magyarok és lengyelek

2018.03.23. 20:52

Közlekedésfejlesztésről és energiabiztonságról tárgyalt a két államfő

A magyarok és lengyelek közötti kapcsolat Európában példátlan rokonlelkűség, amely a tiszteleten, a segítségnyújtáson és a hálán alapul - fogalmazott Áder János köztársasági elnök a két nép barátsága napján szervezett gálaelőadáson pénteken a Hangvillában.

Marton Attila

Áder János és Andrzej Duda köztársasági elnökök sajtótájékoztatója

A magyar államfő katonai tiszteletadás mellett fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt az Óváros téren péntek délután, majd az ünnepi ceremónia után a két államfő a Dubniczay-palotában folytatott megbeszélést. Áder János elmondta, a tárgyaláson a régiót érintő infrastrukturális fejlesztésekről, így a Balti-tengert a horvátországi Rijekával összekötő közlekedési folyosó építésének előrehaladásáról, valamint a Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő Via Carpatiáról ejtettek szót. Előbbiről elmondta, jövőre befejeződik a Mosonmagyaróvár és Rajka közötti útszakasz építése, míg a Via Carpatia esetén a Debrecen és román határ közötti hiányzó szakasz 2019-ben, míg a Miskolcot a magyar-szlovák határral összekötő út 2022 elejére épül meg. Kiemelte, az energiabiztonság kapcsán mindkét ország elkötelezett a diverzifikáció mellett, amelyhez fontos lépés volt a Lengyelországban létesített LNG-terminál. A köztársasági elnök elmondta, a Három Tenger Kezdeményezésben közös pénzügyi alapot kell létrehozni a tagoknak, hogy a résztvevő országok érdekeinek megfelelő beruházások kezdődhessenek.

Andrzej Duda arról beszélt, az országok közötti hivatalos kapcsolat mellett civil és polgári kezdeményezések is összekötik a két népet. Hozzátette, a két nemzetnek a legtöbb ügyben hasonló véleménye van, és közösen vesznek részt, az EU, a NATO, a V4-ek munkájában vagy a Három Tenger Kezdeményezésben. A migrációval kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, nem szabad erővel letelepíteni senkit egyik országban sem. Úgy vélte, a problémákat helyben kell megoldani.

Áder János és Andrzej Duda köztársasági elnökök sajtótájékoztatója Fotó: Balogh Ákos /Napló

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezett esti díszelőadáson Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, a magyar és lengyel népek közötti több évszázada tartó barátság egy csoda, amely az emberek szívében született meg, és öröklődött generációról generációra. Hozzátette, Veszprém egyhetes ünnepségsorozatot szentelt a magyar-lengyel barátságnak, amely reménye szerint példaként szolgálhat a programnak a következő években otthont adó településeknek.

Áder János ünnepi beszédében emlékeztetett, a népek közötti szoros kapcsolat egyidős a két ország államiságával, a történelem során a magyar és lengyel nép tiszteletet, segítséget és hálát adott egymásnak. Hozzátette, az Európa történetében példátlan rokonlelkűség összekapcsolódik a közös hagyományban, az áldozatkészségben, a szabadságszeretetben és a két nép által kiállt történelmi megpróbáltatásokban. Andrzej Duda köszöntőjében arról beszélt, a két nép történelmében számos közös pont adódott, emellett a kulturális örökség és a keresztény hagyományok is összekötik a két országot.

A köszöntők után átadták a két nép barátságát is jelképező vándorzászlót Kielce város polgármesterének, a jövő évi rendezvény házigazdája a közép-lengyelországi település lesz.

A gálaesten lengyelországi és veszprémi kulturális csoportok adtak műsort önállóan és közösen. Fellépett a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar, a krakkói Prezentációs Nővérek Gimnáziumának kórusa és a Padányi Katolikus Iskola kórusa.

A gálaünnepség után Porga Gyula Tölgyfa díjat adott át a Tarnowi Magyarbarátok Társaság vezetőjének a magyar-lengyel kapcsolatok építésében több évtizeden át végzett kiemelkedő, példamutató munkája elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!