környezetkárosítás garázdasággal tetézve

2018.02.16. 17:30

Kibelezték és a murvabányába dobták a hűtőszekrényeket

Egy öttagú társaság komolyan veszélyeztette a környezetet, amikor évekkel ezelőtt több tucat kibelezett hűtőszekrényt egy volt murvabányába dobáltak Hajmáskér közelében.

Mátételki András

Az éjszaka leple alatt vitték ki a bányagödörben a fém alkatrészektől megszabadított hűtőket és más műszaki cikkeket Fotó: Szabó Péter Dániel

A hajmáskéri K. Boldizsár (59), valamint két ismerőse, K. Ferenc (55) és K. József (59) 2011 nyarától ismeretlen helyekről szereztek be kidobott hűtőgépeket és más műszaki cikkeket, meglehetősen nagy mennyiségben. A vádlottak a berendezéseket egy bérelt hajmáskéri garázsban bontották szét, majd az értékesíthető fémeket eladták. Amivel már nem tudtak mit kezdeni, azt a település külterületén lévő elhagyott murvabányába szórták bele.

Az éjszaka leple alatt vitték ki a bányagödörbe a fém alkatrészektől megszabadított hűtőket és más műszaki cikkeket Fotó: Szabó Péter Dániel

Az elsőrendű vádlott később, 2014-ben a hűtőket háztartásokból szerezte be, de más, fémet tartalmazó hulladékra is lecsapott a Veszprém környéki falvakban. Gyűjtött tévéképernyőket, elektromos kábeleket, fűtéscsöveket, villanytrafókat is. Az elektromos kábelekről a műanyag borítást G. Mihály (40) segítségével szedte le, majd az értéktelen műszaki berendezésekkel együtt éjszakánként lerakták a murvabányában, ami a Magyar Állam tulajdona, kezelője a Verga Zrt.  

A vádlottak az engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységükkel veszélyeztették a talaj minőségét.

Környezetkárosítás és garázdaság

A bíróság azt is megállapította, hogy K. Boldizsár és T. Zsolt (43) 2013-ban több alkalommal közel ötven hűtőt szállított ez utóbbi férfi telkére, amire szintén nem volt engedélyük. Miután kiszedték az elektromos berendezésekből az értékesíthető fémet, a hűtők többi részét a helyszínen hagyták.

Ennek az ügynek a keretében vonták felelősségre G. Mihályt, akinek az egyik ismerőse otromba megjegyzést tett a húgára. A vádlott háromszor úgy fejen ütötte ököllel a haverját, hogy annak vérezni kezdett a feje. A támadó ekkor a hajléktalanszálló biztonsági őréhez fordult, s megkérte, hívja ki a mentőket.

A bíróság K. Boldizsárt környezetkárosítás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt másfél év börtönre ítélte. G. Mihálynál hozzávették még a garázdaság vétségét is, ezért a férfi egy év két hónap börtönbüntetést kapott. Társaik megúszták felfüggesztett büntetéssel, illetve közérdekű munkával.

A törvényszék helyben hagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!