Európa Kulturális Fővárosa

2018.07.20. 10:30

Korábbi nyertes pályázók osztották meg ötleteiket a veszprémiekkel

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázattal és címmel kapcsolatos tapasztalatokról rendeztek nemzetközi konferenciát csütörtökön a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendezvényre nemzetközi delegációk érkeztek az észt Tartu, a szlovén Ptuj, valamint a brit Leeds és Milton Keynes városaiból. A szakemberek délelőtt városnéző sétán vettek részt a megyeszékhelyen, délután Veszprém második fordulós EKF-pályázati anyagáról, lehetőségeiről és adottságairól is konzultáltak kerekasztal-beszélgetésen az önkormányzat és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezetőivel.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester elmondta, a minikonferencián részt vett Szalai Tamás, aki a pécsi EKF-program művészeti igazgatója volt, valamint a 2008-as győztes liverpooli projekt vezetője, és olyan szakemberek – például Tartuból vagy a németországi Magdeburgból –, akik egy későbbi EKF-címre pályáznak. Mészáros Zoltán, az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanácsának elnöke kiemelte, a találkozó célja az volt, hogy kulturális együttműködés jöjjön létre a részt vevő városok között. Hozzátette, a tanácskozáson szó esett arról, hogy olyan kulturális projekteket és beruházásokat kell megvalósítani a cím elnyerése esetén, amelyek hosszú távon működtethetők lesznek.

Porga Gyula arról beszélt, a pályázat egy másik célja, hogy olyan jövőképet adjanak, amely a fia­talokat Veszprémben tartja, a várost elhagyók közül pedig sokakat sarkall arra, hogy visszatérjenek. A polgármester megjegyezte, Veszprém térségi pályázatot ad be. A térségi együttműködésre vannak a közelmúltból is jó példák, 2010-ben Essen vezetésével a Ruhr-­vidék, három évvel később Marseille és Provence bonyolított le sikeres programot.

A nemzetközi delegáció tagjai Vass László gyűjteményét is megtekintették Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mészáros Zoltán elmondta, nem elsősorban infrastrukturális beruházásokban gondolkodnak, hanem olyan programban, amely élhetőbbé teszi a várost, például megtölti élettel a veszprémi várat, vagy olyan közösségi helyeket hoz létre, amelyek eddig hiányoztak Veszprémből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!