a ruhától a csokorig

2017.11.21. 07:00

Nem kis kiadást jelent a családoknak a szalagavató

Szép hagyomány a szalagavató, mely emlékezetes eseménye lehet a végzős középiskolai osztályközösségnek, ám érdemes az ünnepélyes alkalom kapcsán körültekintően megtervezni a kiadásokat, hiszen sem egy öltöny, sem egy báli ruha kölcsönzése, megvásárlása nem olcsó mulatság.

Borsos Renáta Magdolna, Laskovics Márió, Leitner Vera, Tóth B. Zsuzsa

A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Gimnázium tanulója, Middleton Diana több lehetőség közül választotta ki a szalagavatóra szánt ruhakölteményt. A díszes, különleges darabokat látva azonban a döntés nem mindig egyszerű Fotó: Nagy Lajos

 

A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Gimnázium tanulója, Middleton Diana több lehetőség közül választotta ki a szalagavatóra szánt ruhakölteményt. A díszes, különleges darabokat látva azonban a döntés nem mindig egyszerű Fotó: Nagy Lajos

- Veszprém megyében megmaradt az a csodálatos hagyomány, hogy hófehér alkalmi ruhát választanak a lányok, de sok helyen az országban már nem ragaszkodnak ehhez. Az esetek nagy részében még a nagyszoknyás ruhákra van igény, hiszen minél jobban pörög az alj a keringőnél, annál szebb, de néhány hölgy már így is a szűkebb fazonokat viszi. Van, aki horrorösszegért megvásárolja a legutolsó, 2018-as modellt, de a legtöbben kölcsönzik a szép darabokat – mondta el Orcsik Viktória, egy Veszprém belvárosában működő alkalmiruha-szalon tulajdonosa. – Nálunk új ruhák kölcsönözhetők harmincezer forintért, de a városban harmincötezer forintos kölcsönzési díjról is tudok. Úgy gondolom, ez a plafon, de ez még reális a ruhák árát, kezelésének költségeit tekintve.

Orcsik Viktória szerint örvendetes, hogy még él a földig érő, hófehér báli ruhák hagyománya Fotó: Nagy Lajos

- A szalagavatókra az iskoláktól és a lányok érettségétől függően választanak a ruhát a végzős diákok – tudtuk meg Enyinginé Tóth Andrea tapolcai kölcsönzőtulajdonostól. Némelyik lány a habos, ékkövekkel díszített ruhákat keresi, míg mások a letisztult, egyszerű szabású ruhákat részesítik előnyben, de továbbra is népszerűek a fehér, földig érő fazonú ruhák, melyek kölcsönzési díja 6-35 ezer forintig terjed. Kesztyűt nem visznek, nem is lenne szerencsés, hogy más alkatú lányok, más-más ruhákban egymás mel-lett állva kesztyűt viseljenek, mert rontaná az összhatást. A hajdíszeket illetően csak néhányan szeretnének tiarát viselni, inkább a természetességre törekednek.

Lucza Xénia és férje hónapok óta készült a szalagavatóra Fotó: Laskovics Márió

Az ünnepben személyesen érintett Lucza Xéniáék szerint a családok hónapokkal előre betervezik a költségeket, úgyhogy ez a nemes alkalom nagymértékben nem terheli meg a havi családi kasszát. Fia, Levente a pápai református gimnázium végzőse, és nagy szerencséjük, hogy van egy népművészeti ajándékboltjuk, ahol erdélyi sujtással készült Bocskai-öltönyöket, női ruhákat árulnak, így ruhára nem kellett pénzt kiadni. Összköltségük harmincezer forint körül mozgott. Kerpel Péter több szempontból, osztályfőnökként és édesapaként is érintett. Úgy fogalmazott, hogy ha új öltözék kell, és az alkalomhoz illő körítéssel akarja az ember megvalósítani a szalagavatót, akkor több tízezer forintos tétel szükséges, ha megvan a ruha, akkor olcsóbban, maximum húsz-ezer forintból is kivitelezhető. Személy szerint fiának kiegészítőket, nyakkendőt, övet, cipőt vásároltak, illetve magára az ünneplésre költöttek legfeljebb ötvenezer forintot.

Kerpel Péterék kiegészítőkre, illetve magára az ünneplésre, vacsorára költöttek Fotó: Laskovics Márió

A ruhakölcsönzésen, -vásárláson túl további kisebb-nagyobb költségek is felmerülhetnek. Lantos Krisztina tapolcai virágkereskedő szerint a vásárlók kevés virágot vesznek kimondottan szalag-avatóra, legfeljebb két-háromezer forint értékben. A családtagok inkább a hagyományos körcsokrot részesítik előnyben, melyből a pasztellárnyalat a kedvenc. Főleg Amerikában és Angliában szokás, hogy a szalagavatón a lányok karját párjuktól kapott virágdísz keretezi, ám itthon is egyre gyakrabban keresik ezeket a díszeket, melyek készülhetnek selyemszalagból, orchideából, kisebb fejű rózsából. Divatos még a dobozcsokor, mely később megszárítva tartós szobadekorációként is funkcionálhat. A virágkereskedő kiemelte, csak a lányok részére vásárolnak virágot, pedig úgy véli, a fiúk zakójának felső zsebénél egy kis kitűzővel kombinált virágdísz is jól mutatna.

Fotó: Borsos Renáta Magdolna

A költségeknek tehát, mint sok más esetben, csak a fantázia szab határt, még úgy is, hogy az ajándékozás vagy a közös, szalagavatós vacsora hagyománya nem dívik – tudtuk meg Baksai Henriettától, egy veszprémi belvárosi étterem rendezvényszervezőjétől. – A ballagás nagyobb volumenű, akkor külön akciókat is kínálunk, de kimondottan szalagavatós foglalások nem érkeznek. Talán azért, mert ez nem annyira családi ünnep, mint inkább iskolai esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!