött, fokozatosan fedezték fel az emberek, és remek törzsközönség alakult ki. Nemsokára telt ház lett...

A veszprémi diszkós a folytatásban saját helyet is működtetett, de a ’90-es évek alvilági stílusát nem vette be a gyomra, amikor megjelentek az „éjszakai emberek”, inkább továbbállt.

A 2000-es években dolgozott a veszprémi Boulevárban, majd a füredi Helkában és Machóban is. Rengeteget tapasztalt, s miközben változott a szakma, ő megmaradt klasszikus DJ-nek.

- A DJ azért DJ, mert megszólít. Nálam a zenéléshez mindig hozzátartozott a szöveg is. Hatvanhárom éves vagyok, és a stílusomon nem változtattam az évtizedek alatt. A zenéken persze muszáj frissíteni, vannak a klasz-szikusok, de a Despacitót ma például nem lehet kihagyni a repertoárból. A vendéget ki kell szolgálni. Legalábbis bizonyos szintig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!