A kultúra összeköt minket

2018.01.23. 17:30

Idén Csukárdi Tibort tartották érdemesnek a rangos városi elismerésre

A magyar kultúra megkerülhetetlen szelete a hagyomány.

Polgár Tibor

Bódi László, Csukárdi Tibor és Szabadkai Verita (balról jobbra) a díj átadásakor Fotó: Polgár Tibor

Mindaz, ami megkülönböztet minket más nemzetek, népek örökségétől, ami atavisztikus, ám ősiségében is egyetemes. Így fogalmazott Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.

A tegnap esti pápai eseménynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont, mely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

– A kultúra kommunikáció: párbeszéd a generációk között. Ennek a kommunikációnak a tartalma lehet a kimondott szó, a megidézett történet, a művészkezek formálta műtárgy, egy dallam, egy másként rakott szalmakazal. Ha pedig így van, akkor nemcsak beszélni lehet magyarul, de lehet magyarul festeni, magyarul zenét szerezni, magyarul filmet rendezni, magyarul szobrot formálni; szóval lehet magyarul élni – hangsúlyozta köszöntőjében a város vezetője.

Bódi László, Csukárdi Tibor és Szabadkai Verita (balról jobbra) a díj átadásakor Fotó: Polgár Tibor

A rendezvényen adták át a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által alapított Pro Cultura Díszoklevelet, immár 24. alkalommal. Az elismerésre egy olyan személyt tartott méltónak a kuratórium, aki hosszú éveken át fáradhatatlanul tevékenykedett a város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén.

A Pro Cultura Díszoklevélet idén Csukárdi Tibor, a Pápai Jókai Kör, valamint a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete irodalmi színpadának tagja vehette át Szabadkai Veritától, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatójától és Bódi Lászlótól, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány kuratóriumának elnökétől.

A díjazott méltatásában elhangzott: Csukárdi Tibor mindig szerette a közösségi életet és az önkéntességet. A 80-as években bekapcsolódott több irodalmi közösség munkájába, 1998-ban tagja lett a nagy múltú Pápai Jókai Körnek, rövid időn belül pedig már az egyesület igazgató-

tanácsában tevékenykedett. 2007-ben megjelent első önálló verseskötete. A megyei versíró és mesemondó versenyen különdíjban részesült, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége irodalmi pályázatára beküldött alkotása pedig országos harmadik helyezést érdemelt. Őszintén vallja: szívéhez a versírás és a versek tolmácsolása áll legközelebb.

A rangos elismerés átadását követően az ünnepi műsor a Virtuózok nevű tehetségkutató győzteseinek és döntőseinek koncertjével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!