road show

2017.12.13. 17:18

A holland nagykövet első vidéki útja Veszprémbe vezetett

A szeptemberben beiktatott diplomata folytatja az elődje által megkezdett road show-t. Célja, megkeresni a holland érdekeltségű vidéki cégeket, hogy ösztönözze, erősítse a vállalkozókat a civilekkel való együttműködésre.

Molnár Sándor

Fotó: Penovác Károly

René van Hell holland nagykövet tett látogatást szerdán a Városházán, ahol Brányi Mária fogadta. Az alpolgármester bemutatta Veszprémet, kiemelve a város gazdag történelmét és a magas élet-és oktatási színvonalát. Hangsúlyozta, hogy Veszprém biztonságos város, minőségi szolgáltatásokkal, ezért szívesen élnek itt az emberek.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a városvezetés a köztereket igyekszik a lakosok kényelmére tervezni. Kifejtette, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat egyik célja a 20. század épített örökségeinek új funkciót adni, vonzó közösségi tereket építeni, szerethetőbbé tenni a település sűrűbben lakott részeit is. A lakótelepi épületeknek is van értéke, ezeket kell a mai ember számára vonzóbbá tenni. Az EKF pályázat végkimenetelétől függetlenül megvalósítja ezeket az elképzeléseket az önkormányzat. A holland nagykövet üdvözölte a pályázaton való indulást, és biztosította arról az alpolgármestert, hogy Hollandiában is népszerűsíti Veszprémet, mint Európa Kulturális Fővárosa pályázót.

A megbeszélésen szó esett még a veszprémi egyetemről, amely szoros kapcsolatot ápol a nagyobb veszprémi vállalatokkal.

Elhangzott, hogy tervezik a szentkirályi reptér helyzetének megoldását, a város megközelíthetőségének javítását. Ebben is nagy támogatást nyújt a Modern Városok Program, melyben szerepel az új völgyhíd megépítése, a Veszprémi Petőfi Színház megújítása, valamint az aréna,- és a stadion bővítése a helyi igényekhez mérten.

A holland nagykövet megismerhette a mezőgazdaság helyzetét, a borászatokat és a burgonyatermelést, majd tájékoztatást kapott a város és a helyi iparkamara jó kapcsolatáról.

Fotó: Penovác Károly

A munkanélküliségről Brányi Mária elmondta, hogy Veszprémben meglehetősen alacsony, 2-2,5%-os, tehát munkaerő-hiánnyal küzdünk. Átlag feletti a diplomával rendelkezők száma is a városban, a helyi ember nem szeret ingázni, a fizetés pedig átlagos a régióban.

René van Hell célja a holland-magyar jó kapcsolatok előmozdítása, a civil és a gazdasági szféra összehozása, az úgynevezett co-creation-ra való ösztönzése. A városházi találkozó után ellátogatott az Unilever gyárba, illetve az autistákat is foglalkoztató Janka tanyára Tótvázsonyba. Célja, hogy a vállalatokat ösztönözze a szociálisan rászorulók felkarolására – derült ki a polgármesteri hivatal sajtóközleményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!