Gátat vetnek az áradatnak

2018.01.16. 17:30

Iszapcsapdákkal és hídfelújítással védik meg Lesencefalut

Nem tudtam elmenni egy súlyos betegség utáni kezelésre, mert a ránk zúduló csapadékvíz, kövek és sár miatt nem lehetett kimenni a házból – panaszolta Baradlayné Mészáros Julianna.

Kovács Erika

Baradlayné Mészáros Julianna fotókat mutat a víz pusztításáról, mögötte a házukat védő homokzsákok (jobbra) Fotó: önkormányzat, Balogh Ákos

A település polgármestere azt mondta, tízmilliókat költenek a vízelvezetésre, de a fizika törvényeit nem tudják megváltoztatni. Reméli, idén már látványos eredményt érhetnek el.

Oravecz Attila polgármester: – Mindig is küzdöttünk a vízzel és a hordalékkal, idén remélhetőleg megoldódik a probléma

- Nem érezzük magunkat biztonságban az erdő közelében levő házukban, ugyanis a nagy esőzés és hóolvadás után a ránk zúduló víztől félelmetes helyzet alakul ki, hiába könyörgök húsz éve a megfelelő vízelvezetésért – szögezte le Baradlayné Mészáros Julianna és párja. Állításuk szerint a helyzet tovább romlott, miután a közelükben levő erdőben úgy vágták ki a fákat, hogy a helyükbe nem telepítettek újakat, így a csapadék és vele együtt a törmelék, illetve a sár akadály nélkül zúdulhat feléjük. Emiatt – ahogy mondták – házuk udvarát és még az utcát is elárasztja az ár nagy esőzésnél, illetve hóolvadáskor. Sőt, volt arra is példa, hogy otthonukból nem tudtak kilépni, és attól rettegtek, hogy mikor önti el őket az áradat. Homokzsákok ugyan vannak a házuk melletti árok mellett, de emiatt még nem érzik magukat biztonságban. Arról is beszéltek, hogy az ár levonulása után gyakran mély iszap- és sárréteg, illetve nagy kövek is maradnak, és akkor meg attól nem tudnak még autóval sem közlekedni az utcán, gyalog meg végképp képtelenség kijönni az utcára. Ahogy elmondták, udvarukat is gyakran takarították már az odazúdult iszap- és sártengertől, kövektől, ami a növényeiket is tönkretette, és árkot is ástak már a víz elvezetése érdekében. Arra is volt példa, hogy az asszony egy súlyos betegség utáni kezelésre nem tudott elmenni a szerinte legalább hetven centiméter magasan álló víz, valamint az említett akadályok miatt.

- Sajnos egy katlanban, illetve egy völgyben helyezkedik el a település, és a fizika törvényével nem lehet mit kezdeni, a környező hegyekből a víz lefelé, illetve a településünkön keresztül folyik – szögezte le Oravecz Attila, Lesencefalu polgármestere. Hozzátette, mindig is problémát, illetve nagy kihívást okozott a faluban a hirtelen lezúduló csapadék, illetve a víz elvezetése. Azzal nem értett egyet, hogy a település határában az erdőnél a fakivágás után nem történt volna semmi, ugyanis a területen állítása szerint természetes felújítás történt, mivel a fiatal fák már ott növekedtek a kivágottak mellett. A fakitermelést – mint mondta – engedéllyel és szakszerűen végezték, és Baradlayéknál a problémát nem a kivágás okozta; az már korábban is előfordult a falu fekvése, illetve házuk elhelyezkedése miatt.

A polgármester rámutatott, Baradlayék bejelentése után az önkormányzat helyszíni szemlét tartott a családnál a katasztrófavédelemmel együtt, és megállapították, hogy a ház nem volt veszélyben, az udvarban nem találták nyomát víznek, iszapnak. A biztonság érdekében polgárvédelmi gyakorlatot tartottak a településen, és ekkor a többi lakos megnyugtatására is nyúlgátat építettek a Monostorapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület részvételével az említett ház védelme, illetve a víz biztonságos elvezetése érdekében. A gyakorlat keretében helyezték el a homokzsákokat is, a zsákokat a katasztrófavédelem, a homokot pedig az önkormányzat biztosította.

A település elöljárója kitért arra is, hogy önerőből a víz elleni védekezést nem tudják megvalósítani, emiatt belvízelvezetésre több mint negyvenmillió forint összegben a Belügyminisztérium kiírására pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Úgy tudják, a támogatást elnyerték, jelenleg az egyeztetéseket végzik a munkálatokról az illetékes szakhatóságokkal.

Baradlayné Mészáros Julianna fotókat mutat a víz pusztításáról, mögötte a házukat védő homokzsákok Fotó: Balogh Ákos

Oravecz Attila kiemelte, ebből a pénzből úgynevezett iszapcsapdákat alakítanak ki a faluban, hogy megakadályozzák a sár, illetve a hordalék bekerülését a településre, mindemellett a vízelvezető árok feletti hidat is átépítik, az árkokat kitisztítják, illetve megjavítják, az árkokból a kitermelt földet az erdő mellé helyezik el, hogy ezzel is eltereljék a víz útját. Reményeink szerint idén tavasszal nekiláthatnak a tervezett munkálatoknak Lesencefaluban.

Mindemellett még tavaly az önkormányzat többféle pályázatot nyújtott be belterületen, illetve külterületen levő utak rendbetételére, javítására, amelyeket szintén az odazúduló víz tett tönkre. Összesen 35 millió forint összegben pályáztak, és arról már határozatot is kapott a falu, hogy a támogatást elnyerték. Az egyeztetések szintén folyamatban vannak, és reményeik szerint még idén tavasszal ezeket a munkákat is megkezdik.

- Ezenkívül további két pályázat elbírálás alatt áll, egy 18 millió forint értékben belterületi szilárd burkolatú út helyreállítására, amit szintén a víz tett tönkre, másrészt energetikai korszerűsítésre 31 millió forint nagyságrendben számítunk támogatásra – folytatta a polgármester. Utóbbiról elmondta, hogy a pénzt az egy épületen belül levő önkormányzat, illetve a kultúrház korszerűsítésére, felújítására fordítják, ami már régi tervük. A munkálatok az energetikai korszerűsítés jegyében történnek, többek között kicserélik a nyílászárókat, a tetőszerkezetet, szigetelik a homlokzatot, korszerűsítik a fűtést, hogy mindezzel költségeket takarítsanak meg a jövőben, és szebbé, a mai kornak megfelelő színvonalúvá tegyék az épületet.

TERVEK AZ IDEI ÉVRE

A polgármester beszélt arról is, hogy idén januárban még két pályázatot nyújtanak be, összesen tízmillió forint értékben a zártkerti ingatlanok könnyebb megközelítése érdekében. Ebből a pénzből külterületi szilárd burkolatú utakat építenek, illetve őshonos fákkal gyümölcsöst hoznának létre, ahová például a térségre jellemző pogácsaalmát, valamint diófákat, szelídgesztenyefákat ültetnének, és oda az iskolásokat is kivinnék, hogy megismerkedjenek a növényekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!