kétezer éves történet

2017.12.18. 07:00

Idén is sokan kíváncsiak voltak a pápateszéri élő betlehemes játékra

Karácsonyhoz közeledve számos településen megidézik Jézus Krisztus születését, ám a jól ismert történet bemutatása kevés helyen olyan valósághű, mint Pápateszéren, ahol csaknem egy évtizede több helyszínes, igazai állatokat is felvonultató élő betlehemes játékot mutatnak be a helyiek a nagy ünnep előtti napokban.

Polgár Tibor

Az idei a nyolcadik ilyen karácsonyi előadás volt, amit a község templomának közelében láthatott a több száz érdeklődő. A mintegy háromnegyed órás műsor során ezúttal is pápateszériek mesélték el a több mint kétezer éves történetet a falu lakóinak és a más településekről érkezőknek.

Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere elmondta, még 2009-ben az akkori katolikus diakónusok, Leitner Pál ötletére kezdték el előkészíteni az élő betlehemes játékot, amit nagy sikerrel mutattak be. Az előadás mostanra szép hagyománnyá vált, közel 50 helybeli szerepel benne, akik között a kisgyerekektől kezdve a felnőtteken keresztül egészen a nyugdíjasokig bezárólag minden korosztály képviselteti magát, emellett pedig körülbelül 25 segítő is közreműködik.

Az előadásban látható díszletek, jelmezek még a profi színtársulatoknak is becsületére válnának, ezeket a kellékeket a helyiek kivétel nélkül saját maguk készítették el, jó adag kreativitással. Például a római katonák dárdái gereblyenyelekből, a fejfedőik motorfűrészhez használt sisakokból születtek meg.

– Évről évre bővítjük a díszletet és a technikát, azaz a hangosítást, a világosítást. A műsorban látható jószágok nagy része ugyancsak helyi, de vidékről is hoztunk néhányat. A szent család szamáron érkezik, a királyok lovakkal, míg a betlehemnél egyebek mellett birkák és egy tehén is látható – jegyezte meg Völfinger Béla. Mint mondta, az élő betlehemes játékuk történetét bibliai szöveghűség jellemzi, azonban néhol saját ötletekből származó megoldásokat, mondatokat is észre lehet venni.

A 2017-es előadás előkészületei két hétig tartottak, ez többek között olvasópróbákat, díszletjavításokat jelentett. A műsor után mindig tartanak még egy megbeszélést, amin megvitatják, hogyan sikerült a produkció, kell-e esetleg változtatni valamin legközelebb. A polgármester lapunknak elárulta, rendre vannak új ötleteik, amiket általában beépítenek a következő előadásba.

Fotók: a szerző

Az idei élő betlehemes játék után szeretetvendégséget is tartottak, az alkalomra a pápateszéri asszonyok sütöttek, főztek, és adományokkal a zsörki kápolna felújításához lehetett hozzájárulni. Völfinger Béla hozzáfűzte, az önkormányzat – helyi vállalkozók összefogásával – közvetlenül karácsony előtt ajándékcsomagokat oszt majd szét a falu rászoruló, egyedülálló nyugdíjasai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!