Erő, bátorság és csapatmunka

2018.07.04. 20:00

Katonák és civilek vágtak neki a kőkemény túlélőpróbának

Összesen 108 kilométeres táv megtétele, éjszakai drótkötélpálya a kalandparkban, hajóra úszás sötétben a Balatonban, vezetékes telefonvonal kiépítése, sebesülthordás, szikláról ereszkedés, csalánlevesfőzés és piócákkal teli mocsárban járás is vár többek között a túlélőkre.

Molnár Sándor

2006-ban rendezték meg először

Az 54-es Kihívása nyáron 2018 elnevezéssel kétszer 54 kilométeres tájékozódási túlélőpróbát tart a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezrede. A versenyt 2006-ban rendezték meg először azoknak a kalandvágyó katonáknak, akik szeretnék az erejüket, túlélőképességüket tesztelni. Azóta évente megtartják a téli és nyári fordulóból álló próbát.

 

A júliusi megmérettetésre 40 versenyző érkezett az ország különböző pontjairól: Debrecenből, Hódmezővásárhelyről, Szolnokról, Pápáról, és a katonák mellett egy civil csapat is elindult. A veszprémiek katonák kilenc fővel vágtak neki a túlélő próbának.

A verseny célja a versenyzők részéről az, hogy felmérjék saját határaikat, a rendezők pedig nagyon jó kiképző eszközként tekintenek rá, hiszen a katonák sokat készülnek a kihívásra, amely jól szolgálja azt a célt, hogy edzett emberek szolgáljanak a honvédségnél – mondta el Vass Tibor százados, a verseny főszervezője.

Meglepetésként lőszeres ládát kaptak

A különleges, két éjszakás próba szerdán 10.15-kor kezdődött a Kossuth laktanyában, és pénteken kora délután az eredményhirdetéssel fejeződik be Zánkán.

A 108 kilométeres távot 10-15 kilogrammos éjjel-nappali felszereléssel, menetben, térkép alapján, különböző tájékozódási módszerek alkalmazásával és az ellenőrző pontok érintésével kell teljesítenie a háromfős csapatoknak.

A versenyzők a veszprémi vasútállomáson szálltak vonatra, hogy saját döntésük alapján Zircen, Porva-Cseszneken vagy Vinyén leszálljanak majd róla és elinduljanak a háromnapos kihívás teljesítésére.

Meglepetésként induláskor kaptak még egy-egy lőszeres ládát is a csapatok, amit az első 15 kilométeres távon magukkal kell vinniük. A samottéglával megpakolt, körülbelül 10 kilós ládák a szintkülönbségekkel tarkított terepen rögtön próbára teszik majd a túlélőket, akikre számos érdekes kihívás vár a Bakonyban és a Balaton környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!