Generációk kapcsolata

2018.10.02. 07:00

Középiskolások írásait díjazták az idősek világnapján

A Mesél a múlt pályázat elismeréseit is átadták a megyeszékhely idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségén hétfőn.

Marton Attila

Csoportkép a díjazott diákokkal, első sor: Csicsics Fanni Bianka, Árkovics Eszter Erzsébet, Horváth Vivien, Végh Jázmin, Csomai Sára, Szamosi Lili, Sipos Sára Panna, Horváth Adriána. Második sor: Török Lajos, a nyugdíjas-egyesület elnöke, Kocán Béla, Taferner Dóra, Balla Emőke, a Napló főszerkesztő-helyettese, Sasvári Julianna, Kovács Péter, Füstös Réka, Csőszi Janka, Mátyus Tamás, a városi hetilap felelős szerkesztője és Porga Gyula, Veszprém polgármestere

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, az időseknek nagyrabecsülés jár, amiért felépítették az országot. Hozzátette, a fiatalabbaknak példát mutatnak abban, hogy mindig meg lehet újulni, és hogy a nyugdíjba vonulásuk után is aktív részesei, alakítói a helyi társadalomnak. Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban tartott ünnepségen adták át a negyedik alkalommal kiírt Mesél a múlt pályázat elismeréseit.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiírás szerint a diákok feladata az volt, hogy a generációs kapcsolatok erősítésének jegyében az idősek által elmondott történeteket, vissza­emlékezéseket lejegyezzék, írás­beli szöveggé formálják. Idén a tanulóknak az írásokban a családtagok múltját, életmódját, a hajdani veszprémi élet sajátosságait kellett bemutatniuk, mondta Török Lajos, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

A pályázatot az önkormányzat, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete és a Szenior Tanácsadók Társasága írta ki a Napló és a városi hetilap támogatásával. Idén összesen tizenöt pályamű érkezett, a legaktívabbak a Vetési Albert Gimnázium tanulói voltak. Az írásokat Barta Éva újságíró szervezése mellett pedagógusok és újságírók értékelték. A szövegekben életutak és családtörténetek pillanatai mellett az egykori veszprémi kisvasút és vidámpark története, továbbá az 1956-os forradalom leverése utáni időszak is helyet kapott.

Csoportkép a díjazott diákokkal, első sor: Csicsics Fanni Bianka, Árkovics Eszter Erzsébet, Horváth Vivien, Végh Jázmin, Csomai Sára, Szamosi Lili, Sipos Sára Panna, Horváth Adriána. Második sor: Török Lajos, a nyugdíjas-egyesület elnöke, Kocán Béla, Taferner Dóra, Balla Emőke, a Napló főszerkesztő-helyettese, Sasvári Julianna, Kovács Péter, Füstös Réka, Csőszi Janka, Mátyus Tamás, a városi hetilap felelős szerkesztője és Porga Gyula, Veszprém polgármestere Fotó: Pesthy Márton/Napló

A város fődíját Csicsics Fanni Bianka, a Vetési Albert Gimnázium tanulója, különdíját Árkovics Eszter Erzsébet, a Lovassy László Gimnáziumban végzett tanuló vehette át Porga Gyula polgármestertől. Az önkormányzat különdíját érdemelte ki Kocán Béla, a Vetési Albert Gimnázium magyartanára felkészítőmunkájáért. A Napló díját vehette át Taferner Dóra, Sasvári Julianna és Soós Georgina Balla Emőkétől, a Napló főszer­kesztő-helyettesétől.

A városi hetilap Horváth Vivien írását díjazta, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete elismerését vehette át Kovács Péter, Végh Jázmin, Füstös Réka, Szamosi Lili, Csőszi Janka, Sipos Sára Panna, Csomai Sára, Halász Ábel és Horváth Adriána.

Az idősek világnapi rendezvényen a Pannon Várszínház művészei adtak zenés műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!