meghosszabbított nyitvatartás

2017.10.28. 07:00

Halottak napjára és mindenszentekre készülnek a temetőkben

Több temetőben meghosszabbított nyitvatartással és ügyelettel alkalmazkodnak a látogatók megnövekvő számához.

Munkatársainktól

s

Veszprémben a Vámosi úti temetőben mindenszentek és halottak napja alkalmából hosszabbított nyitvatartás lesz érvényes, s gépjárművel is be lehet hajtani az október 28-31. közötti időszakban reggel 6 órától este 8 óráig. Gyalogosan a temetők akár nyolc óra után is látogathatók. Tóth János, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) temetőgondnokságának vezetője hozzátette, november 1-jén, tekintettel a gyalogosan közlekedőkre, az elmúlt évekhez hasonlóan már nem hajthatnak be gépkocsik. Az elmúlt két hétben a veszprémi temetőkben közel nyolcvan köbméter díszítő murvát helyezett ki a társaság, amit bárki felhasználhat a sírok szépítésére. A VKSZ parkgondozási csoportjának munkatársai lombgyűjtést végeztek az elmúlt napokban, a parkfenntartási munkálatokban nagy segítséget nyújtottak a Bárczi iskola tanulói. Az általános és forgalmi rend fenntartásában a Veszprémi Rendőrkapitányság mellett a Cholnoky és Dózsavárosi Polgárőrség tagjai vesznek részt. November 1-jén, szerdán 17 órától a Vámosi úti temető ravatalozójánál Nagy Károly apátkanonok celebrál liturgiát.

Mindenszentek és halottak napja alkalmából a sírkertekben hosszabbított nyitvatartás lesz érvényben. Kulcsár Ágnes (balra) és Kulcsár Ildikó már a nagy temetői roham előtt feldíszítette szerettei sírját Fotó: Pesthy Márton

Ajkán ezekben a napokban indokolt esetben bárki bemehet autóval a temetőkbe. Az új temetőben közvilágítás is van. Szerdán teljes nyitva tartás lesz, a ravatalozókat is kinyitják, és lesz irodai ügyelet, a dolgozók segítenek például a sírok keresésében.

Pápán a Kálvária temető nyitva tartása – csakúgy, mint az év többi napján – mindenszentekkor is korlátlan. A sírkertet napközben temetőgondnok felügyeli, míg a rendőrök november elsején késő estig ellenőrzik a temetőt és környékét. A Méki-R Kft. által üzemeltetett Alsóvárosi temető mindenszentekkor és halottak napján meghosszabbított, reggel hét órától este tizenegyig tartó nyitva tartással fogadja a látogatókat. A már kialakult gyakorlatnak megfelelően a temetői rend fenntartásában, a parkolás ésszerű rendjének kialakításában és a közbiztonság fenntartásában a rendőrség, a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség megerősített szolgálattal vesz részt.

Badacsonytomajon mind a négy temető a hegyoldalban helyezkedik el, gépkocsival csak megközelíteni lehet azokat, hely nincs az autóforgalomra a kapukon belül. Az egyik temetőben mostanra készült el a járda felújítása. A temetői kapuk nincsenek zárva, de a rendőrök és a polgár-őrök ilyenkor gyakrabban járőröznek. A sümegi köztemetőben hosszabbított nyitva tartás van az ünnep alatt, este nyolc, de igény szerint akár kilenc óráig is bemehetnek a látogatók. A korábbi hulladékot már elszállították, tiszta, rendezett a temető, ahol egy munkatárs folyamatosan segít abban, hogy az idősek, mozgásukban korlátozottak gépkocsival is behajthassanak. A temető őrzésében a rendőrség és a polgárőrség dolgozói segítenek.

Tapolcán a régi temetőbe nem lehet behajtani gépkocsival, az utak sem alkalmasak rá. A kaput viszont nem zárják. Az új temetőbe november nyolcadikáig behajthatnak gépkocsival az idősek, mozgásukban korlátozottak. A temető reggel nyolc órától este nyolcig van nyitva hét közben, de az ünnep alatt rugalmasabb a nyitva tartás.

A balatonfüredi köztemető 8 és 20 óra között várja a megemlékezőket, az iroda csak munkanapokon tart nyitva. November 2-án, csütörtökön 16 órakor a köztemetőben ökumenikus megemlékezést tartanak.

Balatonarácson 17 órától a hősi emlékműnél emlékeznek a halottakra.

Rendőrök, polgárőrök és a közterület-felügyeletek munkatársai a korábbi évekhez hasonlóan együtt ügyelnek a sírkertek és környezetük rendjére, biztonságára halottak napja és mindenszentek idején, közölte Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens. Hozzátette, a közös jár-őrszolgálatok a temetőkön kívül is ügyelnek a biztonságra, külön figyelmet fordítanak a parkolókra, járművekre. A sajtóreferens kiemelte, a rend-őrség kéri a lakosságot, hogy a gépjárműlopások, illetve az autókból történő lopások megelőzése érdekében az ajtókat, az ablakokat és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. A trükkös lopások megelőzése miatt pedig ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban. A csomagjaikat még rövid időre se hagyják felügyelet nélkül a síroknál sem, és a tömegközlekedési eszközön úgy helyezzék el, hogy folyamatosan lássák azokat. – Amennyiben észlelték, hogy bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszám egyikén, javasolta a sajtóreferens. A megemlékezésre való tekintettel a közúti forgalom segítése miatt a közlekedők fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak 2017 októberének utolsó hetében. A rendőrség kéri, mindenki legyen körültekintő, tartsák be a szabályokat, és fokozottan figyeljenek a megnövekedett forgalomban.

Halottak napja elé

Az utolsó őszi hónap első két napja az elődöké; elsején van mindenszentek napja. Egy ősi kelta hiedelem szerint az elmúlt évben elhunytak lelke ezen a napon vándorol át a holtak birodalmába. Az értük végzett ünnepi áldozat megkönnyíti vándorlásukat. A pogány hagyományt követve, a keresztény közösségek szintén ezen a napon emlékeztek meg az elhunyt katolikus szentekről. Az egymásba fonódó kettős ünnepből így lett mindenszentek ünnepe. A másnap, november 2-a a még nem üdvözült, tisztítótűzben lévő lelkek emléknapja, amit a 11. század elejétől ünnepel a keresztény világ. Ez a nap a halottak napja, estélye a halottak estélye, vigíliája, amikor helyenként órákon át is szól a harang. Mára a külsőségek sokban változtak; a szolgáltató füvet nyír, összegyűjtik a lehullott leveleket, ágakat, kiültetik az őszi virágokat. A csendes hétköznapokon egyre szürkébb képet mutató temetők – mert már csaknem a sírok fele fedett, élő virág helyett tavasztól őszig megteszi a művirágcsokor -, újra felélednek. Valóságos bokorrá híztak a tavaly, tavalyelőtt ültetett százszínű krizantémok, a frissen telepített árvácskaszőnyeg is túléli talán, ha gyengébb faggyal érkezik a tél. Főként a távolabb élőknek gond, hogy a megjelölt két nap valamelyikén jöjjenek látogatóba, így már szombattól égnek a mécsesek, gyertyák, tiszta, meleg fényükkel gondolkodóba ejtve a sír mellett állókat. Az utóbbi időben nekem is egyre eszembe jut; de jó lenne újra találkozni, és nem csak úgy, hogy a fejfákat simogatva megköszönöm a segítséget. Mert nem vagyok egyedül, ezt érzem nap mint nap. Húsz éve már, hogy az őt csontvázzá fogyasztó kór következtében elment apukám, anyukám is nagy fájdalmak közepette hagyott el bennünket hét éve a kórház intenzív osztályán. És hiába sajnálom, hogy mennyi mindent nem beszéltünk meg. Ez is veszteség, a nyereség – bármilyen furcsán is hangzik – az, hogy véget ért a szenvedésük. Miután anyukám elment, egyetlen percig sem gyászoltam, mert éreztem a lelke örömét; ő, aki okos, ügyes, kreatív embernek született, végre itt hagyhatta a beteg, öreg, tehetetlen testet, a nyűgöt, ami még a Földhöz kötötte. Hát igen, jó lenne találkozni… Addig pedig időt kell szakítani arra, hogy az utánunk jövőknek meséljünk azokról, akiktől mindent kaptunk, és akik talán nem érezhették eléggé a hálát, a szeretetet.

Megbocsátó, békés emlékezést kívánok mindenkinek!

Őrsi Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!