Múltunk értékei a példák

2018.01.16. 11:30

A honfoglalás korát hitelesen mutatja be a taliándörögdi katonai hagyományőrző

A Művészetek Völgye településeinek egyikén, a lovas családban felnőtt, katonai hagyományőrzővel, Szabó Bencével beszélgettünk tevékenységük lényegéről.

Borsos Renáta

Szabó Bence hagyományőrző viseletben saját lován Fotó: Borsos Renáta

Hagyományőrzésről sokszor, sok helyen, sokféleképpen hallunk mostanában. Talán elcsépeltnek érezhetjük a szót néhány olyan körülménynek köszönhetően, amikor a fogyasztói társadalom divathullámaként tekintünk rá. A valódi tartalma azonban mélyen gyökerezik, hitelessége megmutatkozik a hagyományőrző jellemében, habitusában, abban, amit és ahogyan képvisel. A hagyományőrzésnek a családi hagyományrendszer az előszobája, igazán a neveltetésből fakad, onnan indul. Erre a tudományos tézisre hiteles példaként Szabó Bence története szolgál. Fiatal kora ellenére már most példaértékű az a tevékenység, az a szemléletmód, ahogyan ő él és cselekszik a világban. Az ősök szokásait, hagyományait, kultúráját megismerni, megőrizni, átörökíteni sokféleképpen lehet. Bence örömmel mesélt hagyományőrző tevékenységéről, az egyesületről, arról, hogy mit is csinálnak ők valójában, hiszen – elmondása alapján – sokan tévesen úgy vélekednek róluk, hogy egy jelmezben imitálnak például egy honfoglalás korabeli csatajelenetet. Természetesen korántsem erről van szó, de itt a remek alkalom, hogy a laikusok megtudják, mit is jelent a katonai hagyományőrzés voltaképpen.

- Nagyjából húsz éve éli fénykorát Magyarországon. Az elején még állami vonalon, lovas rendőrök öltöztek be kurucoknak vagy vitézeknek, és állami lovakkal együtt mutattak be egy látványos ütközetet. Az évek folyamán kialakult egy már civil, életformaként élő jelenség. Túlnyomórészt fiatalokból tevődik össze a csapat, de idősebbeket is számon tartanak a hagyományőrzők. Sokan ebben nőttek fel, de vannak olyanok is, akik fiatal felnőttként csatlakoztak. Én személy szerint az Onogur Hagyományőrző egyesület tagja vagyok. Egyesületünk történelmi események tükrében, történészek és régészek kutatási eredményeiből, az ismeretek birtokában egy adott kor bemutatásánál, megjelenítésénél a hitelességre törekszik. Izgalmas feladat, hogy a 9. és 10. századi magyar történelem átfogó ismertének – mind a tudomány, néprajz, régészet, fegyverviselés oldaláról – a birtokában legyünk – nyilatkozta Bence.

Szabó Bence hagyományőrző viseletben saját lován Fotó: Barka Lea

Megtudtam, hogy egyesületi tagok az ország több pontján is vannak. Számos esetben vendége az egyesület a különböző hazai hagyományőrző rendezvényeknek, történelmi foglalkozásoknak, harcászati bemutatóknak. Egy eseményen a csatajelenet rekonstruálását, élesben, koreográfia nélkül, hitelesen, mutatják be A csapattagok szabad idejük nagy részét áldozzák arra a feladat vállalására, amit a hagyományőrzés magában hordoz. Mind azt az ismeretet, mind az akkori magyarságra jellemző normarendszert és életmódbeli szokást a rendezvényeken túl a jelen életükben is alkalmazzák. Úgy is fogalmazhatunk, hogy mindent alárendelve élnek ennek az életmódnak. Dolgoznak egy szakmában, egy állásban és emellett elhivatottan a katonai hagyományőrzésnek élnek. A civil munkájuk a megélhetéshez kell, míg a másikkal paralel, maradandót alkotnak, értéket adnak másoknak és saját lelküknek. A mai világban egyedinek számító szemléletmódjukkal, magatartásukkal olyan tulajdonságok birtokában vannak, mely értékeket továbbadva nem veszik el a jövő férfiúiból a bátorság, az egyenesség, a határozottság és a nők iránti tisztelet.

LÓRA TERMETT

Szabó Bence a katonai hagyományőrzésben, ezen belül is a lovasság vonalán találta meg mindazt, amivel ma már azonosulni tud úgy, hogy mégis önmagát adja.

Lovas családban nőtt fel, a lovak iránt érzett szeretetét szinte az anyatejjel szívta magába. Így persze nem csoda, hogy már néhány évesen is lóháton ült. Valójában pedig a családi háttere predesztinálta erre az életvitelre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!