a lakosság türelmét kérik

2018.06.13. 07:00

Kombinált légi műveleteket hajtanak végre Pápa térségében

Többnemzeti szállító repülőgépes gyakorlatnak ad otthont az MH Pápa Bázisrepülőtér június 10. és 22. között. A kiképzési eseményen nyolc nemzet vesz részt kilenc, főként C-130 típusú repülőgépekkel.

Polgár Tibor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Két hétig tart a kiképzés

Az ETAP-T18 névre keresztelt gyakorlat sajtónyilvános programján megtudtuk: a két hétig tartó kiképzés során többek között hadműveleti tervezést, légi dobásokat, repülőműszaki együttműködést, ejtőernyős ugrásokat, éjszakai repülést, illetve különböző repülési eljárásokat gyakorolnak a résztvevők.

Az Európai Védelmi Ügynökség, az Európai Légi Szállítási Parancsnokság, valamint az Európai Harcászati Légi Szállítási Központ szervezésében létrejött gyakorlaton a belga, a brit, a francia, a holland, a lengyel, a német, a norvég és az olasz légierő képviselteti magát.

Szem előtt tartják a lakosság nyugalmát

A katonák Pápát kiinduló bázisként használva együtt hajtanak végre megtervezett, összetett harcászati feladatokat éjjel és nappal egyaránt. Erre Magyarország kijelölt légtereiben kerül sor, különböző magasságokban, változó fényviszonyoknál. A kombinált légi műveleteket az érvényes magyarországi és nemzetközi szabályok szerint valósítják meg, a repülésbiztonságot és a lakosság nyugalmát maximálisan szem előtt tartva.

A Magyar Honvédség AN-26-os szállítórepülőgéppel, JAS-39 EBS HU repülőgéppel, MI-8 és MI-17 helikopterrel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel, valamint további kiszolgáló eszközökkel vesz részt a gyakorlaton.

Hatékonyan szolgálják ki nyolc nemzet repülőgépét

Vicai Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese megjegyezte, a vadászrepülőgépekhez képest elenyésző hanghatással jár a szállítógépek le- és felszállása, de az esetleges kellemetlenségek miatt a lakosság türelmét és megértését kérik. Hozzáfűzte, a pápai légitámaszpont állománya maradéktalanul felkészült és maga a katonai bázis is teljes mértékben alkalmas arra, hogy a nyolc nemzet kilenc repülőgépét hatékonyan kiszolgálja és biztonságosan üzemeltesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!